Portul Constanța a găzduit joi un moment istoric pentru industria navală românească: livrarea oficială a primei nave de patrulare, echivalentul unei corvete militare, construită integral într-un șantier naval din România (la Galați) al puternicei firme olandeze Damen. Beneficiară: marina militară din Pakistan.
Surpriză la ceremonia desfășurată la Terminalul de pasageri din Dana Zero a Portului Constanța: două apariții neașteptate – cea a generalului SRI (în rezervă) Florian Coldea și cea a ultra-mediatizatului om de afaceri Ovidiu Tender, recent ieșit din închisoare.
Nimeni nu înțelegea ce căutau acolo cele două personaje, mai ales că generalul SRI în rezervă era echipat în uniformă „de gală”, iar afaceristul petrolist-mineralist era flancat de soția sa.
Atât Florian Coldea, cât și Ovidiu Tender au ținut să fie extrem de secretoși în relația cu ziariștii, atunci când au fost întrebați care sunt circumstanțele prezenței lor la evenimentul din Portul Constanța.
Singurul răspuns a venit de la Tender, care a sugerat, cu jumătate de gură, că s-ar afla în relații apropiate cu – cităm exact – „cei de la Damen”.
Numai că, surpriză: afaceristul nu figura pe lista de invitați ai Damen! Confirmarea acestui adevăr a venit chiar de la cei care se ocupau cu organizarea evenimentului, din partea firmei de construcții navale.
Presupunerile merg, mai degrabă, spre relații cu pakistanezii, deși zonele de interes și activitate în domeniul minereului, petrolului și gazelor, cunoscute publicului larg ca fiind asociate numelui lui Tender, sunt în Africa. E un semn că Ovidiu Tender intenționează să-și extindă interesele de afaceri și în Asia de Sud.
Reprezentanții discreți ai Ambasadei americane
Cât despre Florian Coldea, acesta a părut a fi destul de stânjenit de interesul pe care îl arăta presa față de persoana sa. Drept urmare, a dispărut efectiv de la eveniment, imediat după ce s-a terminat ceremonialul oficial (intonarea imnurilor de stat, discursurile și mica trecere în revistă, în defilare, a militarilor români și pakistanezi), dar nu înainte de a gusta din delicioasele delicatese sud-asiatice, de pe mesele cu „protocolul culinar”.
Din aproape în aproape, am aflat că generalul SRI în rezervă nu era nici invitatul firmei din Olanda, nici al clientului din Pakistan, nici al vreuneia dintre ambasadele celor două țări, nici al Forțelor Navale din România sau al Guvernului român (reprezentat de unul dintre subprefecții județului Constanța), ci al unei (misterioase) „terțe părți”, conforma unuia dintre organizatori.
Iar acea „terță parte” nu ar putea fi decât cea ne(re)prezentată oficial, dar… prezentă neoficial, respectiv cele două-trei persoane foarte discrete, aproape incognito, pe care le-am recunoscut de pe la descinderile noastre, în calitate de ziariști invitați, la baza militară de la aeroportul Mihail Kogălniceanu: americanii de la Ambasada SUA la București. Aceștia sunt foarte interesați ca aliatul lor fidel, Pakistanul, să dispună, în zona aceea atât de apropiată de Afganistan și, mai ales, de Iran, de nave moderne de patrulare și intervenție anti-teroristă, anti-piraterie etc.
Precizăm, în context, că în februarie 2019 marinarii militari români au participat la exercițiul multinațional AMAN-19, găzduit de Pakistan, la Karachi, exercițiu concentrat pe securitatea maritimă, combaterea terorismului și operațiuni de asistență umanitară, eveniment coordonat de forțele militare navale ale Statelor Unite ale Americii.
Prezența lui Florian Coldea la evenimentul de joi, de la Constanța, arată că „acolo sus, cineva (încă) îl iubește”, chit că de o vreme generalul SRI e în rezervă!
De la Galați în Oceanul Indian, via Constanța
Nava de patrulare „PNS YARMOOK”, în lungime de 91 de metri, a fost construită la șantierul naval Damen din Galați, cu mână de lucru integral românească, după un proiect al inginerilor români, pe baza unui soft olandez, adaptat cerințelor clientului pakistanez. 300 de persoane au lucrat, timp de un an și opt luni, la realizarea sa.
„PNS YARMOOK” este prima dintre cele două nave identice, de câte 2.800 de tone, produse la Galați, care vor intra în serviciul Marinei Militare din Pakistan. Asimilate unor corvete, ele sunt de tip „Offshore Patrol Vessel” și vor servi pentru misiuni de patrulare în Oceanul Indian.
Nava a plecat din Galați pe Dunăre, spre Marea Neagră, și a acostat în portul Constanța.
Când va ajunge în Pakistan, ea va fi înzestrată cu armament supersofisticat, de producție americană, ultraperformant.
După livrarea oficială de joi, urmează încheierea stagiului de pregătire a marinarilor militari pakistanezi, care peste două săptămâni vor pleca spre Oceanul Indian, prin Bosfor – Dardanele – Marea Egee – Marea Mediterană – Canalul Suez – Marea Roșie, cu această corvetă de patrulare.
Conform viceamiralului Ather Mukhtar, şeful Statului Major al Pakistan Navy, prezent la ceremonia de la Constanța, navele produse la Galați vor acţiona ca un „multiplicator de forţă”, fiind folosite pentru patrulări în zona de coastă.
Sursa foto: Octavian Șerbănescu
Un mare kakat! Dobitocii amerloci, olandezi si valahi – din NATO – inculti fiind si lacomi la maxim – isi inarmeaza dusmanii!!!😲… pt toti asa zisii jurnalisti gen Parvu – va spune ceva numele navei – Yarmook??!!! Mai studiati istoria, incultilor… pakistanezii v-au scuipat in gura, iar, pe fatza… Pakistan=”tzara celor puri” – de fapt niste teroristi inapoiati nespalati! Prostii au uitat atentatele din Bombay, din nov 2008, orchestrate de jeguri pakistaneze!
Bai Spartapula de unde ai mai aparut ba si tu?
Ai fost mai lampa trista macar o data in viata ta in Pakistan, in Iran, sa mergi pe strada sa vorbesti cu oamenii ?
Pe Paul Parvu sa-l lasi in pace ca m-am luptat eu destul cu el.
Grigore eu stiu ca aveti nevoie de moderatori care sa mai inciga spiritele. Paul era OK.
Spargepula asta este un dobitoc.
Ambasadorul „roman” psd comuist securist din Pakistan se lauda acum cateva luni ca va trimite in Romania 500000 de pakistanezi la munca, urmati de 1 milion… pe jeguri nu le intereseaza faptul ca astia vin aici ca invadatori carora nu le place munca, ei vin sa stea pe ajutoare, sa ocupe… nu se compara cu filipinezii si nepalezii – care se mai si intorc in tarile lor… dar de unde sa stie ce inseamna Islamul cretinii pilosi securisti din MAE, preocupati doar de pensiile lor speciale, de furat?!
Interesant e faptul că cei din Sri e peste tot…vorba lui Beniuc …e in pruncul din leagăn,în bobul mărunt,în toate cele ce sunt…și voi credeați că scăpați de securitate și comunism….never…