luni, martie 4, 2024
AcasăRăzboi în UcrainaCelebrul regizor rus Aleksandr Sokurov se răzvrătește împotriva tiraniei putiniste, care i-a...

Celebrul regizor rus Aleksandr Sokurov se răzvrătește împotriva tiraniei putiniste, care i-a interzis un film. „De ce să fiu nevoit să plec eu și nu ei?!”

-

Un scandal uriaș a fost declanșat în Federația Rusă, după ce regimul criminal de la Kremlin a interzis difuzarea unei pelicule realizate de celebrul regizor Aleksandr Sokurov. Fost laureat, în 2011, al premiului „Leul de Aur” la Festivalul Internațional de Film de la Veneția, Sokurov declară că nu-și mai poate desfășura activitatea în țara sa din cauza cenzurii de tip sovietic.

Potrivit site-ului Gazeta.ru, care citează portalurile News.ru și RBC.ru, Aleksandr Sokurov (72 de ani) nu vrea să plece din Rusia. El îi atacă pe guvernanții putiniști: „Nu lucrez la proiecte noi. Nu voi putea să filmez și să vă prezint filme în Rusia. Cariera mea, se pare, s-a încheiat din cauza acestei interdicții. Sunt rus, am pașaport rusesc. De ce ar trebui să mă afirm în străinătate? De ce să fiu nevoit să plec eu și nu ei?!”.

Noul film al lui Sokurov, „Basmul”, interzis de cenzura putinistă, este unul despre dictatori, prezentându-i pe Iosif Stalin și Adolf Hitler în purgatoriu. Mai mult, această creație are interdicție nu doar în cinematografele din Rusia, ci și în cele din Germania. „Timpul vieții mele s-a oprit din nou, exact ca în zilele cenzurii sovietice”, a mai spus Sokurov.

Fără să-i fie teamă că va fi reținut sau chiar lichidat de autoritățile putiniste, Sokurov a acceptat ideea jurnalistei Ksenia Sobciak de a-și pune filmul la dispoziția publicului în cadrul unor proiecții private la Moscova. Prima a avut loc pe 19 noiembrie 2023, iar a doua – pe 3 decembrie 2023. Sokurov a participat la ambele evenimente. A apărut ulterior și un videoclip de la unul dintre evenimente.

- Advertisement -

„Puteți ghici și singuri că niciun festival, după ce s-au vândut 1.200 de bilete, sala fiind arhiplină, nu putea anula pur și simplu vizionarea”

Gazeta.ru: „Un videoclip a apărut pe canalul de YouTube «Atenție, Sobciak». Jurnalista a remarcat că nu putea «să stea departe de o astfel de nedreptate – interzicerea reală a unui film cu adevărat unic». Sokurov i-a mulțumit jurnalistei Ksenia Sobciak pentru sprijinul ei și a indicat că, în primul rând, a făcut filmul pentru tinerii ruși. El a adăugat că nu vor fi alte proiecții ale filmului în Rusia”.

Premiera „Basmului” lui Sokurov a avut loc pe 6 august 2022, la cel de-al 75-lea Festival de film din orașul elvețian Locarno. Apoi a ajuns și în cinematografele din Tokyo (Japonia) și Busan (Coreea de Sud). Deși pelicula a fost anunțată pe marile ecrane din Sankt Petersburg și Moscova, organizatorii au anulat cu doar două zile înainte toate spectacolele, la presiunea Ministerului rus al Culturii.

Cele 1.200 de bilete din fiecare sală de proiecție fuseseră vândute în totalitate. „Puteți ghici și singuri că niciun festival, după ce s-au vândut 1.200 de bilete, sala fiind arhiplină, nu putea anula pur și simplu vizionarea”, a comentat mâhnit regizorul Sokurov. Iar Ministerul Culturii de la Moscova a refuzat să explice motivul pentru care a interzis acest film.

- Advertisement -

Gazeta.ru: „Filmul alb-negru de 78 de minute, «Basmul», prezintă politicieni celebri din trecut în viața de apoi. Pe ecran apar Adolf Hitler, Winston Churchill, Iosif Stalin și Benito Mussolini. În același timp, nu există actori în film – aproape toate filmările sunt asamblate din imagini reale de arhivă, folosind grafică computerizată complexă. Vocea actorului este suprapusă. Eroii așteaptă permisiunea de a intra în rai, în timp ce vorbesc într-un loc asemănător cu purgatoriul”.

A condamnat public invadarea Ucrainei

Originar din oblastul siberian Irkutsk, Aleksandr Sokurov se trage dintr-o familie de militari. A absolvit Facultatea de Istorie din cadrul Universității Nijni Novgorod (1974) și Institutul de Stat pentru Cinematografie din Moscova (1978). Teza lui de diplomă, „Vocea solitară”, a avut un mare succes, fiind transpusă pe peliculă cinematografică și premiată 9 ani mai târziu cu „Leopardul de Bronz” la Festivalul Internațional de Film de la Locarno.

În 2016, renumitul regizor a apelat la tiranul Vladimir Putin pentru a reexamina verdictul dat de justiția sa coruptă în privința colegului său de breaslă, Oleg Sentov, care primise 20 de ani de închisoare, dar s-a izbit de un refuz ferm.

Anul trecut, când Rusia a declanșat invazia Ucrainei, Sokurov a condamnat public decizia criminală a dictatorului de la Kremlin.

Lungmetrajele lui Sokurov

 • Dureroasa nepăsare (1987)
 • Vocea solitară (1987)
 • Zilele eclipsei (1988)
 • Salvează și binecuvântează (1989)
 • Al doilea cerc (1990)
 • Piatra (1992)
 • Pagini liniștite (1994)
 • Mamă și fiu (1997)
 • Laptele (1999)
 • Taurus (2001)
 • Arca rusească (2002)
 • Tată și fiu (2003)
 • Soare (2005)
 • Alexandra (2007)
 • Faust (2011)
 • Francofonia (2015)

Premiile lui Sokurov

 • Leopardul de Bronz – Festivalul Internațional de Film de la Locarno (Elveția, 1987)
 • Premiul FIPRESCI – Festivalul Internațional de Film de la Moscova (URSS, 1987)
 • Premiul programului special al Forumului – Festivalul Internațional de Film de la Berlin (1989)
 • Premiul FIPRESCI – Festivalul Internațional de Film de la Rotterdam (Olanda, 1991)
 • Premiul de Stat al Federației Ruse (1997)
 • Premiul de Stat al Federației Ruse (2001)
 • Premiul criticii de film din Rusia pentru cel mai bun regizor (2001)
 • IFC Vision Award la Festivalul Internațional de Film de la Toronto (Canada, 2002)
 • Premiul special pentru realizări de-o viață la Festivalul Internațional de Film de la Sao Paulo (Brazilia, 2002)
 • Premiul FIPRESCI la Festivalul Internațional de Film de la Cannes (Franța, 2003)
 • Condorul de Argint din partea Asociației Criticilor de Film din Argentina (2004)
 • Caise de Aur pentru cea mai bună imagine la Festivalul Internațional de Film din Erevan (Armenia, 2005)
 • Leopard of Honor pentru realizări de-o viață la Festivalul Internațional de Film de la Locarno (Elveția, 2006)
 • Premiul Robert Bresson pentru căutarea spirituală și promovarea culturii umane la Festivalul Internațional de Film de la Veneția (2007)
 • Leul de Aur pentru cea mai bună imagine la Festivalul Internațional de Film de la Veneția (Italia, 2011)

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Țeapă! Guvernul PSD-PNL le dă profesorilor doar 13% în plus la salariu, după ce astă-vară, ca să le spargă greva, stabilise prin OUG +40% de la 1 ianuarie 2024

* Jaf pe banii publici: guvernarea PSD-PNL a mărit numărul bugetarilor cu 5.206 în ultimele 4 luni! Creșterea e de 10.717 în ultimele 10 luni

* Scade populația României, se înmulțesc pensionarii speciali! Într-o singură lună, numărul „pensiilor de serviciu” a crescut cu 187. Pensia medie de magistrat: 4.450 de euro, din care doar 25% pe contributivitate!

* Două minciuni colosale lansate de Ciolacu peste Ocean: „Din 2025 vom putea călători în SUA fără vize” / „Am vorbit cu fiecare congresman în parte”

* Iată unde duc conspirațiile antivacciniste! Epidemie de rujeolă la nivel național, 2.000 de cazuri în 29 de județe. Boala are mortalitate de peste 3 la 1.000 de copii

* Bătrâni sechestrați și obligați să se căsătorească „de formă”, ca să li se ia casele! Șeful rețelei – „ginerică” – are 46 de ani și s-a „însurat” cu o femeie de 73 de ani. Celelalte escroace: 5 „mirese” – mama, concubina și trei surori

* Ringier nu uită și nu iartă: Tolontan – dat afară și de la „Libertatea”, după ce fusese scos de la „Gazeta Sporturilor”! Au fost concediați și doi redactori-șefi adjuncți

* Accident groaznic pentru ultimul redactor-șef adjunct al „Gazetei Sporturilor”, Bogdan Stamatoiu, în ziua concedierii lui Tolontan

* Ucrainenii își vânează politicienii trădători. Deputatul Ilia Kiva, cumpărat de ruși și fugit la Moscova, a fost găsit mort. Oleg Popov avusese aceeași soartă

* Fostul ministru de Externe al Chinei a murit torturat într-un spital militar din Beijing. El fusese demis pentru că are un „copil din flori” cu cetățenie americană

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -