Cele 10 sfaturi ale Mihaelei Miroiu pentru PLUS. „Fiți politicienii pe care ați fi vrut să îi aveți și să îi păstrați!”

0
33719

Mihaela Miroiu, profesoară universitară la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) şi cunoscută militantă pentru democraţie, a fost azi invitat special la Convenția Națională a PLUS (Partidul Libertății Unității și Solidarității).

„I-am susținut de când erau doar o idee, o speranță pentru un altfel de partid. Astăzi, am fost lângă ei.”, a scris Mihaela Miroiu pe Facebook.

Ea le-a reamintit susţinătorilor din partidul lui Dacian Cioloş cele 10 sfaturi pe care le-a transmis inclusiv de la tribuna Convenţiei Naţionale a PLUS. Iată-le!

  • Câștigați poziții în partid prin competență, muncă, dedicație lucidă, înțelegere și servicii aduse propriului electorat, nu luând forma vasului în care se află șeful.
  • Câștigați-vă popularitatea prin calm, bunăvoință, umanitate caldă, nu prin ură, resentiment și atacuri josnice.
  • Câștigați zâmbetul oamenilor prin umor senin, nu prin bășcălie grobiană.
  • Câștigați încrederea oamenilor prin onestitate, respect, recunoașterea erorilor, căință pentru ele, nu prin promisiuni deșarte și combinații de culise.
  • Câștigați deschiderea și simpatia oamenilor măsurându-vă fiecare cuvânt scris sau spus. Mulți au pierit din politică fiindcă le-au luat-o instinctele înaintea rațiunii. Nesăbuința se plătește.
  • Câștigați oameni de toate vârstele, din toate categoriile sociale, etnice, religioase: oamenii care aspiră la o viață personală și comunitară demne. Ei sunt majoritatea încă slab reprezentată și ignorată. Fără ei am pieri. Nu e nevoie să fiți populari printre cei lipsiți de bun simț și înclinați spre facere de rău.
  • Câștigați competență politică pe două căi: învățați de la alegătorii potențiali, ca să știți ce interese au și de la specialiștii care știu prin ce metode pot aceste interese să devină politici publice. Ignorarea oricărora dintre ei din mândria că dețineți cunoaștere politică odată ce ați fost aleși înseamnă trufie și duce la faliment.
  • Câștigați atunci când sunteți în stare să puneți scopurile pentru care ați construit partidul mai presus de orgoliile contextuale. La fel ca și în familie sau prietenie, hotărâți de e mai important: să aveți mereu dreptate, sau să îi păstrați pe ceilalți în viața voastră.
  • Câștigați dacă vă amintiți mereu ce v-a făcut să construiți un alt partid, ce valori, principii și scopuri v-au unit, ce crezuri ideologice și etice aveți în comun. Altfel mergeți purtați de întâmplare și deveniți un accident istoric în loc să faceți istorie.
  • Fiți politicienii pe care ați fi vrut să îi aveți și să îi păstrați. Ați renunțat la viața personală, adesea și la cea profesională tocmai fiindcă acei politicieni nu există încă decât în imaginația și aspirațiile noastre.

Foto: Inquam Photos – Octav Ganea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here