Generalul Colin Powell a câștigat războaiele din Irak, dar a fost ucis de Covid, la 84 de ani

0
856
Colin Powell a condus armata SUA în primul război din Golf și a avut un rol foarte controversat în declanșarea celui de-al doilea, prezentând informații false despre presupuse capacități nucleare irakiene și sprijinul acestei țări pentru Al-Qaeda

Colin Powell, generalul de 4 stele care a condus Armata SUA în primul război din Irak (1990-1991) și a ocupat funcția de Secretar de Stat (a doua ca importanță după cea de președinte în administrația americană), a decedat luni, la 84 de ani, din cauza complicațiilor apărute în boala Covid. Informația a fost publicată pe contul Facebook al generalului Powell.

Familia menționează, în mesajul privind decesul militarului, că acesta era vaccinat anti-Covid.

Colin Powell a fost unul dintre cei mai importanți oameni ai Americii în anii 1990-2010, jucând un rol-cheie în toate războaiele duse de SUA după căderea comunismului.

Criza din Golf, declanșată în 2 august 1990, când Irak a invadat Kuweitul, l-a prins în postul de șef al Marelui Stat Major al Armatei SUA. Din această funcție (pe care a deținut-o până în 1993) a elaborat planul intervenției aliate în Primul Război din Golf, încheiat pe 28 februarie 1991, cu înfrângerea armatei lui Saddam Hussein și eliberarea Kuweitului.

Ulterior, în intervalul 20 ianuarie 2001 – 26 ianuarie 2005, Colin Powell a ocupat postul de Secretar de Stat al SUA – șeful diplomației americane și al doilea om ca importanță după președinte în administrație.

Din această postură a trebuit să gestioneze alte trei crize majore: atacurile de la 9-11 septembrie 2001, invadarea Afganistanului și, apoi, al doilea Război din Golf, prin care SUA au ocupat Irakul.

În calitate de mână dreaptă a președintelui republicat George W. Bush, generalul a jucat un rol foarte controversat în acest al doilea conflict cu Irak, din 2003, care a dus la căderea lui Saddam Hussein, ocuparea țării și, ulterior, destabilizarea completă a zonei. Justificările servite de Colin Powell pentru a explica atacul SUA asupra Irakului s-au dovedit complet false. El a fost silit, dealtfel, să demisioneze în 2004, după ce Bush a fost reales președinte. Demisia sa a intrat în vigoare în ianuarie 2005.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Se confirmă cacealmaua lui Iohannis: PNL nu susține Guvernul Cioloș! USR e trimis să caute voturi la PSD și AUR

* Mircea Hava, europarlamentar PNL: „Nu vom avea nici Guvern Cioloș, nici Guvern Cîțu” / „Domnii din Guvernul Cîțu au îngropat PNL”

* Soluția lui Caramitru jr pentru ieșirea din criză: Ciucă premier, Birchall la Justiție, Rafila la Sănătate, Cioloș la Externe, Ghinea la Fonduri Europene!

* La două zile după ce PNL a votat, alături de PSD, salvarea pensiilor speciale pentru primari, Cîțu spune că le va elimina altădată!

* Medic reputat, către Cîțu: „Ce faceți e nebunie curată. E criminal. O spun de această dată ca psihiatru”

* O profesoară de muzică le spune elevilor de 13 ani că dacă te vaccinezi, „ajungi legumă peste doi ani”, vei fi „cobaiul la nenorociţii ăştia de la OMS”! Compară spitalele cu abatoarele și cu lagărul de la Auschwitz

* Anti-vaccinistul Becali și-a făcut praf și echipa de fotbal: 9 jucători de la FCSB au fost doborâți de Covid. Și antrenorii au intrat la izolare

* CTP despre ÎPS Teodosie: „De ce nu este arestat acum și urmărit penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor?”

* A doua „crimă Brexit” având ca victimă un parlamentar britanic. Ucigașul are 23 de ani și este de origine somaleză

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here