Clotilde Armand, primărița Sectorului 1, a declarat luni seara, la TVR 1, că Romprest i-a interzis, din decembrie până acum, accesul la documentele contabile ale companiei, deși legea și contractul prevăd expres acest drept pentru autoritatea publică.
Avocatul Romprest ar dori să negocieze “un aranjament”, spune Clotilde, care refuză orice troc și cere aplicarea legii: fiind vorba de monopol al unei companii private într-un domeniu public, profitul nu trebuie să depășească 5,5%.
Legislația UE și cea a României prevăd că, dacă o companie face profit mai mult de 5,5% dintr-un serviciu public contractat cu autoritățile publice, se încadrează la ajutor de stat. Iar Romprest face, din ridicarea gunoaielor în Sectorul 1, un profit de cel puțin 100%, acuză primărița.
Războiul gunoaielor din Sectorul 1: Romprest, trusturile oligarhilor și grupurile de interese încearcă s-o elimine pe Clotilde Armand de la primărie
Ea cere încă din decembrie accesul permis de lege la documentele contabile ale companiei Romprest, pentru a stabili împreună apoi profitul de 5,5% adăugat la cheltuieli. Numai că firma suspectată de legături cu serviciile secrete refuză acest acces. În contrapartidă, de cel puțin 6 luni posturile TV ale oligarhilor Dan Voiculescu și Sebi Ghiță, laolaltă cu PSD, o atacă isteric pe Clotilde Armand, iar Romprest a refuzat să mai ridice gunoaiele de pe străzile Sectorului 1.
Pentru a sprijini Romprest, PSD și Dan Voiculescu s-au apucat să strângă semnături de la locuitorii Sectorului 1, ca să facă referendum de demitere a primăriței Clotilde Armand. În paralel, Antena 3 și România TV duc o amplă campanie de manipulare, pretinzând că, de fapt, fostul primar PSD-ist Daniel Tudorache ar fi câștigat alegerile din 27 septembrie 2020.
Neașteptata înfrângere a lui Tudorache a dat peste cap foarte multe socoteli, iar acum grupurile de interese decuplate de la banul public s-au unit, atacând-o concertat pe Clotilde. Se încearcă fie intimidarea acesteia, ca să “se dea pe brazdă”, fie eliminarea ei de la primărie.
Clotilde Armand a explicat ce se întâmplă în Sectorul 1: „Tarifele nu au legătură cu realitatea. Aici vorbim de monopol. Nu avem referința pieței“
„Uniunea Europeană spune că profitul normal este de 5,5%. Dacă este mai mare, devine ajutor de stat. Noi am cerut din decembrie să verificăm ce scrie în contabilitatea Romprest. Avocatul Romprest vrea să negociem așa… un aranjament. Eu nu fac asta, eu aplic legea! Legea spune clar că trebuie să avem acces la contabilitatea firmei, spune și în contract, și în lege. Să adăugăm un profit rezonabil și așa vom avea tarifele corecte.
Nu trebuie negociere, este un calcul. Toate costurile firmei Romprest par aliniate cu piața. Problema este acest profit. Dacă are un milion costuri, probabil că are două milioane profit. Aici apare problema cu acest ajutor de stat, nu are voie să aibă un profit prea mare.
Serviciul public nu are voie să fie întrerupt. Operatorul este obligat să asigure continuitatea serviciului de salubritate. O să-mi mențin punctul de vedere. Este important să avem această dezbatere. Eu o să cer rezilierea contractului cu Romprest. Am adus constant problema operatorului de salubritate. Contractul nu mai are nicio legatură cu realitatea. (…) Tarifele nu au legătură cu realitatea. Aici vorbim de monopol. Nu avem referința pieței.“
Avocatul Romprest: „Doamna primar nu înțelege că suntem într-un stat de drept”
Avocatul companiei Romprest, Iancu Toader, a replicat spunând că firma de salubrizare e de acord cu renegocierea tarifelor, dar că Primăria trebuie să plătească datoriile.
„Este aceeași placă a dezinformării, a unei situații nereale. Doamna primar nu înțelege că suntem într-un stat de drept. Suntem de acord cu orice, în condițiile în care suntem plătiți”, a spus avocatul.
Primăria Sectorului 1 nu recunoaște însă facturile emise de Romprest, despre care spune că ascund servicii neefectuate, lucrări numărate de două ori sau tarife abuzive.
În urmă cu 4 ani, Curtea de Conturi a semnalat cheluieli nelegale ale Primăriei cu serviciile de salubritate efectuate de Romprest în valoare de 26 de milioane de euro. Fostul primar Daniel Tudorache era obligat de lege să acționeze în instanță pentru a recupera paguba și a apăra interesul cetățenilor care-l aleseseră. Așa că fostul primar PSD a ales, împreună cu avocata Flavia Teodosiu, calea cea mai simplă: a conceput acțiunea împotriva Romprest de așa natură încât să fie respinsă sigur de instanță.
Păcat ca nu avem mai multe Femei ca Clotilde si Codruța și mai puține muieri ca Berceanu și Stoica !
Bravo, Clotilde ! Da-le in cap mafiotilor gunoaielor cu legea!
ASTA-I CALEA (SINGURA!): LEGEA!!!!!!!!
Bravo, franțuzoaico!