Populația din Fâșia Gaza începe să fugă din zonă după ce armata israeliană i-a anunțat pe oameni să se evacueze, anticipându-se că ar urma o invazie la sol cu scopul de a lichida forțele Hamas care sâmbăta trecută au lansat atacurile teroriste. Pe de altă parte, Hamas încearcă să-i rețină pe locuitori pe loc, pentru a-i folosi ca scuturi umane împotriva atacurilor israeliene.
Până acum, bilanțul ostilităților izbucnite sâmbătă este de peste 1.300 de morți, majoritatea civili, în tabăra israeliană, și alți aproximativ 1.800 de morți în tabăra palestiniană. Israelul bombardează puternic Fâșia Gaza și a distrus deja numeroase cartiere, dar și alte obiective precum Universitatea – care era folosită de Hamas pentru a produce armament.
Atacul israelienilor asupra Fâșiei Gaza a născut reacții de protest la nivel internațional. Aliații teroriștilor au ieșit repede la iveală. Vladimir Putin a asemănat atacurile israeliene asupra Fâșiei Gaza cu asediul Stalingradului de către germani. Organizația teroristă libaneză Hezbollah, finanțată de Iran, a anunțat că e gata să atace Israelul. Și China s-a poziționat de partea criminalilor. Ministrul de Externe, Wang Yi, a spus că Israelul e de vină pentru atacul Hamas, deoarece e vorba de „nedreptatea istorică” împotriva palestinienilor. Într-o întâlnire petrecută în Beijing cu Josep Borrell, șeful diplomației europene, Wang Yi a expus poziția oficială a Chinei: „Rădăcina acestei probleme constă în amânarea îndelungată a realizării aspiraţiei Palestinei privind crearea unui stat independent şi în faptul că nedreptatea istorică suferită de poporul palestinian nu a fost corectată”.
ONU a dezaprobat somația de evacuare pe care forțele israeliene au emis-o vineri la adresa locuitorilor din partea de nord a Fâșiei Gaza, motivând că un milion de oameni nu pot părăsi locul atât de repede și că nu au unde să se ducă, în condițiile în care Egiptul refuză deocamdată să deschidă granița, temându-se de un val de refugiați.
Somația de evacuare a fost contestată, de asemenea, de Iordania, Liga Arabă și Turcia, dar pare că israelienii sunt deciși deja.
Pe de altă parte, Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a făcut o vizită în Israel, arătând că UE este alături de țara atacată: „Acesta este momentul să fim solidari cu Israel și poporul său. Permiteți-mi să fiu, de asemenea, foarte clară. Hamas este singurul responsabil pentru ceea ce se întâmplă. Actele Hamas n-au nimic de-a face cu aspirația legitimă a poporului palestinian. Dimpotrivă, oroarea pe care a dezlănțuit-o Hamas nu face decât să aducă mai multă suferință pentru palestinienii nevinovați”.
În schimb, secretarul de stat american Anthony Blinken a cerut vineri ca Israel să ia „toate măsurile posibile” ca să nu fie uciși civili în Fâșia Gaza. Acest lucru este, în mod evident, imposibil.