Umilită pe mai multe fronturi în regiunile Kiev, Harkov, Sumî și Zaporojie, dar și în autoproclamatele „republici populare” Donețk și Lugansk din bazinul carbonifer Donbass, Rusia teroristă dă semne că se pregătește de o ofensivă armată în Polonia și Ucraina, lansată de pe teritoriul Republicii Belarus. Operațiunea face parte din cadrul programului „Priboi” și ar urma să fie declanșată de la 1 septembrie 2023 cu peste 60.000 de militari.
Cel puțin în privința Poloniei, țară de 39 de milioane de locuitori (mai mult de un sfert din populația Rusiei!), membră NATO și cu armată proprie puternică și bine dotată, operațiunea este evident o cacealma. Cu toată nebunia liderilor ei, Rusia nu va îndrăzni să atace o țară NATO. Dacă ar face-o, ar fi o decizie sinucigașă.
Dacă s-ar produce cu adevărat, această așa-zisă nouă misiune de „denazificare” ar reprezenta o catastrofă totală pentru Kremlin, fiindcă procentul de trupe dislocate ar fi de-a dreptul mediocru în comparație cu cel tocmit anul trecut pentru invazia statului condus de Volodimir Zelenski, unde s-au trimis inițial 200.000 de luptători.
Ar fi, înainte de toate, un război împotriva NATO, în cazul unui asalt asupra Poloniei. În această situație, Rusia și-ar semna definitiv condamnarea la moarte prin aruncarea în luptă a unor ostași medievali în raport cu militarii profesioniști și tehnica ultramodernă a NATO.
Din trupele mobilizate de Putin în Ucraina s-a ales efectiv praful. În urma celei mai recente statistici, ocupanții au pierdut deja peste 250.000 de războinici – morți, răniți sau prizonieri. Și asta, în condițiile în care mulți dintre ei erau antrenați pentru teatrele de operațiuni. Ofițeri rezerviști sau activi au participat în trecut la „operațiuni speciale” în Afganistan, Cecenia, Georgia sau Republica Arabă Siriană.
Ceea ce are la dispoziție Putin în prezent reprezintă în marea majoritate o „carne de tun” autentică. Ar fi armata celor 40.000 de diletanți (cea arondată Ministerului Apărării Federației Ruse), cu „pațani” mobilizați de pe stradă, care n-au la CV nici măcar o zi de pregătire militară, cu rezerviști care nu mai știu cum să folosească o armă, rupți complet de tacticile războaielor moderne, și cu ofițeri proaspăt absolvenți ai școlilor militare.
„Nu vor putea captura nici Cernihiv. Ceea ce sunt ei capabili cu adevărat în acest moment este să ne blocheze forțele, de care Ucraina ar avea nevoie în zone mai dificile”
Belarusul ar oferi doar 14.000 de militari pentru această operațiune, însă profesionismul lor lasă de dorit. Sunt victime sigure din mai multe puncte de vedere: deși sunt activi, angajați pe bază de contract, nu au experiența necesară pentru asemenea războaie și nici echipamente potrivite într-o țară condusă dictatorial, de peste 20 de ani, de psihopatul Aleksandr Lukașenko.
Referitor la mercenarii Wagner, conform experților militari ucraineni, aceștia nu mai reprezintă o forță demnă de luat în seamă, fiindcă nu au puterea de a organiza acțiuni de amploare. Au însă rolul lor în privința misiunilor de provocare și destabilizare.
Într-un amplu articol publicat în ediția sa electronică de luni, site-ul Obozrevatel.com găzduiește opinia expertului militar Oleksandr Kovalenko. Acesta nu le dă rușilor nicio șansă de a ataca Ucraina prin Belarus.
- „Am îndoieli destul de serioase cu privire la această evoluție a evenimentelor. Până la urmă, ei ar fi putut face un astfel de pas încă din 2022, dar au refuzat acest lucru. În ceea ce privește provocările PMC (mercenarii din Wagner – n. red.), totul este posibil. Sabotarea și blamarea celuilalt este practica favorită a rușilor.”
- „Dar KGB-ul din Belarus funcționează destul de bine, iar contingentul de mercenari staționați în Republica Belarus este sub controlul lor complet, ceea ce înseamnă că nu pot face nimic fără știrea serviciilor speciale.”
