Formula în care noul Farul Constanța țintește sus: Hagi 89%, Marica 10%, Iașko 1%. Va avea stadion modern, de 18.000 de locuri

2
4472
Cei 8 care au făcut fuziunea. De la stânga la dreapta: Zoltan Iașko, George Scupra (primar Ovidiu), Gică Popescu, Mihai Lupu (președintele CJ Constanța), Gică Hagi, Vergil Chițac (primarul Constanței), Ciprian Marica, Tiberiul Curt

„O singură echipă, un singur brand, o singură iubire!” Noul club din Constanța, rezultat din contopirea tradiției (Farul) cu dinamismul tinereții (Viitorul lui Hagi), are ambiții mari în prima ligă și în Europa. Copatron și antrenor, “Regele” construiește o echipă ofensivă, în timp ce asociatul său, Ciprian Marica, se luptă ca Federația și Liga să nu-i ia gratis locul din eșalonul secund.

Valuri de anunțuri care au aprins imaginația microbiștilor și a oamenilor de sport din Constanța și din Dobrogea. Orașul-port revine în forță în lupta pentru întâietate fotbalistică națională și își propune să avanseze rapid și pe frontul cupelor europene intercluburi.

Patronii cluburilor Farul (Ciprian Marica) și Viitorul (Gheorghe Hagi și Zoltan Iașko) și-au dat mâna pentru fuziune, înființând noul club Farul Constanța. Acesta va evolua în prima ligă (pe locul actual al Viitorului) și va fi antrenată de marele Gheorghe Hagi.

Informarea oficială și conferința de presă au avut loc luni, la Hotelul IAKI din stațiunea Mamaia, proprietatea lui Gheorghe Hagi.

Patronii noului club: Hagi 89%, Marica 10%, Iașko 1%

Fuziunea dintre Farul și Viitorul, cu ambiții serioase pentru ca noua echipă să devină o forță a fotbalului românesc, este o veste mare nu numai pentru locuitorii municipiului Constanța și ai zonei sale metropolitane (care cuprinde și orașul Ovidiu, unde se află Academia Hagi și stadionul formației de primă ligă Viitorul), ci și pentru întregul județ omonim și chiar pentru Dobrogea în ansamblu. Inclusiv asumarea rolului de antrenor de către Gheorghe Hagi este un semn bun pentru noul proiect.

Clubul rezultat din această fuziune va fi deținut de trei copatroni, persoane-fizice, în următoarele procente individuale:

 • 89% – Gheorghe Hagi
 • 1% – Zoltan Iașko
 • 10% – Ciprian Marica.

Clujean de origine, Zoltan Iașko este prietenul lui Gică Hagi încă de pe vremea junioratului la Luceafărul București, care era de fapt echipa națională de juniori. Iașko era portarul „generației Hagi”.

Deviza sub care renaște fotbalul constănțean:  “O singură echipă, un singur brand, o singură iubire!”

Sunt anunțate investiții masive, în infrastructură, în condiții de pregătire și, nu în ultimul rând, în oameni: loturi de jucători, la juniori, tineret și seniori, management de club și de echipă.

Toate acestea sunt susținute, inclusiv financiar, de administrațiile locale competente, toate conduse în prezent de PNL:

 • Consiliul Județean Constanța (președinte: Mihai Lupu)
 • Primăria Constanța (primar: Vergil Chițac)
 • Primăria Ovidiu (primar: George Scupra)

Se alătură potenți sponsori și colaboratori, oameni de afaceri cu rădăcini sau legături în zonă. Printre ei, Gabriel Comănescu (printre altele, patron la Grup Servicii Petroliere și Upetrom Ploiești) și Gheorghe Bosânceanu (patron la Șantierul Naval Constanța și Histria Shipmanagement).

Proiectul e susținut și de renumiții suporteri ai Farului (care, în anii trecuți, au reușit chiar să salveze clubul de la dispariție) și, bineînțeles, de o întreagă pleiadă de foste glorii ale Constanței – fotbalistice, dar și din alte sporturi.

Obiectivul declarat al tuturor celor care activează în noul club sau îl sprijină este acela ca, încă din următoarea ediție a Ligii 1, Farul să se califice în play-off și să se lupte pentru un loc pe podium, pentru a prinde cupele europene.

A fost adus portarul Aioani de la Chindia Târgoviște

Gheorghe Hagi, copatron majoritar și antrenor (“manager-tehnic”) al noii echipe a dat ca sigur, deocamdată, transferul portarului Mihai Marian Aioani (21 de ani), titular în sezonul trecut la Chindia Târgoviște și la “naționala” de tineret Under 21.

Tot Hagi, secondat de președintele noului club (așa cum era și la Viitorul), cumnatul și prietenul său Gheorghe Popescu, a asigurat numeroasa asistență că noul lot va fi compus din cei mai buni titulari și jucători de perspectivă din cele două echipe actuale, cărora li se vor alătura câteva nume importante, transferate din țară și din străinătate.

“Vă așteaptă surprize plăcute!” a “amenințat” Hagi, zâmbitor, încrezător și chiar poznaș-enigmatic, după ce a spus că vrea să antreneze cea mai ofensivă și eficientă echipă din actualul fotbal românesc.

La evenimentul de la hotelul IAKI a fost prezent și Ianis Zicu, antrenorul Farului în sezonul trecut, în liga a doua. Zicu ne-a declarat în exclusivitate că i s-a propus să rămână și la noua echipă, dar ca antrenor secund, însă el își dorește ca, de-acum înainte, să antreneze numai ca “principal”. Așadar, așteaptă oferte în acest sens!

Stadionul Farul nu se mută. Noua arenă va fi mai mare (cu 5.000 locuri) și mai modernă decât se prevăzuse inițial, în proiectul administrației PSD

Alt anunț important este acela că noul stadion, modern, al Constanței, cu 18.000 de locuri (în vechiul proiect, al administrației PSD, erau prevăzute 13.000 de locuri) și toate dotările și anexele conforme standardelor secolului XXI, amplasat practic pe suprafețele complexului sportiv actual (din apropierea Lacului Tăbăcăriei / “Ghiolul-Mic), va fi gata în maximum 3 ani.

Până la inaugurarea noului complex sportiv, se va juca pe actualul stadion al Viitorului, de la Ovidiu, arenă omologată de UEFA și pe care s-au disputant deja multe partide din cupele europene.

S-a început faza premergătoare licitațiilor pentru lucrările la stadionul Farul. Șantierul va începe prin demolarea actualului stadion, dat în folosință în 1954 și la care au lucrat inclusiv deținuți politici.

Arena a fost inaugurată pe 23 august 1954, cu ocazia meciului amical Locomotiva P.C.A. Constanţa (viitoarea Farul!) –  Dinamo Oraşul Stalin (Brașov), câştigat cu 3-2 de oaspeţi, în faţa unei asistenţe-record de 30.000 de spectatori.

Pe atunci, terenul purta denumirea de „Stadionul Nou“ (aflat în “Parcul Sportiv Tăbăcărie”), iar ulterior, până în 1990, s-a numit „1 Mai”.

La doar două zile după inaugurare, pe 25 august 1954, arena din strada Primăverii a găzduit şi primul meci internațional: Locomotiva Griviţa Roşie  București – Banik Ostrava (Cehoslovacia).

Stadionul dispune de instalație pentru nocturnă, inaugurată în 1970 (prima din țară pe stâlpi de beton), renovată în 1999, când a fost adusă la parametrii FIFA și UEFA, pentru transmisiuni interne și internaționale, inclusiv prin satelit. De asemenea, mai dispune de un club, hotel sportiv pentru 30 de persoane, bufet- snack, cantină restaurant etc.

Stadionul Farul

Meciuri notabile găzduite de Stadionul Farul

2005: România – Armenia 3-0 (preliminariile CM 2006)

2005: România – Andorra 2-0 (preliminariile CM 2006)

2005: România – Cehia 2-0  (preliminariile CM 2006)

2005: Steaua București – Valerenga 3-1 (Cupa UEFA 2005-2006, turul 1)

2007: România – Olanda 1-0 (preliminariile Euro 2008)

2008: România Franța 2-2 (preliminariile CM 2010)

Istoricul (mai ales al Farului!) și palmaresul (mai ales al Viitorului!) vor fi transferate la noua echipă

Nu numai managementul va fi unic (practic, doar cu grupele  de copii cu vârste cuprinse între 8 și 13 ani va mai funcționa separat Academia Hagi, de la Ovidiu), ci și palmaresul. Vor fi cumulate atât performanțele Farului (în 101 de ani de existență!), cât și cele –  consistent mai multe și mai mari – ale Viitorului (înființat în 2009).

Culorile și celelalte simboluri vor fi cele actuale ale Farului.

Locul Farului din liga secundă va fi păstrat pentru o echipă Farul II sau va fi cedat (dar nu gratis!).

Nici nu s-a înființat bine noul club, că au și apărut problemele venite din partea Federației și a Ligii. În viziunea acestora, locul Farului din Liga 2 ar trebui să revină, automat, primei echipe de sub linia de retrogradare, în recent încheiata ediție ligii secunde.

