Intrarea Finlandei și a Suediei în NATO, decisă marți seara, după ce Turcia a anunțat că-și ridică obiecțiile față de aderarea acestora, schimbă masiv situația geostrategică la granițele Rusiei. Putin se trezește astfel, la 4 luni după declanșarea invaziei în Ucraina, cu o graniță suplimentară de 1.200 de kilometri cu NATO și o întărire semnificativă a flancului nordic al alianței.
Amiralul James Stavridis, fost comandant suprem al forțelor NATO, a salutat cu entuziasm vestea, descriind situația laconic, dar sugestiv: „Bine ați venit, finlandezi și suedezi, în NATO. Vikingii și saunele ne vor îmbunătăți jocul… la fel și trupele lor curajoase, avioanele de înaltă tehnologie și capacitățile cibernetice superbe“.
Welcome the Finns and Swedes to NATO. Vikings and saunas will up our game … so will their brave troops, high tech aircraft and superb cyber capabilities https://t.co/gXGAdxNg1X
— Admiral James Stavridis, USN, Ret. (@stavridisj) June 28, 2022
BBC scrie că înțelegerea la care au ajuns miniștrii de Externe ai celor trei țări cu medierea lui Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, este prima veste bună pentru Occident de la invadarea Ucrainei încoace. „Pentru NATO, care se străduiește să furnizeze Ucrainei suficiente arme pentru a ține în frâu înaintarea lentă a rușilor, este o evoluție uriașă. Finlanda și Suedia aduc cu ele armate sofisticate, tehnologie de ultimă oră și coaste baltice întinse“.
Aceasta înseamnă că flancul nordic al alianței, care le dă insomnii liderilor din țările baltice și generalilor forțelor NATO, va fi mult mai bine apărat. Principala temere, în toți acești ani, a fost că un atac-surpriză al rușilor ar duce la ocuparea rapidă a Letoniei, Lituaniei și Estoniei. Cele trei mici țări care au graniță comună cu Rusia sunt aproape imposibil de apărat, planurile NATO fiind construite mai degrabă în jurul ideii de recucerire a acestui teritoriu într-un interval de 180 de zile de la momentul atacului rusesc.
Actualul summit al NATO, organizat la Madrid, e așteptat să schimbe această concepție. Prezența Finlandei și Suediei printre țările membre ale NATO crește mult capacitatea de ripostă imediată la un atac prin surprindere. În plus, premierul britanic Boris Johnson își va avertiza colegii delegați la summit, scrie BBC, că vor trebui să „sape adânc” pentru a se pregăti pentru un deceniu mai periculos. Se așteaptă ca premierul britanic să anunțe o serie de angajamente față de NATO, inclusiv extinderea bazei britanice din Estonia.
În țările baltice vor fi aduși mai mulți militari aliați, pe lângă cei 3.000 care erau desfășurați până acum.
Nici flancul de la Marea Neagră nu e neglijat. În România vor veni încă 3.000 de militari americani și 2.000 de angajați din personalul de susținere, laolaltă cu echipamentele de luptă aferente. Posibilitatea ca Rusia să încerce o invazie ar trebui să scadă chiar dacă, prin absurd, trupele lui Putin ar reuși să înfrângă Ucraina și s-o cotropească.