- „În acest moment, armata Republicii Belarus este reprezentată de «băieți de hârtie». De ce? Pentru că nu au nicio experiență în conducerea ostilităților, iar acesta este un argument valid.”
- „Ei pot trimite până la 14.000. Dacă e să comparăm această cifră cu 40.000 de ruși bine pregătiți, care au invadat teritoriul nostru dinspre Belarus în februarie 2022 și au fost învinși, atunci nu este foarte înfricoșător. Și capul nostru de pod din nord a devenit mai mult decât fortificat în acest timp.”
- „Nu vor putea captura nici Cernihiv. Ceea ce sunt ei capabili cu adevărat în acest moment este să ne blocheze forțele, de care Ucraina ar avea nevoie în zone mai dificile.”
Comandantul Forțelor Speciale din Belarus: „În ceea ce privește operațiunea specială, s-au făcut clar ajustări la pregătirea forțelor de operațiuni speciale ale republicii”
În afară de 40.000 de ruși (armata lui Putin) și 14.000 de belaruși (armata lui Lukașenko), ar mai înregimentați pentru operațiunea „Priboi” mercenarii din Wagner (armata lui Prigojin), dar și câteva mii de luptători afgani staționați deja pe teritoriul Republicii Belarus.
Pawel Jablonski, reprezentant al Ministerului polonez de Externe, a avertizat zilele trecute că „wagneroviții” ar fi încercat să pătrundă în țara sa dinspre Belarus. Opozanții lui Lukașenko au împrăștiat, la rândul lor, mai multe informații pe rețelele de socializare, precizând că trupele lui Prigojin se află la numai doi kilometri de frontiera cu Polonia, în zona centrului de recreere „Format” din satul Pișciatka.
Comandantul adjunct al Forțelor de Operațiuni Speciale din Belarus, Vadim Lukașevici, a dat de înțeles că trupele conduse de el vor participa la operațiunea „Priboi”: „În ceea ce privește operațiunea specială, s-au făcut clar ajustări la pregătirea forțelor de operațiuni speciale ale republicii. Analizăm constant progresul implementării sale. Noi, ca un burete, absorbim toate aceste abordări inovatoare care sunt folosite acolo. Având în vedere acest lucru, ne construim antrenamentul de luptă și ne pregătim militarii pentru a-și îndeplini sarcinile. Astăzi luăm măsuri de reechipare a unităților noastre”.
Site-ul Obozrevatel.com mai informează că în Belarus este prezent de mai multă vreme un „grup de aviație” putinistă, dotat cu „aeronave cu scop special, care oferă suport radar agresorului”.
De asemenea, mai multe tipuri de arme de proveniență afgană ar fi fost transportate din Tadjikistan în direcția Minsk.
Serviciul de Securitate al Ucrainei dezvăluie că rușii vor să organizeze un atac terorist asupra rafinăriei de petrol din Mozîr (Belarus) pentru a da apoi vina pe armata lui Zelenski.
„Federația Rusă continuă să considere Belarus ca o trambulină serioasă pentru escaladarea împotriva Ucrainei și a țărilor UE”
- „Astăzi, Belarus nu este un participant direct la ostilitățile din Ucraina, dar a oferit sprijin logistic și tehnic invaziei ruse din 24 februarie, când o parte din trupele agresoare au intrat în țara noastră prin granița cu Republica Belarus.”
- „În plus, pe teritoriul învecinat se află un grup de aviație al Forțelor Aeriene Ruse, aeronave cu scop special care oferă suport radar agresorului. De acolo, la începutul războiului, au zburat majoritatea rachetelor balistice, inclusiv Iskander și Tocika-U.”
- „În prezent, Federația Rusă continuă să considere Belarus ca o trambulină serioasă pentru escaladarea împotriva Ucrainei și a țărilor UE. Președintele rus Vladimir Putin a făcut presiuni repetate asupra autoproclamatului președinte al Belarusului, Aleksandr Lukașenko, să accepte să-și trimită trupele împotriva ucrainenilor, dar dictatorul belarus a evitat în toate privințele acest pas fatal.”
