vineri, aprilie 12, 2024
AcasăOpiniiCiocăzanuCazul Nicuşor Dan. Are Cioloş dreptate? Sau USR a făcut alegerea ideală...

Cazul Nicuşor Dan. Are Cioloş dreptate? Sau USR a făcut alegerea ideală pentru Capitală?

-

A apărut o nouă zâzanie în interiorul Alianţei USR-PLUS: candidatura lui Nicuşor Dan la Primăria Capitalei, din partea USR, dar ca independent.

Dacian Cioloş, liderul PLUS, a sărit ca ars. Sigur, n-a sărit la gâtul lui Dan Barna, căci nu se cade şi nici nu sunt genul cei doi. Dar reacţia lui intempestivă, „tradusă” dincolo de limbajul bine ambalat protocolar, este totuşi un atac la USR.

Nu ar fi prima oară. S-a întâmplat chiar în noaptea turul 2 la prezidenţiale, când conducerea PLUS era în freamăt: mulţi doreau ca Dacian Cioloş şi partidul său să preia frâiele alianţei, după eşecul dureros al lui Dan Barna.

- Advertisement -

Şi atunci avea dreptate. Am mai scris şi susţin: menţinerea lui Barna la şefia USR şi la cârma alianţei este o greşeală pentru toţi: Barna, USR, PLUS, alianţa lor, Opoziţie în general.

De ce? Pentru că e greu să schimbi în învingătoare imaginea unui înfrânt. Nu că Barna ar merita asta. Nu-l cunosc personal, n-am vorbit cu el niciodată şi nu sunt dintre cei care îi caută nod în papură.

Judec sec, politic, practic, rece, atât cât poate firea mea adesea influenţabilă de perspectiva umană, personală şi emoţională a unei situaţii anume.

- Advertisement -

Şi din acest punct de vedere mai puţin pragmatic, nu am ce să-i reproşes lui Dan Barna. A venit de nicăieri şi a suflat în pânzele unui partid ce părea de duzină, transformându-l în a doua forţă politică a ţării (în cifre, PSD e al doilea, dar sunt mincinoase).

Dar eşecul tot eşec rămâne. Pasul înapoi putea fi bun pentru toţi, căci slavă Domnului, USR are resursă umană din belşug. Barna rămânea acolo, la vârf, dar nu cel mai vizibil.

Şi din acest motiv iese Cioloş acum la bătaie în cazul Nicuşor Dan. Dar de această dată, nu sunt de acord cu el, ci cu USR-ul lui Barna.

De ce? Pentru că Dacian Cioloş judecă situaţia pur tehnic (Nicuşor Dan e „independent”, nu membru USR), când miza nu e asta acum.

Miza lui Cioloş, ca şi a lui Barna, ba chiar şi a PNL, ar trebui să fie una singură: este Nicuşor Dan varianta câştigătoare pentru Primăria Capitalei?

Şi aici, răspunsul meu e clar. DA! Cu tot respectul pentru Vlad Voiculescu, o persoană cu certe calităţi moral-profesionale, nu el este locomotiva. Nicuşor Dan, DA!

De ce? E simplu, deşi sunt multe de spus: Nicuşor Dan şi-a creat, pe bune, „marca Bucureşti”. E meritul lui, personal, înainte de orice. A început de jos, dintr-o cauză de simplu bucureştean revoltat pe haosul din Capitală, a făcut apoi un ONG, s-a luptat cu resurse foarte mici în raport cu ale mafiei parcurilor şi construcţiilor, a consumat timp, viaţă şi energie pentru mai binele bucureşteanului. Şi bucureşteanul a simţit asta şi a răspuns la urne.

Pe valul simpatiei din Bucureşti a creat Nicuşor Dan USR. De la fostul USB (Uniunea Salvaţi Bucureştiul, de care puţini mai vorbesc acum). Apoi, din slăbiciunea lui şi din pragmatismul unora ca Cristi Ghinea, Barna&co., Nicuşor Dan a pierdut partidul pe care el însuşi l-a creat. S-a izolat tot mai mult, a suferit pentru că-i fusese „răpit” copilul de suflet, a luat-o mai târziu chiar pe arătură vizavi de noua conducere a USR (pe care o trata ca pe duşman), dar ulterior şi-a revenit. S-a repoziţionat în locul care l-a făcut celebru: Bucureştiul.

A reînceput lupta cu catastrofa Firea, meciurile, procesele, calculele, dezvăluirile. Şi asta l-a readus în prim-planul USR în Capitală, chiar dacă între timp ieşise din partid. Dan Barna, Ghinea&co. n-au fost fanii lui nici după ce organizaţia USR pe Capitală l-a vrut oficial candidat al USR la Primărie.

Dar mintea cea de pe urmă a lui Dan Barna a învins în cele din urmă „tălpile” trecutului anti-Nicuşor Dan. Sunt convins că dacă Barna ar fi intrat în turul 2, Nicuşor Dan n-ar mai fi fost candidat USR la Bucureşti. Dar înfrângerea sa l-a mai adus cu picioarele pe pământ, cel puţin în raport cu realismul Capitalei, şi aşa a ajuns Nicuşor Dan candidat.

Şi bine a făcut Barna! Aşa cum mi-am scos pălăria în faţa lui când a anunţat că susţine Guvernul Orban, la fel o fac şi acum cu Nicuşor Dan. Şi la fel sunt în dezacord cu Dacian Cioloş, pe care l-am considerat mai matur politic, până acum, decât Dan Barna.

De data asta însă, Cioloş greşeşte. Opoziţia nu are candidat mai bun la Capitală decât Nicuşor Dan. Iar omul chiar merită, ce Dumnezeu! Cine şi-a mai pus ca el pielea la bătaie pentru Bucureşti? Cine ştie mai bine problematica oraşului nr. 1 al României?

Nicuşor Dan este antiteza lui Firea. Nu vorbeşte ca să vorbească, ştie ce vorbeşte. Nu face parada modei, nu mustăceşte la TV, nu împarte bani pe prieteşuguri, nu-şi dă pletele peste cap, nu se lipeşte de Simona Halep, nu, nu, nu.

Scurt: Nicuşor Dan e alegerea ideală, iar PNL şi PLUS – dacă nu au un plan mai bun – ar face bine să-l susţină pe acest om, până nu va fi prea târziu pentru Bucureşti şi bucureşteni.

Nu contează nici că e „independent”, nici că are părul creţ sau că notează mereu pe un carneţel după tipic matematic.

Ce contează e că omul ştie cu ce se mănâncă acest oraş mai bine decât oricine, că merită să fie candidat şi desigur primar general. Dar şi că are nevoie de un Consiliul General favorabil lui, pentru a putea salva Capitala din ghearele mafiei.

PLUS, PNL şi USR au multe orgolii, şi nu e musai rău. Au şi de ce; sunt pline de oameni de ispravă, de succes, inteligenţi, de unde şi muştarul care sare repede şi atunci când nu e cazul.

Să depăşim epoca orgoliilor mari pe calcule mici! Să dăm pagina istoriei PSD şi să redăm România românilor interesaţi de mai bine, mai pretenţioşi şi mai oneşti. Cu Bucureştiul TREBUIE să înceapă schimbarea în teren, acum, după ce am recucerit Palatul Cotroceni!

 

- Advertisement -

18 COMENTARII

  • Si eu cred la fel, ca face jocul psd-ului, si l-a facut si-n 2016. Pentru pozitii si bani, pentru ce incurca oamenii lucrurile? Pentru ce nu sunt de acord cu evidenta? Daca USR-PLUS il vor sustine pe Nicusor Dan, si PNL il va sustine, probabil si PMP, urmand a-si imparti intre ei primariile de sector, si ordinarul de psd sa fie exclus total din Bucuresti. Poftim cat de putin poate sa puna in continuare pe butuci o tara, mofturile lui Ciolos!

 1. Eu nu sunt de acord. Nicusor Dan nu are anvergura. E facut sa fie un personaj minor, chiar numele ii confera ceva DERIZORIU. n
  Nici Voiculescu nu are forta sa lupte cu caracatitele mafiote din jungla afacerilor, dar macar il poate salva prestanta. Nicusor e ca un baietas care se joaca de-a razboiul. Pierde multa vreme si energie in razboaie false. Nu e bun de primar al Bucurestiului. Trebuie inventat alt personaj, mai viguros!!!!

  • Total de acord cu tine!E nevoie de un om cu talent si viziune de arhitect,orasul asta are nevoie de ceva mai mult decat un functionar care stie sa socoteasca,e nevoie de un Lascar Catargiu,daca nu gasim un Haussmann,ceea ce cred ca e imposibil,la cata educatie vizuala duce lipsa tara asta!P.S.Baronul francez de pe vremea lui Napoleon,un adevarat geniu al sistematizarii,ce a creat Parisul modern pe care-l admira o lume intreaga si in care nu te poti rataci ,cum se poate sa ti se intample in Bucuresti!

 2. Articol lucid, obiectiv, plin de adevaruri.Desi sunt prins intr-un parti pris cu Vlad Voiculescu,un om admirabil fiind in PLUS, Nicusor Dan are deja experiența Capitalei.

 3. Nicusor Dan este imatur politic!Si,chiar,nesimtit;sa ceri sprijinul USR cand tu nu vrei sa fii membru al partidului ca-ti cam pute,sa declari ca nu-l votezi pe Barna la prezidentiale este nesimtire.In plus,care-i viziunea lui ND asupra capitalei?Voi,ziaristii.com,prieteni ai lui R Bogdan si mari sustinatori ai pnl,ati mai gasit o ocazie de a baga batul prin gardul aliantei USRPLUS.

  • Se vede că nu-l cunoașteți pe ND! „Nesimțit” este ultimul calificativ pe care l-ar merita ND vreodată!!!
   Viziunea lui pt. București? Dați search și o găsiți imediat! Desigur trebuie să o și citiți după aceea…
   Textul d-trã, cu greșeli de formă și conținut, frapează prin superficialitate si răutate furioasă… Sau poate vi se pare doar că e cool să fii Gică Contra când atât de multe alte opinii in jur vă sunt contrare…l?
   Sigur, internetul este pentru unii supapa frustrărilor, alternativa la terapie cotidiană… Și e ok așa.

 4. Pentru faptul ca in toti acesti ani Nicusor Dan s-a luptat in instanta, mediatic, cu mafia imobiliara pentru a stopa demolarea unor cladiri monumente istorice (sau nu) din Centrul si din zonele de lux ale Capitalei imi arata ca EL este Candidatul. Iubeste vechiul Bucuresti, il apara, face ceva concret pentru a-l proteja. Asta pe langa faptul ca e implicat in viata Capitalei si la problemele de azi. Domnul Vlad Voiculescu a dus pe frontul sau un razboi mediatic cu Firea, unul politic. De apreciat si acest lucru dar e mult prea putin comparabil cu celalalt. Am votat PNL, Johannis dar de data asta votez Nicusor Dan pentru ca pana la urma votezi omul, lupta intre partide o duc militantii… Partidul are alt buletin de vot.

 5. Nicusor ,prietenul rusilor de la „familia traditionala”,o alegere „perfecta”?Mai scormoniti in arhive,stimatilor,daca va considerati liberi!Il consider un candidat bun mai degraba pentru presedinte la RADET sau la asociatia generala a proprietarilor,decat primar general! Nu are viziune,pentru un oras ca Bucuresti e nevoie de un ochi de arhitect,nu numai de functionar!

  • Sunteți total pe lângă adevăr cu acuza ND poziționat în CpF! Tocmai că nu a vrut poziționarea in acea cauză! Dar cum le ziceți așa, după ureche, ajungeți să le și credeți, probabil…

 6. De acord cu ceea ce zici cu o singura observatie, nu lui Barna i-a venit mintea la cap in legatura cu Nicusor Dan, ci a fost obligat de catre membrii USR, care, intr-o mara masura au intrat in USR datorita lui Nicusor Dan (cei care au fost de la inceput …toti au intrat datorita lui). Eu in continuare cred ca, daca ar fi fost dupa Barna, Nicusor nu ar fi intrat in carti pentru USR ! Mai mult decat atat, mi se pare ca supararea lui Ciolos suna a o intelegere anterioara cu Barna&co referitor la primaria Bucuresti !

 7. Se vede că nu-l cunoașteți pe ND! „Nesimțit” este ultimul calificativ pe care l-ar merita ND vreodată!!!
  Viziunea lui pt. București? Dați search și o găsiți imediat! Desigur trebuie să o și citiți după aceea…
  Textul d-trã, cu greșeli de formă și conținut, frapează prin superficialitate si răutate furioasă… Sau poate vi se pare doar că e cool să fii Gică Contra când atât de multe alte opinii in jur vă sunt contrare…l?
  Sigur, internetul este pentru unii supapa frustrărilor, alternativa la terapie cotidiană… Și e ok așa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -