marți, februarie 27, 2024
AcasăNewsStatul român nu mai găsește documentele privind detenția și moartea martirului Iuliu...

Statul român nu mai găsește documentele privind detenția și moartea martirului Iuliu Maniu! De căutarea osemintelor a și uitat

-

Statul român continuă să se complacă într-o rușine istorică: nu face niciun efort să identifice osemintele politicianului-martir Iuliu Maniu (1873-1953), deși de la moartea acestuia, în închisoarea dură de la Sighet, au trecut 70 de ani. Instituții ale statului român se comportă lamentabil, de parcă ar vrea să ascundă adevărul despre patimile fostului prim-ministru și președinte al PNȚ.

În cursul zilei de vineri, 8 decembrie 2023, conducerea Partidului Național Țărănesc Maniu-Mihalache (PNȚMM) a adresat ministrului Justiției, Alina Gorghiu, o scrisoare care exprimă frustrare și chiar furie.

Țărăniștii incriminează răspunsul primit de la Admininstratia Națională a Penitenciarelor (ANP), deși întrebarea PNȚMM a fost pusă Ministerului Justiției. Instituția condusă de Alina Gorghiu (PNL) s-a spălat însă pe mâini și a pasat problema la ANP. Iar conducerea sistemului penitenciar din România a comunicat, cu indolență și cinism, că în arhiva sa „nu au fost identificate informații cu privire la numitul Maniu Iuliu!

„Numitul Iuliu Maniu” – jignitoare și rușinoasă expresie, pronunțată de o instituție a statului român în 2023! – a fost omorât de torționarii comuniști de la închisoarea din Sighet, pe 5 februarie 1953, după o detenție de 5 ani și jumătate.

- Advertisement -

Iuliu Maniu a fost arestat la 18 iulie 1947, la vârsta de 74 de ani și jumătate. Haidamacii comuniști l-au ridicat din sanatoriul „Dr. Jovin” din Bucureşti, unde era internat pentru probleme medicale. L-au încătușat și dus în secret la închisoarea Malmaison din Calea Plevnei.

A urmat procesul, unul dintre cele mai rușinoase din istoria României. Totul a fost instrumentat de ocupanții sovietici, ale căror instrucțiuni criminale au fost urmate fără crâcnire de lacheii români pe care-i promovaseră în administrație și justiție.

Pe 11 noiembrie 1947, Tribunalul Militar al Regiunii I-a Militară – Secţia I l-a condamnat pe Iuliu Maniu la 9 pedepse, însumând 104 ani de închisoare, plus de două ori muncă silnică pe viaţă. În acel proces, singurii condamnaţi la temniţă grea pe viaţă au fost copreședinții Partidului Național Țărănesc, Iuliu Maniu şi Ion Mihalache.

- Advertisement -

Lista de acuzații aduse lui Maniu a fost lungă și complet mincinoasă: trădare naţională, tentativă de surpare a ordinii constituţionale, răzvrătire, insurecţie armată, instigare la trădare prin necredinţă, instigare la trecerea frauduloasă a frontierei.

Niște trădători de țară, cozi de topor ale ocupanților sovietici, îl acuzau pe un făuritor al României Mari, un monument de moralitate, că și-a trădat țara! Toate aceste acuzaţii erau pretextul inventat de comunişti pentru a scăpa de opoziţia democratică din România și a subjuga țara pentru multe decenii.

În aceste condiții, răspunsul primit de PNȚMM – urmașul legitim al PNȚ-ului istoric, în condițiile în care PNȚCD a fost capturat de vuvuzeaua rusofilă Aurelian Pavelescu – de la Ministerul Justiției, prin Admininstratia Națională a Penitenciarelor, este o mizerie incalificabilă.

Cele două instituții, statul român în general, au obligația de a lămuri toate detaliile legate de martiriul lui Iuliu Maniu, în Anul „Iuliu Maniu”, acum, când bustul lui Iuliu Maniu tronează în Parlamentul României.

Trebuie lămurite detenția și moartea lui Iuliu Maniu, dar și găsite osemintele lui Iuliu Maniu în gropa comună de la Cimitirul săracilor din Sighet. Cu mijloacele secolului XXI – în primul rând, proba ADN –, acest lucru e posibil fără dubiu, cu condiția să existe o minimă voință politică.

Scrisoarea PNȚMM către ministrul Justiției, Alina Gorghiu

„Doamnă ministru,

La data de 13 noiembrie 2023, PNȚ Maniu-Mihalache a adresat Ministerului Justiției (MJ) o ultimă scrisoare, solicitând informații necesare identificării mormântului și osemintelor marelui patriot și om politic Iuliu Maniu.

Ministerul Justiției a redirecționat scrisoarea noastră către Admininstratia Națională a Penitenciarelor (ANP) prin încălcarea normelor de ordin procedural stabilite prin Ordonanţa nr. 27/2002 privind soluţionarea petiţiilor.

La 7 decembrie 2023, ANP ne-a comunicat că în arhiva sa «nu au fost identificate informații cu privire la numitul Maniu Iuliu».

