Modelul administrativ Ilie Bolojan, de la Oradea, dă semne că s-ar putea răspândi și în alte zone din România. Călin Bilbarț, primarul PNL al Aradului, a anunțat că va reduce 360 de posturi din schema instituției, economia anuală realizată urmând a fi de circa 20 milioane de lei (4 milioane de euro), scrie Rompres.
Anunțul a fost făcut deprimarul Bibarț vineri. Noua schemă de personal a fost definitivată și acum urmează să fie aprobată de Consiliul Local Municipal.
În esență, e vorba de concedierea a 123 de oameni. Celelalte posturi, până la 360, erau fie vacante, fie finanțate din alte surse – cum ar fi cazul medicilor din cabinetele școlare, ale căror salarii sunt plătite de Guvern, deci n-au de ce să fie și pe statul de plată al Primăriei.
Numărul șefilor din Primărie va fi, de asemenea, redus cu 16, de la 75 la 59, a mai spus Călin Bibarț.
Concedierile se vor face pe baza unor testări. Se vor desființa două direcții, trei servicii, un birou și patru compartimente din Primărie.
Călin Bibarț a explicat: “În acest an, Consiliul Local Municipal a trebuit să aprobe un împrumut de 100 de milioane de lei, adică 20 de milioane de euro, pentru a putea cofinanța investiții europene majore în Arad și doar din această restructurare, care înseamnă reduceri atât de posturi de conducere, cât și de funcționari de execuție, o să avem o economie de circa două milioane de euro pe an, bani din care putem amenaja de exemplu parcul din (cartierul – n.red.) Vlaicu, despre care am vorbit, sau în câțiva ani să achităm împrumutul pe care l-am luat.
Ne dorim să fie o Primărie mai eficientă, cu un personal cât mai calificat și cât mai deschis cetățeanului care plătește. Suntem în proceduri de implementare a semnăturilor electronice și de digitalizare. Probabil vom putea face o analiză cum putem să devenim și mai eficienți decât în momentul acestei restructurări“.
Drumul a fost deschis de Ilie Bolojan, care mai întâi ca primar al Oradei, apoi ca președinte al Consiliului Județean Bihor a implementat un tip de administrație modern și eficient, în care schema de personal este redusă exact atât cât trebuie să funcționeze optim.
După venirea la Consiliul Județean, Bolojan a făcut masacru. Zilele trecute povestea că a dat afară jumătate dintre angajați fără ca acest lucru să se simtă în vreun fel în activitate. Respectivele persoane umflau pur și simplu schema și cheltuielile cu salariile fără să aducă nimic la bunul mers al instituției. “Cu 20 de angajați facem exact aceleași lucruri pe care le făceam cu 80. Am făcut economii de 6 milioane de euro doar într-un an. Cu acești bani am finanțat construirea unui pod”, relata Bolojan.
Ilie Bolojan a DEMONSTRAT, la C.J. Bihor, că se poate face treabă (CHIAR… MAI MULTĂ ȘI MAI BUNĂ!) cu un personal administrativ-funcționăresc DRASTIC-REDUS: acum așteptăm, bineînțeles,… PRELUAREA MODELULUI în cât mai multe județe și localități!!!
Nu șobolanii sunt cea mai mare problema a României ci păduchii. Bugetari 😂