- „Se pare că transferul a mii de wagneroviți în Belarus, după lovitura de stat eșuată a lui Prigojin, crește foarte mult riscurile atât pentru țara noastră, cât și pentru UE. Aproape imediat după relocarea PVK (companie militară privată – n. red.), au început amenințările pentru folosirea luptătorilor împotriva țărilor vecine cu Belarus. Se pare că rușii au decis să treacă de la amenințări zgomotoase la acțiuni active.”
„Foști militari afgani sunt staționați pe teritoriul Belarus și așteaptă instrucțiuni suplimentare de acțiune”
- „În același timp, partizanii din Belarus raportează că un grup separat de specialiști Wagner, împreună cu KDB-ul din Belarus (Comitetul pentru Securitate de Stat al Republicii Belarus – n. red.), este angajat în repornirea programului «Priboi», care ar trebui să fie pe deplin gata de implementare până la 1 septembrie.”
- „Conform acestui program, armele-trofeu «afgane» au fost livrate din Tadjikistan la Minsk. Foști militari afgani sunt staționați pe teritoriul Republicii Belarus și așteaptă instrucțiuni suplimentare de acțiune. Detaliile operațiunii speciale sunt necunoscute, dar, conform datelor preliminare, se pregătește un conflict de frontieră cu folosirea armelor ușoare.”
- „Până în prezent, există o redistribuire ascunsă a «contingentului special» la graniță. Toți cei care sosesc, fie că sunt «migranți» sau «ex-wagner», au o legendă și o acoperire operațională (documente, locuință).”
„Rușii pregătesc o provocare pe scară largă la o instalație strategică din Belarus – rafinăria de petrol Mozîr. Pregătirea atacului terorist a fost efectuată de un grup subversiv”
- „Potrivit Serviciului de Securitate al Ucrainei, rușii pregătesc o provocare pe scară largă la o instalație strategică din Belarus – rafinăria de petrol Mozîr. Pregătirea atacului terorist a fost efectuată de un grup subversiv și de informații, alcătuit din militari ai Forțelor Armate Ruse și angajați ai serviciilor speciale ruse, care au fost trimiși pe teritoriul Belarusului sub masca «wagneroviților».”
- „Acest DRG rus (Grup de Sabotaj și Recunoaștere – n. red.) ar trebui să comită o provocare la rafinărie, pretinzând că sunt «sabotori ucraineni». Se plănuiește învinovățirea Ucrainei pentru ceea ce s-a făcut, pentru a încerca din nou să se atragă Minsk-ul într-un război la scară largă împotriva statului nostru.”
- „GRU-ul Ministerului Apărării vorbește și despre faptul că rușii lucrează din ce în ce mai activ în direcția implicării Belarusului în operațiunile militare. Reprezentanții serviciilor speciale ucrainene au ajuns la astfel de concluzii pe baza rezultatelor unui alt atac masiv cu rachete asupra țării noastre, care a avut loc pe 5 august.”
„Priboi” – numele de cod al deportărilor sovietice din 1949
Prin operațiunea „Priboi” („Valuri la mal”), regimul criminal de la Kremlin folosește exact numele de cod al deportărilor sovietice efectuate în masă din Letonia, Lituania și Estonia în perioada 25-28 martie 1949. Atunci, peste 90.000 de cetățeni ai țărilor baltice, aflate acum în UE, au fost colonizați cu forța în marele imperiul al URSS.
Putin a încercat să implementeze acest plan macabru în toată Ucraina, încă de la începutul invaziei sale monstruoase, și să reinstaureze astfel perioada stalinistă. Până acum, peste 700.000 de copii ucraineni au fost deportați de „denazificatori” în Federația Rusă din teritoriile ucrainene ocupate începând cu 24 februarie 2022.
Pericolul adevarat nu o constituie acea aglomerare de amatori.
Rachetele nucleare lansate de pe submarinele in imersie sunt incontrolabile. Mai ales daca sunt lansate din apropierea tarmului. Insa sa zicem ca nu se va ajunge atit de departe. Rusia terorista poate sabota cablurile submarine de peste tot, in special Atlantic, Marea Nordului, Mediterana. Lista ticalosiilor pe care le poate face e lunga.