Faptul că în arhiva ANP  –  instituție subordonată MJ și care după Decembrie 1989 a preluat arhiva penitenciarelor din perioada anterioară, inclusiv a închisorilor politice controlate de regimul comunist – nu sunt identificate informații cu privire la «numitul Maniu Iuliu» (mai exact, Iuliu Maniu, marele om politic, patriot și martir al poporului român!) constituie o «defecțiune» de o gravitate și de un cinism revoltătoare. Un prejudiciu incalculabil cauzat memoriei istorice a represiunii ilegitime și criminale a regimului comunist împotriva poporului român și a celor mai demni conducători ai săi.

Față de cele de mai sus, vă solicităm:

1. să ne comunicați ce măsuri au fost luate la nivelul MJ și ANP, până la data prezentei, pentru stabilirea împrejurărilor în care a fost posibil ca din arhiva MJ și ANP să dispară orice act și orice informație cu privire la detenția, la împrejurările decesului și ale înmormântării deținutului politic martir Iuliu Maniu; vă solicităm să ne comunicați și ce responsabilități au fost stabilite pentru situația în discuție;

2. în ipoteza în care nu au fost luate măsurile menționate la punctul 1, vă solicităm să dispuneți luarea lor de îndată și să ne informați în legătură cu ele.

8 decembrie 2023

Mircea Taloș – președinte executiv al PNȚMM
Valerian Stan – secretar general al PNȚMM
Liviu Petrina – președintele Senatului PNȚMM”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Țeapă! Guvernul PSD-PNL le dă profesorilor doar 13% în plus la salariu, după ce astă-vară, ca să le spargă greva, stabilise prin OUG +40% de la 1 ianuarie 2024

* Jaf pe banii publici: guvernarea PSD-PNL a mărit numărul bugetarilor cu 5.206 în ultimele 4 luni! Creșterea e de 10.717 în ultimele 10 luni

* Scade populația României, se înmulțesc pensionarii speciali! Într-o singură lună, numărul „pensiilor de serviciu” a crescut cu 187. Pensia medie de magistrat: 4.450 de euro, din care doar 25% pe contributivitate!

* Două minciuni colosale lansate de Ciolacu peste Ocean: „Din 2025 vom putea călători în SUA fără vize” / „Am vorbit cu fiecare congresman în parte”

* Iată unde duc conspirațiile antivacciniste! Epidemie de rujeolă la nivel național, 2.000 de cazuri în 29 de județe. Boala are mortalitate de peste 3 la 1.000 de copii

* Bătrâni sechestrați și obligați să se căsătorească „de formă”, ca să li se ia casele! Șeful rețelei – „ginerică” – are 46 de ani și s-a „însurat” cu o femeie de 73 de ani. Celelalte escroace: 5 „mirese” – mama, concubina și trei surori

* Ringier nu uită și nu iartă: Tolontan – dat afară și de la „Libertatea”, după ce fusese scos de la „Gazeta Sporturilor”! Au fost concediați și doi redactori-șefi adjuncți

* Accident groaznic pentru ultimul redactor-șef adjunct al „Gazetei Sporturilor”, Bogdan Stamatoiu, în ziua concedierii lui Tolontan

* Ucrainenii își vânează politicienii trădători. Deputatul Ilia Kiva, cumpărat de ruși și fugit la Moscova, a fost găsit mort. Oleg Popov avusese aceeași soartă

* Fostul ministru de Externe al Chinei a murit torturat într-un spital militar din Beijing. El fusese demis pentru că are un „copil din flori” cu cetățenie americană

- Advertisement -

10 COMENTARII

  • … intimplator, chiar în ultimele zile am văzut un cetățean roman (foarte respectat, îi stiu si numele) membru al comunității evreiești din România care a spus: „primul șef la Securității din orasul Satu Mare a fost un evreu și îl chema Weiss”.

  • Da, erau multi evrei si unguri intre ocupantii sovietici. Dar acum sunt altii care ocupa tara, despre ei e vorba!
   Ceeace starneste indignarea este nesimtirea cu care este tratata ACUM cererea intemeiata trimisa de PNT MM.
   Evident, nesimtirea de acum isi trage seva din atitudinea criminala de atunci.

 1. Poate ar trebui cautate si desecretizate si documentele SIS cu privire la rolul lui Iuliu Maniu (ca si al lui Nicolae Titulescu) in Afacerea Skoda precum si a deturnarii tunurilor Schneider (platite de Romania si ajunse la comunisti in Spania). Doar era prim ministru, nu?

  Pentru Romania, absenta artileriei grele a insemnat pierderi foarte mari in timpul campaniei de eliberare a Basarabiei. Zeci de mii de soldati romani au murit sub bombardamentele rusesti, fara sa poata contracara. Caci tunurile noastre nu existau.

  Una peste alta Maniu s-a opus ca astfel de tunuri sa fie facute in tara (la Malaxa si Auschnitt). Cele de la Skoda erau proaste si scumpe iar cele de la Schnider au fost deturnate.

  Singurul raspuns al politicianului democrat, a fost un herring rosu. „Regele sa-si vada de amanta.” Plus campania de presa mizerabila cu priapismul si alte trasnai.

  Iar Titulescu a dat o fuga la Praga sa aranjeze cu Benes acoperirile pt bietii spioni NKVD din conducerea uzinelor Skoda.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -