Bucureștiul intră în scenariul roșu: a depășit rata de 6 la mie. A ajuns la 6,22‰ și e în creștere galopantă: +0,55‰ pe zi

1
360
Alin Stoica, prefectul Capitalei

Capitala României a depășit pragul critic de 6 cazuri de Covid-19 la mia de locuitori, potrivit anunțului făcut de prefectulu Capitalei, Alin Stoica. Saltul în 24 de ore este alarmant, de +0,55‰, de la 5,67‰ la 6,22‰.

Prefectul le-a cerut tuturor membrilor Comitetului Municipal București pentru Situații de Urgență (CMBSU) să-i trimită propuneri de măsuri pentru a ține sub control situația pandemică.

Prefectul Alin Stoica așteaptă de la DSP raportul de analiză de risc. După primirea acestui raport, el va convoca CMBSU, cel mai probabil pentru ziua de miercuri.

Alin Stoica a declarat marți dimineață că sunt discutate mai multe măsuri, dar nu a oferit detalii.

„În anumite restaurante nu se respectă măsurile impuse, să se funcționeze pe terase și să se respecte definiția terasei. Acele petreceri fără respectarea niciunei norme sanitare sunt, evident, niște posibile focare de infecție”, a spus Alin Stoica.

Alt caz: „În noaptea de 20 spre 21 martie a fost descoperit un tânăr care trebuia să fie în carantină. Astfel de exemple nu sunt plăcute”.

Prefectul Capitalei a declarat luni, la Digi FM, că depăşirea incidenţei de 6 cazuri la mia de locuitori nu înseamnă că Bucureştiul va intra în mod automat în carantină. Potrivit acestuia, carantina este doar una dintre măsurile posibile, având în vedere că aceasta este prevăzută de lege.

„Sunt mai multe măsuri – asta am discutat şi cu colegii specialişti. Trebuie să aşteptăm ca specialiştii să se pronunţe, în funcţie de situaţie şi în funcţie de analiza pe care o vor face. (…) Nu înseamnă că la 6 cazuri la mie, Capitala intră automat în carantină, legea nu prevede un astfel de mecanism. Legea spune că orice fel de măsură trebuie luată odată la propunerea specialiştilor – DSP sau INSP, depinde de gradul de acoperire al măsurii -, după care intervine o şedinţă de Comitet de situaţii de urgenţă, care este un organ colegial, se discută acolo şi se ia o decizie. Dacă măsura este mai severă, gen carantină, atunci intervine DSU şi dă un ordin prin care se confirmă. Dacă măsura priveşte două judeţe, atunci trebuie să ajungem şi în CNSU”, a explicat el.

Alin Stoica a spus că a cerut Direcţiei de Sănătate Publică o analiză în ce priveşte rata de incidenţă, presiunea asupra spitalelor sau rata de vaccinare, pentru a fi luate cele mai bune măsuri de contracarare e pandemiei în Bucureşti.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here