Ce au pus la cale Cioloş şi Orban la Bruxelles. PNL se mobilizează pentru abrogarea pensiilor speciale

0
2158

Liderul PLUS s-a întâlnit miercuri, la Bruxelles, cu premierul Ludovic Orban, aflat într-o vizită la instituţiile europene pe care Dacian Cioloş a salutat-o. Europarlamentarul a reiterat sprijinul alianţei USR-PLUS pentru cabinetul actual, dar a cerut urgentarea măsurilor pe care Guvernul PNL le-a promis aliaţilor din fosta Opoziţie înainte de a fi învestit.

Concluziile lui Dacian Cioloş după întâlnirea cu Ludovic Orban

  • „Am avut azi o întâlnire cu premierul Ludovic Orban, care se află la Bruxelles pentru mai multe discuții cu conducerea Comisiei Europene și cu șefi ai grupurilor politice din Parlamentul European. Sunt întâlniri importante pentru care l-am felicitat pe prim-ministrul Orban, pentru că în acest fel reconectează Guvernul României la dezbateri europene esențiale despre cadrul financiar multianual al UE și la oportunitățile de finanțare cu bani europeni pentru proiectele din țară în noul context al BREXIT, al Pactului Verde și ambiției UE de a investi tot mai consistent în digitalizare”
  • „Am trecut însă și prin câteva teme interne pe care eu, PLUS și Alianța USR PLUS le considerăm urgente și pe care le-am mai discutat în decembrie”
  • „Dintre prioritățile pe care le-am discutat cu premierul Orban la sfârșitul anului trecut, prea puține au fost atacate frontal de Guvernul PNL”
  • „Până acum, s-a bătut pasul pe loc asupra alegerilor locale în două tururi și a alegerilor parlamentare anticipate, iar despre schimbarea legilor electorale pentru suplimentarea numărului de parlamentari pentru diaspora nu am mai auzit nimic. În discuția de azi, Ludovic Orban a fost clar în favoarea alegerilor în două tururi și a alegerilor anticipate, iar acest lucru este îmbucurător, de-acum așteptăm acțiune politică decisivă în acest sens”
  • „Secția specială pentru magistrați nu a fost desființată, ci s-a citit în Guvern un Memorandum despre statutul acesteia care nu are niciun impact legislativ”
  • „Nu avem încă un calendar clar pentru desființarea sau impozitarea drastică a pensiilor speciale cum nu este deloc satisfăcătoare distribuția banilor pentru investiții în infrastructura mare – autostrăzi, căi ferate și spitale”
  • „Sprijinul nostru pentru Guvernul Orban a fost condiționat de aceste priorități acceptate de altfel de premier înainte de a fi votat în Parlament și așteptăm urgentarea luării unor decizii în acest sens”

Liberalii se mobilizează pentru abrogarea pensiilor speciale

PNL este între ciocan şi nicovală. Pe de o parte, trebuie să respecte înţelegerile făcute cu fosta Opoziţie (de care vorbeşte şi Dacian Cioloş), pe de alta nu are cum să pună în practică măsurile respective de vreme ce majoritatea din Parlament este cea dată de alegerile din 2016: PSD-ALDE-Pro România-UDMR.

Cu toate acestea, liderul deputaților PNL, Florin Roman, cere convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului în care să fie supus votului proiectul de abrogare a pensiilor speciale, cu excepția celor ale militarilor și polițiștilor, susținând că urgența adoptării actului normativ este dată de necesitatea finanțării legii prin care au fost dublate alocațiile pentru copii.

”În calitate de lider al deputaților PNL, am propus colegilor mei să solicităm convocarea unei sesiuni extraordinare, în care să supunem votului proiectul de lege al PNL privind tăierea pensiilor speciale. Din economia rezultata din tăierea pensiilor speciale, guvernul ar avea resursele financiare necasare pentru plata alocatiilor majorate, în urma votului de la sfârșitul lunii decembrie, din parlament. Tot în decembrie, Comisia de muncă a Camerei Deputaților a dat un raport de adoptare a proiectului PNL care prevede tăierea pensiilor speciale pentru parlamentari, magistrați, personal aeronautic, diplomați, funcționari ai Curții de Conturi etc. Proiectul de lege al PNL aloca pensii de serviciu doar pentru militari și polițiști. In mod surprinzător, raportul de adoptare nu a fost “ridicat” pe site-ul Comisiei de munca și nici nu a fost trimis plenului, astfel încât el nu a putut fi supus votului în ultima săptămână din sesiunea parlamentară. Urgența adoptării acestui proiect de lege este determinată de necesitatea finanțării legii adoptate de parlament, privind dublarea alocațiilor pentru copii”, a transmis Florin Roman într-un comunicat de presă.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Infernul creat de „Doctorul Prăjeală”. Beuran a comis greșeli grave ca șef de secție. Încă un pacient ars, cazul a fost ascuns anul trecut

 

Replică de țață a Gabrielei Firea către ministrul Turismului: „Mutați-vă din București, dacă nu vă place în București!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here