Tovărășie între chinezi și talibani. Noul regim de la Kabul cheamă Beijingul „să reconstruiască țara”, chinezii spun că talibanii „sunt acum cu ochi limpezi și raționali”

2
959
O delegație talibană a purtat deja discuții cu chinezii într-o vizită la Tianjin

Afganistanul pare să basculeze cu viteză în brațele Chinei, care devine principala beneficiară a victoriei talibanilor în această țară. Între noua putere de la Kabul și regimul comunist de la Beijing se întretaie mesaje prietenoase și propuneri de colaborare. Talibanii invită China “să reconstruiască țara”, iar Xi Jinping e pregătit să îi recunoască oficial ca noi stăpâni legitimi ai Afanistanului, deși n-au ajuns la putere prin alegeri și nici n-au de gând să organizeze unele. Noua situație displace profund nu doar SUA și Uniunii Europene, ci și Rusiei și Indiei.

Suhail Shaheen, purtătorul de cuvânt al noului regim taliban de la Kabul, a trimis primele semnale pozitive în direcția Beijingului. El a declarat public că apreciază rolul benefic jucat de China în promovarea păcii și a reconcilierii în Afganistan. Talibanii ar fi fericiți, spune Shaheen, dacă acum chinezii s-ar implica în reconstrucția țării, notează Reuters.

Într-un interviu pentru CGTN, televiziunea publică din China, Shuail Shaheen a menționat: “China este o ţară mare, cu o economie şi o capacitate uriaşe – cred că poate juca un rol foarte mare în reconstrucţia şi reabilitarea Afganistanului“.

În luna iulie, cu doar câteva săptămâni înaintea cuceririi fulgerătoare a Afganistanului, o delegație talibană a fost primită la Tianjin, portul prin care se face legătura între mare și Beijing. Întâmpinați de Wang Yi, ministrul de Externe al Chinei, talibanii au discutat condițiile unei colaborări.

Lucrurile nu sunt chiar atât de simple cum par la prima vedere. Regimul comunist de la Beijing este într-o luptă crâncenă cu religiile. În special minoritatea musulmană este supusă unui proces parțial de exterminare, parțial de asimilare/reeducare. Prezența unui regim islamist feroce în Asia Centrală, în apropierea granițelor chineze, e privită cu teamă și îngrijorare de Beijing. Așa că, acum, China comunistă cere, în schimbul unei alianțe strategice cu Kabulul, ca noii stăpâni ai Afganistanului să aibă o politică moderată în privința religiei.

Beijingul e dispus să se alieze cu talibanii dacă aceștia nu se vor implica în sprijinirea minorității musulmane care e supusă asimilării și reeducării în China

Guvernul de la Beijing a anunțat joi că poartă discuții cu talibanii, al căror regim e gata să-l recunoască, deși milițiile islamiste au ajuns la putere pe cale militară și nu prin alegeri, nefiind legitimate prin vot popular. Amănuntul este nesemnificativ însă pentru regimul comunist, care la rându-i nu s-a deranjat niciodată să organizeze alegeri libere în propria-i țară.

Hua Chunying, purtătoarea de cuvânt al Externelor,  menționat că “talibanii nu vor repeta istoria trecutului și acum sunt cu ochii limpezi și raționali”. Apoi le-a ținut țărilor occidentale o lecție de democrație: “Există o lipsă de judecată obiectivă în ce privește actuala situație și un eșec de a înțelege cu exactitate opinia publică din Afganistan, în special anumite țări occidentale ar trebui să tragă învățăminte din acest lucru“.

Diplomata chineză a făcut o evaluare pozitivă a regimului taliban: „Sperăm că vor da curs intențiilor pozitive de a căuta unitatea cu alte partide politice și grupuri etnice prin dialog și consultare, pentru a construi un cadru politic care să fie larg și incluziv, în conformitate cu realitățile naționale și cu sprijinul populației. Sperăm că vor pune în aplicare o politică națională și externă moderată și prudentă, vor reduce terorismul și actele criminale și vor asigura o tranziție lină, astfel încât oamenii să poată trăi fără război și să construiască o pace durabilă”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Mizele fundamentalismului etno-religios de factură legionară promovat la „Serbarea de la Putna”

* Schizofrenia sondajelor: IRES (Dîncu-PSD) cotează PNL la 27%, iar Politico la 18%!

* Dragnea nu mai e „grav bolnav”, cum spunea la tribunal. Acum „e apt de luptă” să-și ia partidul înapoi, anunță pajul său

* Ceas de 21.000 de dolari la mâna cu care Tudorache-Diamant strânge semnături pentru demiterea lui Clotilde Armand

* Adio, Colonele! Te las cu rucsacul tău plin cu pietre, care ți-a încovoiat spinarea. Curea și Andronic să-ți lumineze calea!

* Fostul șef al ANI, Horia Georgescu, se distrează pe un yacht de lux, cu șampanie scumpă, pe Coasta de Azur. Dezvăluirile fugarului Rizea

* Fugarul Rizea: „Dana Budeanu se mărită cu Andrei Hrebenciuc. Acel inel cu diamante, cu care se laudă acum, e luat din banii furați de familia Hrebenciuc, tată și fiu!”

* 15 români au reușit să spargă „zidul de oțel” al talibanilor și să ajungă la aeroportul din Kabul. Unul a fost evacuat în Pakistan, ceilalți vor fi preluați la următorul zbor

* Salima, femeia-guvernator mai curajoasă decât toți generalii afgani, a fost capturată de talibani. Aceștia ar putea s-o execute pentru că a luptat cu arma în mână împotriva lor

* Drama unui afgan din România: mama-deputat și tatăl-general, rămași în Afganistan, sunt vânați de talibani

2 COMENTARII

  1. Si-au dat mana tutul cu mutul, mai trebuie sa vina tampul de la rusi si au pus tara pe butuci!!!!! De-acu sa vezi veselie in Afganistan, toata clica terorista se muta acolo din Pakistan!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here