Procurorul general din Israel, Avichai Mandelblit, a anunţat joi seară definitivarea procedurii de inculpare a premierului în exerciţiu, Benjamin Netanyahu, pentru acte de corupţie, urmând ca acuzaţiile formale să fie transmise instanţei.
„Decizia procurorului general în cazul premierului a fost luată după analizarea atentă a numeroaselor dubii exprimate de avocaţii acestuia în cursul audierilor desfăşurate la începutul lunii octombrie 2019. Toate suspiciunile au fost analizate profund, în cadrul procedurii prin care Biroul procurorului general a verificat sute de pagini referitoare la dubiile exprimate la audieri”, anunţă Parchetul General din Israel, conform site-ului Ynetnews.com şi cotidianului Times of Israel.
Procurorul general Avichai Mandelblit a decis în februarie inculparea premierului Benjamin Netanyahu pentru luare de mită şi abuz de încredere, în trei dosare penale. Benjamin Netanyahu a fost audiat în octombrie, pentru a-şi prezenta argumentele împotriva inculpării. Acum, procedura de inculpare a fost definitivată, iar acuzaţiile vor fi prezentate formal instanţei judiciare.
Este prima dată în istoria Israelului când un premier în funcţie este acuzat oficial de fapte penale.
Şantaj de presă şi şpagă la greu
Avichai Mandelblit a decis inculparea lui Benjamin Netanyahu pentru abuz de încredere, în „Cazul 2000”. Dosarul se referă la o presupusă acţiune a premierului israelian de a ajunge la o înţelegere cu Arnon „Noni” Mozes, patronul cotidianului Yedioth Ahronoth, prin care să obţină materiale media favorabile în schimbul unor măsuri împotriva publicaţiei concurente Israel Hayom. Presa israeliană a relatat că şi Mozes probabil va fi inculpat pentru acte de corupţie.
De asemenea, Benjamin Netanyahu este inculpat pentru mită în „Cazul 4000„, în care este suspectat că a luat decizii de reglementare care l-au avantajat pe Shaul Elovitch, principalul acţionar al Bezeq, cea mai mare firmă de telecomunicaţii din Israel, în schimbul unor materiale media favorabile difuzate pe site-ul Walla News. Benjamin Netanyahu este pus sub acuzare şi în „Cazul 1000„, pentru abuz de încredere deoarece ar fi primit cadouri în valoare de aproximativ un milion de shekeli (circa 280.000 de dolari) de la oameni de afaceri, în schimbul promovării intereselor acestora.
Poliţia israeliană a recomandat, în februarie 2018, autorităţilor judiciare, după mai mult de un an de investigaţii, inculparea pentru acte de corupţie a premierului Benjamin Netanyahu, relatează Mediafax.
Vizita în care Dăncilă a acţionat ca manechin
Ex-premierul Viorica Dăncilă a plecat în secret în Israel, în ianuarie anul acesta, pentru a doua oară pe acel tărâm – fără să anunțe vizita pe agenda sa publică, iar din delegație a lipsit ministrul de externe, Teodor Meleșcanu!
Întâlnirea Viorica Dăncilă- Benjamin Netanyahu a fost mediatizată de guvernul israelian, cu imagini de protocol, în care premierul de la Tel Aviv îi transmite șefei Executivului de la București că așteaptă mutarea ambasadei României la Ierusalim. Premierul român mulțumește și zâmbește. A fost o vizită în care Dăncilă s-a făcut de râs, pentru că n-a făcut decât să spună „yes” şi să zâmbească precum un manechin – o ţinută mult sub condiţia unui om de stat.
Presa a criticat puternic gestul „şopârlesc” al cuplului Dragnea-Dăncilă, pe ideea că a ales să dea peste cap planurile UE cu scopul de a închide gura SUA la atacul la justiţie din România.
„Este o încercare disperată de a schimba atitudinea Departamentului de Stat al SUA față de politica pe justiție a puterii din România, a lui Dragnea și Tăriceanu și a Guvernului. Departamentul de stat a respins cu fermitate, de fiecare dată, toate măsurile distructive la adresa justiției pe care le-au luat Guvernul și majoritatea parlamentară PSD-ALDE și este o încercare de a câștiga bunăvoința cu prețul unei noi declarații agresive la adresa Uniunii Europene care nu este de acord cu mutarea ambasadei. Din poziția de președinte al Consiliului UE, această doamnă Dăncilă mai sictirește o dată Uniunea Europeană. Evident că nu o face din proprie inițiativă, face ce i s-a dictat” , a mai afirmat Cristian Tudor Popescu, criticând în termeni duri atitudinea Vioricăi Dăncilă.
Subiectul mutării ambasadei române la Ierusalim a iscat dispute politice la București, unde președintele Klaus Iohannis și-a exprimat, anul trecut, dezacordul față de demersurile Guvernului și ale liderului PSD, Liviu Dragnea în acest sens. Partidul aflat atunci la guvernare susținea mutarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim, în vreme ce șeful statului împărtășește opinia liderilor UE, care au fost reticenți la apelurile premierului Netanyahu, ca Ierusalimul să fie recunocut drept capitală a țării sale.
Orban a făcut plângere penală de înaltă trădare
Dealtfel, după precedenta vizită în Israel a Vioricăi Dăncilă, în care a fost însoțită de Liviu Dragnea la vremea respectivă, liderul PNL Ludovic Orban a făcut plângere împotriva ex-prim-ministrului Dăncilă, pe care a acuzat-o de înaltă trădare, cea mai gravă faptă de care poate fi acuzat un oficial al statului, pedepsită cu închisoarea până la 25 de ani. Plângerea nu a fost investigată de procurori.
Liviu Dragnea a vorbit, în aprilie anul trecut, despre intenția Israelului de a face investiții importante în România, în vreme ce Victor Ponta, rival politic al președintelui Camerei Deputaților, a declarat, în primăvara trecută, că mai mulți oameni de afaceri israelieni și ruși ar fi interesați de preluarea unor companii profitabile românești, ca Hidroelectrica, Portul Constanța sau aeroportul Otopeni, Transgaz sau Transelectrica.
Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!
CITIȚI ȘI:
* Procurorii demontează fake news-ul „Dăncilă la DNA”, lansat pe filiera PSD-istă Buble-Ciutacu: „Informații FALSE!”
* VIDEO. Rebengiuc, apel pentru salvarea României de „mahalagism” şi „ţăţism” marca Dăncilă: „Ieşiţi la vot! PSD este garanţia sigură a distrugerii acestei ţări”
* Tudor Chirilă: „Votez Iohannis. Că doar nu m-am tâmpit, după ce am stat doi ani în stradă la proteste!”
* În timp ce românii erau gazați în Piața Victoriei, Dragnea chefuia la Scroviștea. Ți-a plăcut, Bușcule? S-au asortat icrele negre cu șampania franțuzească?
Titu Maiorescu, Eminescu,….problema evreiască in Moldova…