Cum au „greșit” în instanță fostul primar Tudorache, de la Sectorul 1, și avocata Flavia Teodosiu recuperarea unei pagube de 26 milioane de euro de la Romprest. Proces făcut să fie pierdut

4
3508

Fostul primar al Sectorului 1, Daniel Tudorache (PSD), și avocata sa, Flavia Teodosiu, au acționat absolut inexplicabil în 2017, atunci când au comis niște erori elementare la procesul intentat Romprest pentru a recupera o pagubă de 26 de milioane de euro imputată de Curtea de Conturi. Ancheta îi aparține jurnalistului Virgil Burlă, de la Radio Europa Liberă.

La proces s-a ajuns nu din dorința primarului Tudorache (PSD), ci din cauza raportului Curții de Conturi. Această instituție a identificat plăți nelegale de 118 milioane lei făcute de Sectorul 1 către Romprest, compania căreia, în 2008, fostul primar Andrei Chiliman i-a încredințat monopolul salubrizării pe 25 de ani.

Curtea de Conturi a făcut controlul în octombrie 2016, descoperind că Primăria Sectorului 1 a plătit ilegal de la buget, în perioada 2013-2015, suma de 94.157.016 lei, reprezentând „tarife indexate în baza unui indice de consum stabilit nelegal și penalități în sumă totală de 23.747.644 de lei”. Așadar, în total aproape 118 milioane lei – echivalentul a circa 26 milioane euro (în mai 2017, un euro era 4,557 lei).

S-a deschis acțiune în instanță în numele primarului Sectorului 1, care n-avea nicio calitate procesuală, și nu în numele Consiliului Local. Previzibil, toate instanțele au respins cererea ca inadmisibilă

Conform legii, „nerecuperarea prejudiciilor, ca urmare a nedispunerii și a neurmăririi de conducerea entității a măsurilor transmise de Curtea de Conturi, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amendă”. Așadar, primarul Tudorache risca condamnare penală dacă nu făcea dovada că a încercat să recupereze prejudiciul.
Așa că s-a ajuns la formula găsită împreună cu avocata Flavia Teodosiu: procesul împotriva Romprest a fost deschis în numele primarului, care n-avea calitate procesuală (nu putea iniția acțiunea) și nu al Consiliului Local.

Așa cum era de așteptat, avocații companiei de salubritate au depus întâmpinare la tribunal, invocând “lipsa calității procesuale active a Municipiului București – Subdiviziunea administrativ teritorială Sector 1”.

Pentru a avea câștig de cauză, procesul trebuia deschis în numele Unității Administrativ Teritoriale Sector 1, prin Consiliul Local, care a și semnat contractul cu Romprest, ci de Sectorul 1 prin primarul Daniel Tudorache.

Aceasta este o chichiță procedurală care le poate părea complicată celor nefamiliarizați cu fenomenul juridic, dar care e decisivă. Tudorache a mimat, practic, că vrea să recupereze banii, pentru a se “acoperi” legal în fața Curții de Conturi.

Instanța de la Tribunalul București a respins, bineînțeles, cererea lui Tudorache: “Reclamantul nu a fost parte în contractual de achiziție publică, astfel că nu poate solicita plăți în temeiul acestui contract și nici penalități de întîrziere. Deci, UAT-urile prin primar nu pot ataca în fața instanței de contencios hotărârile adoptate de autoritatea deliberative, consiliul local. Prin urmare, instanța nu poate constata la solicitarea Municipiului București Subdiviziunea Teritorială Sector 1 prin primar nelegalitatea unui act emis de către autoritatea sa deliberativă, respectiv Consiliul Local Sector 1”.

Curtea de Apel a menținut sentința și a mai obligat Primăria Sectorului 1 să mai achite încă 6.000 de lei pentru Romprest – cheltuieli de judecată. Contestația în anulare și revizuirea au fost, de asemenea, respinse pe același motiv – procesul fusese deschis de Sectorul 1 prin primar și nu de Sectorul 1 prin Consiliul Local.

Flavia Teodosiu, avocata care a pierdut procesul de 26 de milioane de euro, este și apărătoarea lui Liviu Dragnea. În perioada 2009-2020 a încasat 120.000 de euro de la Sectorul 1 pentru „servicii juridice”

Așa a fost toată lumea fericită la final: Tudorache avea dovada că a încercat să recupereze cele 26 de milioane de euro, iar Romprest a rămas cu banii.

Întrebată de jurnalistul de la Europa Liberă cum a fost posibil să comită o asemenea eroare juridică, Flavia Teodosiu spune că nu-și mai amintește, dar că acțiunile erau decise de Consiliul Local Sectorul 1.

Flavia Teodosiu, avocata care a pierdut procesul de 26 de milioane al Sectorului 1 cu Romprest, este și apărătoarea lui Liviu Dragnea. În perioada 2009-2020 a încasat de la Sectorul 1 suma de 574.000 de lei (aproximativ 120.000 de euro) pentru servicii juridice, deși Primăria Sectorului 1 are propriul departament juridic.

Clotilde Armand a reziliat contractul cu Flavia Teodosiu.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Continuă batjocura: procurorul Giorgiana Hosu, fostă șefă a DIICOT, se pensionează la 48 de ani!

* Urletele milițianului Coarnă (PSD) la adresa unui deputat USR-PLUS: „Opriți papagalul! E setat în prostie! Nu înțelege nimic!”

Exorcizarea PSD-iștilor în Parlament: „Ați alungat-o pe Kovesi din țară și ați dat de dracu’ iar! Ghinion, nu veți putea fura din PNRR!”

Mesaj AUR: „Îmi place Putin și nu-mi place UE. Uniunea Europeană este noua Uniune Sovietică, nu Rusia creștină”

FOTO+VIDEO. Brutele care au terorizat un activist civic și i-au vandalizat mașina, de față cu polițiștii. Trei bătăuși au ajuns după gratii

PSD-istul Mutu a umplut de bani RTV și Antena 3, din bugetul Sectorului 6. Prețuri cămătărești: 2.000 € articolul, 5.000 € clipul video!

Există un ziarist care în 2020 a donat PSD-ului 27.000 de euro și i-a împrumutat 90.000! Dar tot a ieșit pe plus: mai mult a luat decât a dat

Radu Moraru: „Aș vrea să-i agăț în cârlig pe preoții trădători care-i îndeamnă pe oameni să se vaccineze” / „S-ar putea să nu mă mai vedeți niciodată, în nicio emisiune!”

VIDEO. „Nu sunt ostatic, părinții mei sunt ostaticii!” Cum l-a zombificat tiranul Lukașenko pe jurnalistul capturat prin deturnarea unui avion

VIDEO. O bijuterie: cel mai „lung” gol din istoria Campionatului European. Programul de azi și mâine la Euro 2020

4 COMENTARII

  • Tudorache era, într-un fel…, PERFEEEEECT pentru populația parțial… ADUNĂTURĂ (MITOCANI-NOU-VENIȚI-și-NOU-ÎMBOGĂȚIȚI) din Sectorul-1 (mai ales MAREA zonă deee… „FITZE”!!!!!), gen… (așa-zisu’… „jurnalist” (Sic!) Dan Bucura, care nu mai prididește a plânge de doru’ HOȚOMANULUI de EX-primar P.S.D.-ist, seară-de-seară, pe la mai toate televiziunile!

 1. Romania este tara nimanui, mai bine zis este tara mafiei.
  Abuuzuri, care oamenilor obisnuiti li se par iesite din comun, sunt posibile si raman asa, un ciuda catorva persoane care isi mai fac datoria, precum ziaristii care le semnaleaza sau, aici, si inspectorii care au acuzat frauda exagerarii tarifelor Romprest.
  Dar mafia a gasit solutia si pentru asa. Unii avocati sunt clar angajatii mafiei si individei din poza, care a instrumentat fenta si cred ca multe altele, i se citeste viclenia pe fatza.
  Cum sa ai rabdare, sa nu tipi, sa nu-i faci mafioti, cand peste tot dai de „opera” mafiei, cand aproape toti functionarii publici, politicienii, avocati si procurori sunt prinsi in plasa mafiei? Chiar si televiziumile, si unii ziaristi?
  Intr-un articol recent pe spotmedia, Ioana Ene Dogioiu. o lua in focuri pe Clotilde pentru scandalul cu gunoaiele. Ii dadea lectii de conduita, indicatii privind strategii legale de a invinge mafia. Sper ca doar a vrut sa-si dea importanta scriind acel articol.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here