„Bunicuța olimpică”: chino-luxemburgheza Ni Xialian. La 58 de ani, este cea mai vârstnică sportivă care concurează la Tokyo

0
497
Ni Xialian

Ni Xialian, jucătoare de tenis de masă, se pregătește pentru cea de-a cincea sa Olimpiadă. Ea revine la Tokyo la 38 de ani de la prima ei medalie de aur într-o mare competiție – Campionatul Mondial. Atunci avea 20 de ani și concura pentru China, acum are 58 de ani și reprezintă Luxemburgul. Ni Xialian va fi cel mai în vârstă participant la Jocurile Olimpice.

Născută în China, la Shanghai, Ni Xialian va reprezenta Luxemburgul la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Participantă deja la patru Olimpiade, ea tocmai a împlinit 58 de ani (pe 4 iulie, de Ziua SUA!). Din 1991 și-a stabilit reședința la Ettelbruck, în Luxemburg.

Mamă, soră, mătușă

„Bunicuța” Ni Xialian spune că-i face plăcere să înfrunte jucători de două ori mai tineri decât ea.

„Am multe roluri: sunt mamă, soră, mătușă, sunt profesoară, sunt antrenoare, sunt de toate. Dar este minunat. Deși am vârsta pe care o am, inima mea este foarte tânără. Sunt încă tânără. Îmi place și mă bucur să fiu alături de oameni tineri. Îmi dau energie, fericire, bucurie”, mărturisește Ni Xialian.

Tokyo îi stârnește amintiri minunate jucătoarei de origine chineză, care a câștigat în capitala Japoniei, în 1983, două medalii de aur la Campionatele Mondiale de tenis de masă.

„Îmi place că merg în Japonia, oamenii sunt primitori, amabili, am amintiri frumoase de acolo. Am fost în Japonia de mai multe ori, mă voi simți foarte bine”, spune sportiva.

Născută în China, în 1963, Ni Xialian s-a mutat în Germania în 1989 și s-a stabilit în Luxemburg doi ani mai târziu. Ea a participat la patru ori la Jocurile Olimpice.

„În 2000 am fost foarte emoționată să particip la prima mea Olimpiadă. Ceremonia de deschidere, satul olimpic, eram foarte curioasă. Eram ca un copil. Apoi, în 2004, m-am gândit că o dată e suficient, mă duc înapoi la familie. Dar apoi, în 2008, am mers la Beijing. Am părăsit China, Beijingul, în 1986. După 22 de ani, m-am întors foarte emoționată acolo. China a organizat atât de bine Olimpiada!… Și din 2012 am amintiri minunate. Copiii mei au crescut și au venit la Londra să vadă satul olimpic, totul. Au aflat multe despre Olimpiadă și m-au susținut la jocuri. De aceea, am fost motivată să particip și în 2016”, povestește Ni Xialian.

Sportiva se menține de 20 de ani în Top 100 cei mai buni jucători din lume.

„Trebuie să te bucuri de cariera ta. Așa totul este mai distractiv, capeți curaj și nu cedezi ușor. Există un singur campion, dar spiritul rămâne pentru totdeauna”, spune Ni Xialian.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. CFR Cluj s-a chinuit îngrozitor să elimine campioana Bosniei. A fost salvată de noua regulă a UEFA și de golul minunat al lui Chipciu, în minutul 118. Urmează stânca Gibraltarului!

Italia e campioana Europei, Argentina e campioana Americii de Sud! Amândouă au câștigat în deplasare – în Anglia, respectiv Brazilia

Câți bani va primi fiecare dintre cele 24 de echipe de la Euro 2020. Italia ia suma maximă oferită de UEFA

Puștiul român care uimește planeta: la 16 ani, bate recorduri mondiale și câștigă titluri europene la înot. „Când accelerează David, ceilalți par că rămân pe loc”

Ungaria lui Viktor Orban, pedepsită drastic de UEFA după manifestările rasiste și homofobe de la Euro 2020

Naționala de fotbal a României, cele mai proaste rezultate din ultimii 60 de ani! Mirel Rădoi continuă să-și roadă unghiile…

România, în grupă cu Coreea de Sud, Honduras și Noua Zeelandă la Olimpiada de la Tokyo. Obiectivul lui Rădoi: o medalie

Formula în care noul Farul Constanța țintește sus: Hagi 89%, Marica 10%, Iașko 1%. Va avea stadion modern, de 18.000 de locuri

Dacă vrei Liga Campionilor, ia-ți antrenor german! Formidabila ștafetă Klopp – Flick – Tuchel. Chelsea e noua regină a Europei

Țeapă colosală luată de Olăroiu în China comunistă! „Am trăit o mare minciună”. I-au furat 10 milioane de dolari, deși i-a făcut campioni

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here