Ciprian Marica, patronul echipei care a evoluat în Liga 2 în ultimele două campionate, a precizat pentru Ziaristii.com: acel loc a fost obținut și menținut cu eforturi importante și cu investiții serioase, prin urmare nu poate fi cedat fără o compensație bănească!

O variantă ar fi și menținerea locului pentru o echipă de tineret a Farului, fără drept de promovare în prima ligă.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Euro 2020: seara în care s-au calificat Anglia, Cehia, Suedia, Franța și Elveția, deși n-au jucat! Cunoaștem deja 11 echipe din „optimi” (din 16)

Naționala de fotbal a României, cele mai proaste rezultate din ultimii 60 de ani! Mirel Rădoi continuă să-și roadă unghiile…

Gigi Becali și-a pus antrenor după un singur criteriu: telefonul de la FCSB l-a găsit pe Todoran la mănăstire, „la duhovnic”! Dacă s-ar fi aflat la stadion, nu era bun

CFR Cluj – campioană pentru al patrulea an consecutiv! Astra Giurgiu și Poli Iași retrogradează, U Craiova 1948 și Rapid promovează

România, în grupă cu Coreea de Sud, Honduras și Noua Zeelandă la Olimpiada de la Tokyo. Obiectivul lui Rădoi: o medalie

Dacă vrei Liga Campionilor, ia-ți antrenor german! Formidabila ștafetă Klopp – Flick – Tuchel. Chelsea e noua regină a Europei

Revoluție în fotbal! Conform noii reguli adoptate de UEFA, vom avea mai multe meciuri cu prelungiri și penalty-uri

Țeapă colosală luată de Olăroiu în China comunistă! „Am trăit o mare minciună”. I-au furat 10 milioane de dolari, deși i-a făcut campioni

* La 36 de ani, Horia Tecău câștigă al 38-lea turneu de tenis, la dublu masculin, din 61 de finale jucate! Are 3 titluri de Grand Slam, Turneul Campionilor și o finală olimpică

2 COMENTARII

 1. „Ya, Mustafaaa…, / Ya, Mus-ta-faaa, / Și Farul Constanțaaa…, / Iar va câștigaaa!!!!!!!!”

  Astfel se termina, în copilăria și adolescența noastră (în anii ’60 – ’70) cântecul nostru, al „FARIȘTILOR” (urlat și de galeria condusă de fanaticul ei șef, Mihai-„Nebunu'”, un mecanic-de-punct-termic mereu răgușit de la neîncetatele scandări-răcnite, căruia, când urla-în-tribună, i se înroșea fața ca-focu’ și i se umflau arterele de pe chelie de ziceai că pocnesc!!!), pe melodia celebrului „hit” oriental/levantin „Ya, Mustafa”, la mare modă pe-atunci!

  Ne tot chinuiam să-i explicăm lui Grigore Cartianu căăă… SINGURELE echipe ale Constanței/constănțenilor-ADEVĂRAȚI (!) AU FOST și RĂMÂN… „Farul” (care nici măcar… n-a reușit vreodată să joace în cupele-europene – ! –, cele mai mari performanțe ale sale fiind o finală de Cupa-României, una de „Cupă-Balcanică” și una de Cupă-de-Vară-„Intertoto” și a fost o dată „campioană-de-…toamnă”/”campioana-…turului”!!!!!!!!!) și „Portul” (care… n-a promovat niciodată în primul eșalon!): Grigore NU înțelegea de ce nu a „prins” „Viitorul”-lui-Hagi la SUFLETUL constănțenilor, deși, din 2009, când a fost înființată, a cucerit… un Campionat, o Cupă și o Supercupă, jucând des, în ultimii ani, și în cupele-europene!!!

  Ei bine…, credem că a priceput acum, când a văzut că acest caz-colectiv/comunitar deee… UNICĂ-IUBIRE(-VEȘNICĂ!) a fost înțeles, până la urmăăă…, chiar și de cătreee… Hagi!!!!!

  • La ARGUMENTELE (!), NUMEROASE-și-SOLIDE, enumerate în aceste două articole despre subiect, credem că avem dreptul(-logic) să avertizăm, CUUU… (repertăm: JUSTIFICATĂ!) ÎNCREDERE: PĂZEAAA… C.F.R., F.C.S.B., cele-două-Craiove etc., căăă… (STRĂ)LUCEȘTE FARUL(-NOU), daaaaaaaaaaaaaaa?!!!!!!!!

   Cu nou-venitele Craiova-lu’-Mititelu, Rapid și (MAI ALES, zicem noi!) FARUL, se anunță o nouă ediție de campionat al primei ligi… INCENDIARĂĂĂĂĂĂ!!!!!!!!!!!!!!

   Cei mai buni să învingă: HAI, FĂRULEȚUUUUUUU’!!!!!!!!!!!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.