Tudor Chirilă: „Miza infractorilor este reluarea proceselor și tergiversarea lor până la PRESCRIEREA faptelor, pentru ca dosarele să se închidă fără VERDICT”

3
4935
Tudor Chirilă critică obiceiul meditațiilor din sistemul românesc de educație și spune că Dăncilă minte atunci declară că a dat meditații gratis la matematica

x

Tudor Chirilă, una dintre conștiințele publice pe care le oferă lumea artistică, are o teorie interesantă. El scrie, pe Facebook, că borfașii PSD-ALDE nu urmăresc rejudecarea dosarelor (pentru că ar putea fi condamnați din nou), ci doar redeschiderea lor și tergiversarea până la prescrierea faptelor. 

Textul lui Tudor Chirilă

„Din ciclul «Mărșăviile infractorilor ca să scape de pușcărie».

Încerc și eu să explic care e treaba cu completurile de 5 judecători și decizia CCR că sunt nelegale și unde vor infractorii politicieni să ajungă de fapt. Nu de alta, dar cred că oamenii nu se mai indignează pentru că, într-o mare de știri false, au ajuns să fie complet debusolați.

Curtea supremă judecă demnitarii în complet de primă instanță cu 3 judecători și în complet de apel cu 5 judecători. Până în 2014, din completele de 5 făceau parte (vice)președintele instanței supreme și 4 judecători trași la sorți.

CCR spune că din 2014, când au intrat noile coduri penale în vigoare, ar fi trebuit să fie trași la sorți toți cei 5 judecători. Astfel, toate completurile au fost nelegal constituite.

Calea de îndreptare a hotărârii date de un C5 nelegal este contestația în anulare. Contestația în anulare este o cale de atac a unei hotărâri definitive, dar numai pe chestiuni de procedură.

Însă Codul de procedură penală permite formularea acestui atac prin contestația în anulare numai pentru ultimele 30 zile de la primirea hotărârii motivate. Adică, în cazul de față, doar pentru procesele care nu au primit hotărâri definitive motivate până la pronunțarea deciziei CCR care zice că completurile nu s-au constituit legal.

Acum, ce vrea Toader să facă? Vrea să extindă dreptul la contestația în anulare și pentru cei cu hotărâri anterioare ultimelor 30 de zile. El va propune o OUG care să permită această cale de atac contra tuturor hotărârilor date de C5 din 2014 încoace – aici vor intra Dragnea, Mitrea, Șova, Dobrițoiu, Neacșu, Sâmpetru și alți câteva zeci de parlamentari, miniștri, generali, magistrați. În forma actuală, fără OUG de contestația în anulare, ar beneficia doar Udrea și Bica.

Dar, potrivit Constituției, o lege se aplică numai pentru viitor. Aplicare OUG pentru trecut nu e permisă. În nicio țară din lume nu e permisă reluarea unor procese soluționate definitiv pe motive de procedură, ci numai pe motive de fond. Ce e hotărât definitiv nu mai poate fi răsturnat! Hotărârea definitivă e ca o lege.

Dacă legiuitorul/guvernul dă o lege/ordonanță să se reia un proces, înseamnă un amestec al legislativului/guvernului în justiție, precum și aruncarea unei anateme asupra profesionalismului judecătorilor.

Chiar dacă șansele ca un condamnat definitiv să fie din nou condamnat, la un alt complet de 5, sunt mari, miza infractorilor nu este achitarea în procese, ci reluarea acestora și tergiversarea lor până la PRESCRIEREA FAPTELOR, pentru ca dosarele să se închidă fără VERDICT”.

3 COMENTARII

  1. Clar!Asta ii raspundeam lui Cristoiu pe pagina lui cand scria ca OUG nu-i ajuta pe cei cu condamnari, ca doar sunt rejudecati.Ii spuneam ca, voit a „omis”ce era mai important, prescrierea faptelor!Sa nu mai dezinformeze ca romanii nu sunt guvernul dancila sa faci ce vrei cu ei.Ajunge cu minciuna.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.