20.000 de euro a costat mașina de spălat ultramodernă adusă în ianuarie acest an la Spitalul de Pneumoftiziologie Botoșani și care, de atunci, n-a fost folosită nici măcar o singură zi, scrie Adevărul!
Aparatul a fost achiziționat de conducere fără prea multe evaluări, iar după cumpărare s-a descoperi că rețeaua electrică nu face față.
Supermașina de spălat a fost cumpărată anul trecut din Italia de fosta conducere a spitalului. A sosit în România acum 4 luni și, de atunci, ocupă spațiul unei anexe a unității medicale.
Fostul și actualul manager se acuză reciproc, paguba rămâne
Costel Lupașcu, managerul interimar al Spitalului de Pneumoftiziologie, explică pentru Adevărul: „Principala problemă este că avem această maşină de spălat, dar nu o putem pune în funcţiune pentru că reţeaua electrică a spitalului nu face faţă consumului de curent electric. Este necesară o maşină de spălat cu barieră septică, numai că punerea în funcţiune necesită investiţii suplimentare, bani suplimentari“.
Lupașcu spune că, atunci când a ajuns mașina de spălat din Italia, s-a descoperit că folosirea ei ar putea să ardă toată rețeaua electrică a spitalului. Pentru rezolvarea problemei ar fi nevoie de o nouă investiție, de circa 10.000 de euro, pe lângă cei 20.000 deja dați pe mașina de spălat.
În schimb, fosta manageră a spitalului, Cristina Bahrin, spune că, din contră, mașina de spălat e de putere medie, iar imposibilitatea de a folosi provine din incompetența noului manager, care a renovat spațiul alocat mașinii de spălat, apoi și-a dat seama că n-are cabluri de grosimea necesară. Bahrin afirmă că au fost studiate toate caracteristicile aparatului înainte de achiziționarea sa: „Dumnealui a amenajat un spaţiu, a pus gresie şi faianţă şi când să o pună în priză şi-a dat seama că nu are un cablu dozat corect. Când a amenajat, trebuia să amenajeze inclusiv pentru punerea în priză a maşinii de spălat. Îmi este greu să cred că o maşină de 30 de kilograme nu poate fi pusă în priză. Cu siguranţă, noi ne-am uitat la toate caracteristicile“.