Cele două mari finale pierdute de Liverpool cu 0-1 în siajul fanilor tembeli: Bruxelles 1985, Paris 2022

0
583

Arc peste timp: „Heysel”, 29 mai 1985 – „Stade de France”, 28 mai 2022. La distanță de 37 de ani fără o zi, FC Liverpool a pierdut cu 0-1 singurele două finale de Cupa Campionilor Europeni / Liga Campionilor începute cu întârziere din cauza suporterilor englezi. În ambele partide, Liverpool era favorită.

Miercuri, 29 mai 1985, Bruxelles, stadionul „Heysel”: Juventus Torino – Liverpool 1-0, gol marcat de francezul Platini dintr-un penalty obținut de polonezul Boniek (min. 56).

Sâmbătă, 28 mai 2022, Paris, „Stade de France”: Real Madrid – Liverpool 1-0, gol marcat de brazilianul Vinicius din pasa uruguayanului Valverde.

La finala din 1985 a avut loc o tragedie: 39 de suporteri italieni au murit, iar câteva sute au fost răniți, în urma unei altercații provocate de huliganii englezi. Meciul s-a jucat totuși, pentru a evita și alte violențe și pentru a marca triumful fotbalului asupra huliganismului. UEFA a exclus echipele englezești 5 ani din cupele europene, iar Liverpool a acut o interdicție mai mare, de 6 ani.

La finala din 2022, suporterii din insulă au provocat o nouă situație critică. Sute de fani englezi au încercat să intre pe stadion cu bilete false sau să sară gardurile, iar grupuri agresive au forțat cordonul polițiștilor. Sistemul de turnicheți s-a blocat din cauza biletelor false, blocând și accesul suporterilor cu bilete valide. În haosul creat în zona stadionului numărul 1 al Franței, dublat și de traficul infernal din Paris, autocarul lui FC Liverpool a fost blocat și n-a putut ajunge la timp la „Stade de France”. UEFA a fost nevoită să amâne începerea finalei cu 36 de minute.

Cele 10 finale de Liga Campionilor jucate de Liverpool

* 2022: 0-1 cu Real Madrid (la Paris)

* 2019: 2-0 cu Tottenham (la Madrid)

* 2018: 1-3 cu Real Madrid (la Kiev)

* 2007: 1-2 cu AC Milan (la Atena)

* 2005: 3-3 cu AC Milan, 3-2 la penalty-uri (la Istanbul)

* 1985: 0-1 cu Juventus Torino (la Bruxelles)

* 1984: 1-1 cu AS Roma, 4-2 la penalty-uri (la Roma)

* 1981: 1-0 cu Real Madrid (la Paris)

* 1978: 1-0 cu FC Bruges (la Londra)

* 1977: 3-1 cu Borussia Mönchengladbach (la Roma)

Forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene

Sâmbătă seara, sute de suporteri englezi au încercat să intre pe ”Stade de France” cu bilete false, sau chiar forțând cordonul forțelor de ordine și încercând să sară gardurile.

Potrivit Gazzetta dello Sport, poliția franceză a arestat 68 de fani englezi. În ciuda apelurilor la calm ale polițiștilor, indivizii nu au renunțat la ideea de a pătrunde în arenă.

În haosul creat la porțile de acces, forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene, iar 238 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Liverpool îi acuză pe organizatorii finalei

Clubul din Liverpool a cearut o anchetă în legătură cu acest caz.

”Suntem extrem de dezamăgiți de problemele legate de intrarea pe stadion și de defecțiunea perimetrului de securitate cu care s-au confruntat fanii Liverpool în această seară pe «Stade de France». Acesta este cel mai grozav meci din fotbalul european, iar suporterii nu ar trebui să fie nevoiți să experimenteze scenele la care am asistat în această seară. Am solicitat oficial o investigație oficială a cauzelor acestor probleme inacceptabile”, se arată într-un comunicat postat pe site-ul oficial al clubului englez.

UEFA a decis ca partida să înceapă la 22.36, în loc de 22.00, pentru ca toți spectatorii să intre liniștiți în tribune.

În plus, organizatorii, care inițial anunțaseră o întârziere de doar 15 minute, au fost anunțați că un mii de fani ai lui Liverpool sunt blocați în trafic, aflându-se departe de arenă.

Este pentru prima oară în ultimii 30 de ani (din 1992, de când competiția se joacă în această formulă) când o finală de Liga Campionilor începe cu întârziere.

Autocarul lui Liverpool s-a blocat în trafic

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Real Madrid nu e o echipă, e o legendă! Nici nu trebuie să se mai prezinte la stadion, te bate doar cu istoria

Real Madrid mai produce o minune: marchează în minutele 90, 90+1 și 95 și va juca finala Ligii Campionilor, cu Liverpool!

Cele 8 grupe la Campionatul Mondial de fotbal, Qatar 2022. Derby Germania – Spania încă din start

Cele 4 șanse uriașe ratate de Italia, în drumul spre cea mai mare rușine din istoria sa. Coșmarurile numite Bulgaria, Elveția, Irlanda de Nord și Macedonia de Nord

* Fotbalul îl încaieră pe nașul Becali cu finul Pandele. „Cum să permită primarul ca jucătorii săi să ia bani de la dușmanii mei?” / „Tu, ca naş, faci astfel de acuze despre mine?”

„Un păduche ucrainean, mai rău decât păduchii de la Moscova”. E recordmenul Ucrainei, dar lucrează pentru ruși și refuză să condamna invadarea țării sale de către aceștia

O antrenoare de la naționala Rusiei îl amenință cu bomba nucleară pe japonezul care conduce Federația Internațională de Gimnastică! „Trebuie să-i amintim lui Watanabe – Hiroshima și Nagasaki”

Marele campion olimpic sub steagul URSS, născut pe pământ rusesc, a plecat la război, să lupte pentru Ucraina!

Tenismena numărul 1 a lumii, Ashleigh Barty, se retrage la numai 25 de ani! „Vreau să alerg după alt vis”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.