Colonelul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare din România, a anunțat joi că țara noastră va continua să folosească AstraZeneca pentru toate categoriile de vârstă, în pofida cazurilor de tromboză apărute.
Decizia este luată după ce Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), întrunită de urgență pentru a doua oară în ultima lună pentru a discuta problemele vaccinului AstraZeneca, a confirmat că există o legătură cauzală între administrarea serului și tromboze, dar a menținut recomandarea de a fi folosit. Explicația specialiștilor EMA: cazurile sunt foarte rare, de 1 la 200.000 de persoane, iar beneficiile vaccinării depășesc riscurile. Ar fi vorba de 169 de cazuri de tromboză (coagulare a sângelui) la un total de 34 de milioane de persoane vaccinate.
Mai multe țări europene au restrâns vaccinarea cu AstraZeneca la persoanele peste 50-60 de ani
Mai multe țări europene n-au însă aceeași părere. Germania și Spania au decis să nu mai vaccineze cu AstraZeneca decât persoanele în vârstă. Persoanele care au primit prima doză de la AstraZeneca vor fi vaccinate la rapel, în Germania, cu Pfizer sau Moderna.
Italia și Belgia au decis, de asemenea, să mai folosească AstraZeneca doar pentru persoanele peste 56 și, respectiv, 60 de ani. Slovenia intenționează să facă același lucru.
Luna trecută, când s-a confirmat prima oară că există cazuri de decese la cei vaccinați cu AstraZeneca, 13 țări europene au suspendat vaccinarea cu acest ser. Și atunci, România a decis să meargă înainte cu acest vaccin.
În ciuda deciziei colonelului Gheorghiță, oamenii și-au pierdut însă încrederea. În ultimele săptămâni, peste 300.000 de români fie și-au anulat programarea la vaccinarea cu AstraZeneca, fie nu s-au mai prezentat când le-a venit rândul.
Ofițerul, care s-a vaccinat cu Pfizer, a transmis că e “empatic” cu cei care se tem și că “îi înțelege” pe românii care au renunțat la AstraZeneca, dar asta nu l-a făcut să ia vreo măsură în această direcție: “În urma ședinței de lucru care a avut loc joi s-a decis continuarea vaccinării pentru toate grupele de vârstă. Persoanele imunizate cu doza unu, rapelul va fi făcut cu același vaccin. Cei care dezvoltă tromboze după prima doză, nu vor mai fi vaccinate la rapel. Vom elabora un material informtiv pentru toate persoanele care doresc să se vaccineze“.
Coordonatorul campaniei de vaccinare spune că riscul de a deceda din cauza Covid este infinit mai mare decât cel de a face tromboză: “Situația epidemiologică este îngrijorătoare. La 100 de oameni diagnosticați, 2,5 persoane decedează. În ultimul timp s-a observat o tendiță de creștere a gravității cazurilor. Ca atare, având în vedere contextul epidemiologic, este foarte important să se continue vaccinarea cu toate vaccinurile disponibile. Evenimentele trombotice sunt posibile în cazuri foarte rare, iar beneficiile vaccinării depășesc cu foarte mult riscurile“.
Până miercuri, 392.255 de persoane s-au vaccinat, în România, cu prima doză de AstraZeneca. Pentru că rapelul se face la un interval foarte mare (56 de zile), până acum au primit a doua doză doar 14 persoane. Abia de săptămâna viitoare le vine rândul masiv și celor vaccinați cu AstraZeneca să intre la rapel.
Medicul militar a lămurit că durerile de cap resimțite de unii dintre cei vaccinați cu AstraZeneca nu înseamnă, automat, că aceștia au făcut tromboză: “Evoluția unei tromboze e spre agravare dacă nu beneficiază de tratament. E important să se solicite consult medical pentru lămurirea cauzelor și, în funcție de diagnostic, se va vaccina sau nu“.
Colonelul Gheorghiță a dat asigurări că, dacă n-au apărut episoade trombotice la prima doză AstraZeneca, sigur nu vor apărea nici la cea de-a doua, conform analizei experților: “E complet în afara recomandărilor combinarea vaccinurilor cu tehnologii diferite, ARN Mesager și cel pe bază de vector viral. Mesajul este ca aceia care s-au vaccinat cu prima doză să continue schema de vaccinare. Dacă nu s-au înregistrat evenimente trombotice la prima doză, nu apar la a doua, conform experților“.