miercuri, mai 29, 2024
AcasăNewsBomba cu ceas din inima Asiei: Pakistanul, principalul aliat al talibanilor, se...

Bomba cu ceas din inima Asiei: Pakistanul, principalul aliat al talibanilor, se teme acum că va fi următoarea țintă a acestora

-

Momentan, retragerea aliaților occidentali din Afganistan și victoria talibanilor par să le dea cele mai mari bătăi de cap – paradoxal – tocmai inamicilor SUA. Publicația Dawn, din Pakistan, scrie că există pericolul “talibanizării” acestui mare stat musulman care formal e aliatul americanilor, dar practic i-a sprijinit pe talibani în ultimele decenii. China și Rusia, cu importante minorități musulmane, se tem acum că modelul militant fundamentalist le-ar putea trece granițele.

Pakistan, țară cu o populație de 216 milioane de locuitori, reprezintă placa turnantă a politicii americane în Asia Centrală și un important aliat. Însă fundamentalismul islamic este, de asemenea, foarte puternic acolo și, de-a lungul timpului, grupări teroriste sau radicale au găsit sprijin până la cel mai înalt nivel. La nivelul populației din Pakistan, ideile fundamentaliștilor au un larg ecou și beneficiază de susținere.

Tocmai din acest motiv, scrie publicația amintită mai sus, regimul de la Islamabad se teme de “talibanizarea Pakistanului”. După două decenii în care talibanii au rezistat în Afganistan cu largul concurs al Pakistanului, acum este real pericolul ca acest “război sfânt” pentru instaurarea unui “Emirat Islamic” să se mute în țara vecină, unde ar găsi un puternic sprijin popular.

De ce se teme Pakistanul: „Multe elemente talibane din Pakistan ar putea încerca să importe forma de guvernare care se conturează în Afganistan și să facă emirate în cadrul statului“

Editorialul publicat pe platforma “Dawn” detaliază: “Pe măsură ce talibanii afgani își consolidează controlul asupra puterii, au apărut întrebări legitime cu privire la modul în care cucerirea Kabulului de către această mișcare va avea un impact asupra grupărilor jihadiste din Pakistan. La urma urmei, talibanii au o serie de tovarăși de drum ideologici în această țară, inclusiv grupări jihadiste și sectare, care se bucură nespus de victoria grupului afgan.

- Advertisement -

Un incident recent petrecut în capitală (Islamabad – n.red.) ilustrează faptul că această încrengătură trebuie supravegheată îndeaproape de către aparatul de securitate pentru a preveni talibanizarea în Pakistan. Steaguri albe ale talibanilor afgani au fost ridicate recent pe Geamia Hafsa – un seminar asociat cu infamul Lal Masjid, din Islamabad, și cu clericii săi militanți. Administrația susține că unii studenti s-au aflat în spatele acestei acțiuni; bannerele au fost date jos în aceeași zi.

Deși incidentul de la Islamabad ar putea părea minor în comparație cu jocul geopolitic mai mare care se joacă în Afganistan, statul nu poate lăsa garda jos. Multe elemente talibane pro-afgane din această țară (Pakistan – n.red.) ar putea încerca să importe forma de guvernare care se conturează în Afganistan, încercând să creeze astfel emirate în cadrul statului. Episodul Lal Masjid dovedește ca elementele radicale de aici au intenția de a înlocui ordinea constituțională cu o organizare obscurantistă, iar victoria talibanilor nu a făcut decât să le sufle din nou vânt în pânze“.

Resentimentele uigurilor reprimați în Nord-Vestul Chinei se întâlnesc cu ideile radicale ale talibanilor învecinați

Afganistanul n-are graniță directă cu China comunistă, cele două state fiind despărțite de alte două țări ex-sovietice predominant musulmane, Kyrghistan și Tadjikistan. Însă în realitate distanța geografică față de provincia Xinjiang, din nord-vestul Chinei, este foarte mică. Aici sunt condiții cu totul speciale, provocate tocmai de represiunea sălbatică a regimului comunist împotriva minorității musulmane.

