joi, aprilie 18, 2024
AcasăRăzboi în UcrainaVIDEO. Forțele rusești din orașul Liman și împrejurimi au fost încercuite de...

VIDEO. Forțele rusești din orașul Liman și împrejurimi au fost încercuite de ucraineni. Rușii abandonează pozițiile și fug prin păduri. În „pungă” sunt prinși „un număr semnificativ” de inamici

-

Trupele ruse din orașul strategic Liman și împrejurimi au fost încercuite de ucraineni în cursul zilei de joi și pe parcursul nopții de joi spre vineri. Operațiunea, parte a continuării ofensivei începute acum o lună în zona Harkov, se profilează a se transforma într-un alt mare dezastru pentru armata rusă care a invadat Ucraina.

Prăbușirea frontului din această zonă este gravă pentru armata lui Putin din mai multe puncte de vedere. Orașul e unul strategic, care deschide perspective de atac asupra nordului regiunii Lugansk (ocupată integral de ruși) și asupra vestului regiunii Donețk (ocupată parțial). Se repune în discuție chestiunea orașelor stragice Lisiceansk și Severodonețk, ocupate de ruși cu mare greutate în iulie, după săptămâni de bombardamente și asalturi.

Ucrainenii au aplicat în cazul orașului fortificat Liman o strategie diferită de cea pe care o folosesc rușii. S-a evitat atacul direct asupra localității și s-au lovit flancurile acesteia, profitându-se de faptul că, după eliberarea regiunii Harkov, Limanul rămăsese ca un intrând în linia frontului. S-a creat astfel o „pungă” din care trupelor rusești le va fi foarte greu să mai iasă acum.

- Advertisement -

La dezastrul militar al armatei lui Putin au contribuit direct însuși comandantul suprem de la Kremlin și oamenii săi din Ministerul Apărării. Putin a ordonat ca trupele sale să reziste “cu orice preț” și să nu mai cedeze nicio palmă de pământ. Însă această tactică e falimentară pentru că armata rusă e într-o situație critică în cel puțin două puncte: zona Liman, deja încercuită, și zona Herson, unde circa 15-20.000 de soldați mai primesc doar 15% din proviziile și munițiile de care au nevoie.

Situația strategică impune retrageri ale trupelor rusești în ambele cazuri pe linii mai ușor de apărat, dar ordinele lui Putin împiedică această abordare rațională. Comandanții locali din Liman au cerut de mai multe ori să li se permită retragerea, avertizând că riscă să fie încercuiți. Li s-a respins solicitarea și li s-a cerut să reziste „până la ultimul om”.

În cursul dimineții de vineri au apărut deja filme pe Twitter în care ucrainenii îi filmează pe soldații ruși fugind răzlețiți prin păduri, în zona Liman. Linia frontului a colapsat și acum invadatorii abandonează armamentul, încercând să scape cu viață.

- Advertisement -

Înfrângerea e recunoscută și de bloggerii militari pro-ruși. Vladislav Ugloni, blogger cu aproape 37.000 de urmăritori, a scris vineri, puțin după miezul nopții, că fără întăriri urgente și o contraofensivă, garnizoana din Liman va fi nimicită: „În ceea ce privește Krasni Liman, ar trebui precizat următorul lucru – după toată logica războiului, ar fi trebuit să fie ucraineană încă din 10-11 septembrie. Dar BARS și infanteria din Lugansk se întâmpla să fie acolo și au salvat orașul. Astfel, de aproape trei săptămâni, Krasni Liman și zona înconjurătoare au fost apărate eroic. Acum este greu și operațional este vorba de o încercuire acolo. Comandantul batalionului 13 BARS, Serghei Fomcenkov, spune că ucrainenii au scos forțe suplimentare și au străpuns frontul în apropiere de Drobișevo-Stavka. Mult noroc băieților, sper să reziste. În orice caz, au făcut imposibilul, au atras o grămadă de forțe ucrainene și au împiedicat hoholii (termen peiorativ adresat ucrainenilor de către ruși – n. red.) să facă o mișcare spre Svatovo, ceea ce ar fi pus la pământ o parte semnificativă a legăturilor noastre de aprovizionare și transport. Mulțumită garnizoanei din Krasni Liman și din jurul acesteia, hoholii încă nu au pătruns în flancul grupării noastre din Oskol. Da, armata ucraineană s-a apropiat de Borovaia, dar dacă nu ar fi fost rezistența de la Krasni Liman, ar fi făcut acest lucru cu mult timp în urmă. Dacă a existat ceva care să semene cu ce a fost mai bun în 2014 în acest război, a fost apărarea lui Krasni Liman. Așteptăm întăriri și ca garnizoana să fie învinsă“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Marele jaf: cele 600 de BMW-uri cumpărate de Poliția Română de la prietenul lui Iohannis sunt cu 9.000 de euro/bucata mai scumpe decât exact același tip de mașini luate de Polonia

* Soldat rus întors de pe front, despre sutele de mii de recruți: „Sincer, vor muri cu toții. Dar nu simt nicio simpatie pentru ei. Noi suntem fasciștii. Pe bune, noi suntem fasciștii!”

* Se profilează o nouă catastrofă militară pentru ruși în estul Ucrainei: trupele din localitatea strategică Liman și împrejurimi sunt izolate și pe cale de a fi încercuite

* Răspunsul SUA la valurile umane aruncate de Putin pe front: trimite Ucrainei încă 18 sisteme HIMARS, pe lângă cele 16 deja existente! General american: „Moment ireversibil”

* Rușii s-au bucurat degeaba: Giorgia Meloni asigură Ucraina de „sprijinul loial” al Guvernului său în lupta „pentru cauza libertăţii poporului ucrainean“

* General ucrainean: „Planul lichidării fizice a lui Putin este deja pregătit. Pot fi folosite mai multe scenarii, fiindcă este un pericol pentru întreaga lume”

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -