Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu (USR-PLUS), vrea consultare publică pentru schimbarea numelui parcului Fiodor Tolbuhin. Edilul spune că parcul poartă numele unui „general rus” care a contribuit la instaurarea regimului comunist. Tolbuhin a fost chiar mareșal.
Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, a anunțat prin Facebook că vrea să schimbe numele parcului Fiodor Tolbuhin.
„Parcul Fiodor Tolbuhin poartă numele unui general rus care nu s-a limitat la eliberarea României de fascism. Aceeași armată condusă de el a contribuit decisiv la instaurarea regimului comunist. (…) Istoria poporului român înseamnă mult mai mult decât era de tristă amintire din perioada comunistă. Trebuie să ne regăsim adevărata identitate și astfel să mai închidem niște răni rămase deschise de prea mult timp”, a argumentat Radu Mihaiu.
„Schimbarea numelui respectiv a mai fost de curând în discuție, dar după ce ambasada rusă s-a împotrivit, demersul a eșuat”, amintește în context Primarul Sectorului 2.
Fiodor Ivanovici Tolbuhin (1894-1949) a fost mareșal rus, unul dintre principalii comandanți militari sovietici din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. A comandat operațiuni de ocupare și comunizare forțată a țărilor din estul Europei, inclusiv România. După rǎzboi a devenit membru în Sovietul Suprem al URSS.
Anunțul primarului Radu Mihaiu
„Regimul comunist a făcut tot ce a putut să șteargă cu buretele toate valorile anterioare și le-a înlocuit cu simboluri PCR-iste.
Recuperarea identității e un proces greu și de durată. Chiar și azi mai avem un astfel de exemplu în Sectorul 2. Parcul Fiodor Tolbuhin poartă numele unui general rus care nu s-a limitat la eliberarea României de fascism. Aceeași armată condusă de el a contribuit decisiv la instaurarea regimului comunist.
Voi cere cu insistență Consiliului General să voteze schimbarea denumirii acestui parc. Avem nenumărate alte simboluri istorice valoroase pe care am putea să le promovăm. Istoria poporului român înseamnă mult mai mult decât era de tristă amintire din perioada comunistă. Trebuie să ne regăsim adevărata identitate și astfel să mai închidem niște răni rămase deschise de prea mult timp.
Pentru a porni dezbaterea publică, v-aș da câteva exemple mult mai potrivite:
1. Parcul Eftimie Predoleanu, un nume care, din păcate, azi nu mai e suficient de cunoscut. Eftimie Predoleanu a fost unul dintre cei mai apreciați comercianți de la începutul secolului trecut. Era renumit pentru etica sa de muncă și pentru organizarea magazinului său. A fost cel care în 1928 a înființat «Frontul Negustoresc Obor». Atât el, cât și cei din asociația sa, au fost persecutați în timpul regimului comunist și după Revoluție. De la arestarea sa din timpul manifestațiilor de la Piața Palatului în ’45 până la mutarea și redenumirea monumentului istoric (Crucea Negustorilor) ridicat de ei în anul 1877 în Piaţa Obor. Eftimie Predoleanu e un simbol cultural pentru Sectorul 2, dar este mult prea puțin cunoscut.
2. Parcul Mircea Eliade, care a copilărit în zona Mătăsari. Aici era casa bunicilor săi. Aici a mers la școală în clasele primare. Și tot aici se află casa care l-a inspirat pentru nuvela «La Țigănci». În apropierea parcului a avut sediul și editura Cugetarea, unde au fost publicate o parte din cărțile sale – «Maitreyi» și «Nuntă în cer». Viața lui Mircea Eliade e strâns legată de zona respectivă și puțini oameni mai știu acest lucru.
3. Parcul Mătăsari, pentru că e localizat în cartierul în care locuiau negustorii care vindeau mătăsuri în Obor, iar azi zona respectivă a redevenit un punct cultural important cu un potențial de creștere fantastic.
Variante ar fi multe și toate ar trebui să intre în dezbatere publică. Schimbarea numelui respectiv a mai fost de curând în discuție, dar după ce ambasada rusă s-a împotrivit, demersul a eșuat.
Eu nu pot lăsa lucrurile așa. Cred că această decizie aparține comunității și atât.”
ce treaba are ambasada sovietica rusa cu parcul ???..pai ei nu vad ca acum e alta tara ??..astia ,adica comunistii rusi inca cred ca mai conduc in europa…!!..trezire criminalilor ,duceti-va dracului cu mortii vostrii….sa nu uite ca ambasada e pe teritoriul romaniei !!…poate le mutam ambasada intr-un container in largul marii…!!!..da va spune unul care pe certificatul de nastere scrie orasul stalin… toata viata brasovenii vor trai cu drama asta !!!..huooooooooooooo
Până și bulgarii înlăturaseră numele acestui mareșal SOVIETIC de pe… obrazul vechiului oraș Bazargic — din fostul „Cadrilater” românesc / Dobrogea-de-Sud –-, rebotezat Dobrici încă de la începutul anilor ’90!
FELICITĂRI, Radu Mihaiu!