marți, martie 5, 2024
AcasăLumeaCNN: Rusia poate invada Ucraina în 7-10 zile. Planul lui Biden: lui...

CNN: Rusia poate invada Ucraina în 7-10 zile. Planul lui Biden: lui Putin să-i fie „foarte, foarte greu” să intre în Ucraina

-

Trupele ruseşti aflate la graniţa cu Ucraina au capacitatea de a declanşa o invazie rapidă, au declarat pentru CNN surse apropiate serviciilor de informaţii. Armata rusă e capabilă să-şi organizeze liniile de aprovizionare, unităţile medicale şi rezervele de combustibil necesare susţinerii şi ducerii unui război de lungă durată. Trupele şi muniţia masate de Rusia la frontieră ar fi suficiente pentru ducerea unui război-fulger („blitzkrieg”) de cel puţin 7-10 zile.

Numărul de echipamente militare masate la graniţa cu Ucraina este, în acest moment, suficient pentru a aproviziona timp de 7-10 zile trupele ruseşti din prima linie cu muniţie sau combustibil. În cazul altor unităţi de sprijin, acestea pot desfăşura nestingherit operaţiuni chiar şi timp de o lună, au declarat specialiştii consultaţi de CNN.

Congresmanul american Mike Quigley, membru în Comisia pentru Intelligence a Camerei Reprezentanţilor, a declarat pentru CNN că Rusia poate invada Ucraina „când doreşte” şi că trupele ruseşti masate la frontieră au capacitatea de a declanşa „un blitzkrieg din zilele noastre”.

Încă nu e clar dacă preşedintele rus Vladimir Putin chiar doreşte să invadeze Ucraina sau concentrarea de trupe reprezintă doar o modalitate în jocul negocierilor pe care Kremlinul îl are cu Occidentul.

- Advertisement -

Ucraina: Rusia are peste 94.000 de militari la graniță. Pericol de ofensivă militară în ianuarie

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat că Rusia are peste 94.000 de trupe la graniţa cu Ucraina şi e posibil să declanşeze o ofensivă militară la scară mare la finalul lunii ianuarie, informează Reuters.

„Analizele noastre de informaţii iau în calcul fiecare scenariu, inclusiv pe cel mai rău posibil. Posibilitatea unui conflict militar la scară mare cu Rusia există”, a spus Reznikov.

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat că elaborează inițiative ample pentru a îngreuna invadarea Ucrainei și că nu va accepta „liniile roșii” ale lui Putin.

- Advertisement -

La rândul său, Moscova a acuzat Ucraina și SUA de comportament destabilizator și a sugerat că Guvernul de la Kiev s-ar putea pregăti să lanseze propria ofensivă în estul Ucrainei.

O teleconferință video între Biden și Putin este așteptată în următoarele zile.

Biden: ”Foarte, foarte dificil pentru Putin să meargă mai departe”

Joe Biden: „Ceea ce fac este să pun laolaltă ceea ce cred că este cel mai cuprinzător și semnificativ set de inițiative pentru a-i face foarte, foarte dificil domnului Putin să meargă mai departe și să facă ceea ce oamenii sunt îngrijorați că va face”.

Vineri, în timp ce pleca spre reședința de la Camp David, Biden a declarat reporterilor: „Suntem conștienți de acțiunile Rusiei de mult timp și mă aștept să am o discuție lungă cu Putin. Nu accept liniile roșii ale nimănui”.

Biden s-a referit la eclarațiile lui Putin referitoare la „liniile roșii” pe care NATO nu ar trebui să le treacă în relația cu Moscova, iar apropierea de granițele Rusiei ar fi o asemenea „linie roșie”.

Oficialii americani și cei ucraineni au avertizat din nou, în această săptămână, că sunt discutate sancțiuni economice severe împotriva Rusiei.

„Încă de la începutul acestei administrații am demonstrat că Statele Unite și aliații noștri sunt dispuși să folosească o serie de instrumente pentru a aborda acțiunile dăunătoare ale Rusiei. Nu vom ezita să ne folosim de aceste instrumente și de alte instrumente în viitor”, a declarat un oficial american de rang înalt, vorbind sub protecția anonimatului, când a fost întrebat despre planul pe care îl elaborează Joe Biden.

Blinken: „SUA e hotărâtă să apere integritatea teritorială, suveranitatea, independența Ucrainei”

Joi, la Stockholm, secretarul de stat american Antony Blinken l-a avertizat pe ministrul de externe rus Serghei Lavrov că vor exista „costuri severe” dacă Moscova va escalada conflictul.

Blinken a declarat vineri că Biden îi va spune lui Putin despre „cât de decisă este țara sa – nu ca o amenințare, ci pur și simplu ca un fapt – de a se opune cu hotărâre oricăror acțiuni nechibzuite sau agresive pe care Rusia le-ar putea întreprinde și, de asemenea, de a apăra integritatea teritorială, suveranitatea, independența Ucrainei”.

Între timp, oficialii ruși au declarat că Putin va insista asupra cererii sale de garanții de securitate juridice din partea Occidentului că NATO nu va admite Ucraina ca membru al alianței militare și nu va desfășura acolo sisteme de rachete care să vizeze Rusia.

Lavrov a amenințat joi cu un nou conflict în cazul extinderii NATO spre Est, adăugând că promisiunile de aderare făcute Georgiei și Ucrainei la Summitul NATO de la București, în 2008, au constituit o „mină” care a „detonat” deja în Georgia.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. „Șoșocă italian” a ajuns la spital în stare gravă, infectat cu Covid. De la „No Vax” la „Vaccinați-vă!”

* Ministrul Romașcanu a abuzat de imunitatea parlamentară pentru a nu deschide portbagajul mașinii, la un control de rutină al Poliției

VIDEO. Satiră usturătoare a lui Oreste la adresa lui Rareș Bogdan: „S-a transformat într-un broscoi fără rușine” / „Când te urâțești la suflet, degeaba pui ruj roz” / „Prea mică satira politică pentru un prea mare mincinos!”

EXCLUSIV. Cei 5 deputați PNL care au votat-o pe avocata interlopilor la șefia Comisiei juridice din Parlament. Au mai contribuit: PSD – 7, UDMR – 2, Minorități – 1

„Mi-au furat portofelul!“ O reporteriță RTV a fost tâlhărită la o manifestare AUR, în timp ce vorbea cu George Simion, de Ziua Națională, la Alba Iulia

* SERIAL (11). Silviu Brucan, agentul de pe axa Est-Vest

* Bănicioiu, ex-ministru PSD, inculpat de DNA pentru luare de mită: 3 milioane de lei ca să țină în funcție șefi de spitale conectați la Mafie

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -