Un tulburător mesaj al unui libanez emigrat în SUA, devenit în țara de adopție scriitor și cercetător asociat la Fundația pentru Apărarea Democrației (FDD), a devenit viral zilele acestea pe Twitter. Libanezo-americanul Hussain Abdul-Hussain face o analiză realistă, dar foarte dureroasă a problemelor reale pe care le au arabii, arătând că aceștia nu pot folosi la nesfârșit copiii din Gaza pentru a ascunde de ochii lumii eșecul lor în controlarea fenomenului terorist Hamas.
Hussain Abdul-Hussain n-a avut o copilărie ușoară până când familia sa a reușit să fugă în SUA. „I-am supraviețuit lui Saddam (despre care acum SUA crede că trebuia să rămână la putere) și războiului civil libanez. Înainte să împlinesc 18 ani, familia mea se mutase deja în 5 orașe, pierduse 5 case, supraviețuise unei duzini de zone de război. Oh, și în Liban nu era apă și electricitate cu mult înainte de Gaza”, relatează cercetătorul libanezo-american într-o postare de marți, 17 octombrie.
Dar Hussain Abdul-Hussain vede problemele din zonă cu totul altfel decât propagandiștii islamiști și militanții de stânga din Occident. El spune că principala vină trebuie căutată în interiorul comunității musulmane și, mai ales, al celei arabe. Trebuie ca arabii ne-palestinieni să renunțe la principiile învechite, să nu se mai uite în trecut și să caute soluții în prezent pentru viitor, cere expertul în politici arabe, statele din Golf și războaiele israeliene de la FDD.
Palestinienii sunt prinși într-o situație din care nu pot ieși singuri, între huliganii Hamas, coruptul Mahmud Abbas (șeful Autorității Palestiniene) și copii. Pentru a fi scoși de acolo e nevoie de ceilalți arabi, care trebuie să accepte existența statului israelian, să îngroape resentimentele și să renunțe la a-și mai educa în spiritul urii și al revanșei copiii.
Mai jos, mesajul devenit viral pe Twitter al lui Hussain Abdul-Hussain.
„Noi, arabii, nici măcar nu vorbim cu lumea. Vorbim unii cu alții, ne felicităm pentru că suntem utopici și principiali în ceea ce privește Palestina, în timp ce, de fapt, suntem în mod idiot rupți de realitate. Insistăm asupra mesajului nostru înapoiat, apoi ne facem că suntem surprinși de ce multe dintre statele noastre eșuează și de ce migrăm în masă„
As Arabs, our message to the world cannot be restricted to eliciting global sympathy for the children of Gaza. We cannot depict ourselves as helpless children, behind whom we hide our failure to control our Hamas thugs who massacred 1300 non-combatant Israelis. This is a moral…
— Hussain Abdul-Hussain (@hahussain) October 16, 2023
„În calitate de arabi, mesajul nostru către lume nu se poate limita la a stârni simpatia globală pentru copiii din Gaza. Nu putem să ne prezentăm ca pe niște copii neajutorați, în spatele cărora ne ascundem eșecul nostru de a ne controla bătăușii Hamas care au masacrat 1300 de israelieni necombatanți. Acesta este un eșec moral pe care lumea îl vede, dar pe care noi încercăm să îl ascundem în spatele „drepturilor poporului palestinian”, drepturi pe care niciunul dintre noi nu este dispus să le articuleze. Palestina liberă poate însemna orice, de la un stat arabo-palestinian care să trăiască în pace alături de Israelul evreiesc până la un stat arabo-palestinian în locul Israelului evreiesc.
Pentru ca pacea arabo-israeliană să se întâmple, și din moment ce palestinienii sunt fie copii, fie huligani Hamas, fie inutilul corupt Mahmud Silicon-Face Abbas, arabii ne-palestinieni ar trebui să facă un pas în față pentru a-i salva pe palestinieni de ei înșiși și pentru a salva regiunea de suferința continuă. Noi, arabii, trebuie să arătăm lumii că suntem împăcați cu ideea unui stat evreiesc, că suntem dispuși să cedăm ceea ce credem – pe bună dreptate sau nu – că este al nostru (teritoriul din 1948), că dorim cu adevărat ca trecutul să fie trecut, fără a păstra în secret ranchiună și a o transmite copiilor noștri. Trebuie să căutăm un viitor mai bun pentru noi și pentru copiii noștri, precum și pentru israelieni și copiii lor.
Dezastrul Palestinei (nakba) nu este un dezastru de pierdere de pământ sau de înfrângere militară. Este un dezastru al absenței unei conduceri care să poată articula alternativa arabă la război și moarte. Cerem lumii să oprească războiul israelian împotriva Hamas, dar ce oferim noi ca alternativă la oprirea războiului? Să-i lăsăm pur și simplu pe acei huligani Hamas care au masacrat 1.300 de israelieni să scape nepedepsiți (pentru că există un istoric de dispute)? Să cerem Israelului să se întoarcă la 6 octombrie? Știind că Hamas poate evada din gardul din Gaza și poate repeta masacrul în orice moment? Hamas trebuie să dispară. Noi, arabii, trebuie să ajutăm să scăpăm de această organizație și, cel mai important, trebuie să arătăm că avem un plan pentru ziua de după Hamas.
Să învățăm din greșeala Irakului și a țărilor din Primăvara Arabă că, odată ce ceea ce avem a dispărut, ceea ce urmează pare mai rău. Să prevenim ce este mai rău, oferind ce este mai bun.
Atâta timp cât noi, arabii, nu avem răspunsuri la toate aceste întrebări, lumea se va descurca fără noi. Nu contează dacă noi toți, 1,3 miliarde de musulmani, credem că Israelul este de vină. Ceea ce contează este percepția globală, care crede în mod clar că problema este terorismul islamist, nu israelienii care dansează la un festival de muzică. Iar noi, arabii, nici măcar nu vorbim cu lumea. Vorbim unii cu alții, ne felicităm pentru că suntem utopici și principiali în ceea ce privește Palestina, în timp ce, de fapt, suntem în mod idiot rupți de realitate. Insistăm asupra mesajului nostru înapoiat, apoi ne facem că suntem surprinși de ce multe dintre statele noastre eșuează și de ce migrăm în masă.
Vă rugăm să nu mai tratați Palestina ca pe o religie, ca și cum ar trebui să ne respectăm principiile pentru a câștiga credit în viața de apoi și pentru a obține acceptare socială între noi (arabi și/sau musulmani). Vă rog să vă gândiți la Palestina ca la o problemă care necesită îndreptarea erorilor, compromis, pragmatism și, cel mai important, să priviți spre viitor, nu spre trecut.”
vremuri, intrebam un libanez citit, de ce au atata ura si lupte intre ei. Si el a raspuns asa, avem 3milioane de locuitori si 300 de partide si fractiuni. Fiecare vrea sa se impuna.