Nicușor Dan, primarul Bucureștiului, se pregătește să anunțe că, începând din acest an, demarează un uriaș program intitulat “Sport în școală”, prin care se urmărește facilitarea activităților sportive pentru copii, scrie SpotMedia.ro. Efortul financiar e masiv, 30 de milioane de lei pe an, și ar trebui să se concretizeze într-un sistem de o amploare nemaivăzută în România ultimilor 30 de ani.
Cu fonduri în principal de la primărie urmează să fie angajați peste 2.100 de antrenori, să fie achiziționate echipamente pentru toți elevii care se înscriu, să se organizeze competiții, iar vara să se țină cantonamente.
Toți copiii din București care își vor dori acest lucru vor putea să practice gratuit mai multe sporturi: atletism, baschet, fotbal, handbal, motociclism, ciclism, volei și șah. Un program destinat sportului de masă de asemenea dimensiuni nu a mai cunoscut România de pe vremea Daciadei din vrema comunismului – cu mențiunea că atunci multe competiții erau, de fapt, doar pe hârtie.
Pentru a putea fi gestionat acest uriaș efort organizatoric și logistic, scrie Spotmedia.ro, vor fi reorganizate Asociațiile Sportive Școlare. Se vor face Centre de copii și juniori pentru fiecare sport în parte, acestea urmând să fie entități de sine stătătoare, exact ca niște cluburi, cu director general, director sportiv, metodist, organizator de evenimente și personal medical.
În aceste Centre de copii și juniori vor fi înscrise toate școlile, asociațiile sportive și cluburile sportive școlare care vor avea respectivele discipline în programă și vor face antrenamente.
Din bugetul de 30 de milioane de lei se vor achita echipamentele elevilor, salariile antrenorilor, deplasările copiilor în cantonamente de câte 8 zile, pe timpul verii.
Fiecare școală care va participa la acest amplu program va cere un necesar de echipamente pentru elevi, urmând să primească și bani pentru plata profesorilor/antrenorilor care vor face antrenamente. Suma primită pentru 2-3 antrenamente pe săptămână la o grupă de copii va fi de 750 de lei net/lună. Dar un antrenor sau profesor de sport poate pregăti și 2-3 grupe de copii în paralel fără ca programul să devină foarte încărcat.
Se vor organiza din nou, ca până în 1989, competiții la nivel de școală. Câștigătorii vor urca, în sistem piramidal, la competițiile organizate la nivel de sector. Învingătorii vor merge la faza pe Zonă și la turneul final din Olimpiada Națională a Sportului Școlar (ONSS). Așadar, va exista și o motivație concretă pentru copiii care se vor înscrie.
Primăria București estimează că în 6 luni se va putea organiza proiectul. Apoi, din vară, 2.160 de profesori și antrenori (câte 360 de fiecare sector) vor avea în pregătire 86.200 de elevi (14.400 în fiecare sector).
În acest an, proiectul va consuma 18 milioane de lei, iar din 2024 – câte 30 de milioane.
Proiectul ar urma să fie propus de Nicușor Dan și apoi să fie inclus în bugetul Primăriei Bucureștiului pe 2023. El va trebui validat de Consiliul General unde relația cu USR și PNL e una destul de fragilă.