- Advertisement -

Locuitorii din Xinjiang, care sunt musulmani, sunt supuși unei politici combinate, de exterminare și asimilare. Regimul de la Beijing a internat milioane dintre ei în lagăre de concentrare, îi privează de drepturi și duce o politică prin care acestora le sunt interzise orice poziții de conducere. Pentru asta, în provincie sunt “importați” funcționari străini de poporul uigur, recrutați din majoritatea chineză han, aflată în China veche.

Aceste represalii au născut, evident, reacția ostilă a poporului uigur, care se opune și încearcă să-și apere identitatea. Vecinătatea talibanilor poate fi un factor catalizator și e de așteptat să intre ideile radicale ale acestora pe terenul fertil deja al oprimării pe criterii religioase practicată de Beijing în Xinjiang.

China privește cu sentimente amestecate la ce se întâmplă în Afganistan. Pe de o parte, talibanii i-au chemat pe chinezi să vină să reconstruiască țara. Pe de altă parte, Beijingul își arată deschiderea și dorința de a-i sprijini, dar numai cu condiția ca aceștia să nu-și exporte revoluția islamică. Oficialii comuniști au repetat această idee, deja, de mai multe ori în ultimele săptămâni.

Rusia are o mare minoritate musulmană care prizează deja ideile fundamentalismului islamic

Rusia nu are, de asemenea, contact direct cu Afganistanul, de care o desparte o alte republici foste sovietice, Kazahstan, Uzbekistan, Turkmenistan. Însă e într-o situație asemănătoare cu China.

Are o minoritate musulmană în țară care deja a ridicat mari probleme, în ultimele decenii apărând atentate comise în special de islamiștii ceceni. Rusia este înt-un declin demografic evident, motiv pentru care creșterea ponderei populației musulmane este motiv de îngrijorare.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Agenția SUA pentru Medicamente: „Nu tratați Covid-19 cu ivermectină! Nu sunteți cai! Nu sunteți vaci!”. „Dr. Becali” și „dr. Șoșoacă” spuneau exact pe dos

* Bolojan a hotărât: PNL Bihor nu-l susține nici pe Orban, nici pe Cîțu! Fiecare delegat la Congres va vota cum „consideră de cuviință”

* Triumful lui Orban în Bistrița-Năsăud: moțiunea sa a fost votată de 57 din cei 58 de membri ai Colegiului Director Județean

* Adio, Colonele! Te las cu rucsacul tău plin cu pietre, care ți-a încovoiat spinarea. Curea și Andronic să-ți lumineze calea!

* Ceas de 21.000 de dolari la mâna cu care Tudorache-Diamant strânge semnături pentru demiterea lui Clotilde Armand

* Comisarul-hârciog era și pofticios: ca polițist-șef peste două județe, lua șpagă în bani, mașini, terenuri, vacanțe, ceasuri, lucernă, dar pretindea și relații sexuale cu subalternele

* Și „Țăndărică” a semnat pe lista PSD pentru demiterea primăriței Clotilde Armand

* Fugarul Rizea: „Dana Budeanu se mărită cu Andrei Hrebenciuc. Acel inel cu diamante, cu care se laudă acum, e luat din banii furați de familia Hrebenciuc, tată și fiu!”

* Un mare șef de la McDonald’s Brașov chema fete pentru angajare și le racola să se prostitueze. E însurat și are un copil

* Salima Mazari, femeia-guvernator, a scăpat din ghearele talibanilor și se află „într-un loc sigur”! Ea a luptat cu arma în mână împotriva jihadiștilor

- Advertisement -

2 COMENTARII

  1. Afganistanul are granita directa cu China.

    Wikipedia:
    „The border between Afghanistan and China is a 91-kilometre-long (57 mi)[1] boundary, beginning at the tripoint of both countries with the Pakistan-administrated region of Kashmir (Gilgit-Baltistan), following the watershed along the Mustagh Range, and ending at the tripoint with Tajikistan.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -