miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăNewsÎn Republica Moldova, Biserica Rusă pierde teren în fața Bisericii Ortodoxe Române....

În Republica Moldova, Biserica Rusă pierde teren în fața Bisericii Ortodoxe Române. Mitropolia închinată Moscovei rămâne fără preoți, care trec la Mitropolia subordonată Patriarhiei Române

-

Biserica Ortodoxă Rusă a intrat în criză de preoți în Republica Moldova, după ce o mare parte dintre aceștia au trecut la Mitropolia Basarabiei care se află sub jurisdicția Patriarhiei Române, scrie publicația „Ziarul de Gardă“, de la Chișinău. Strânși cu ușa, pe ruși i-a apucat brusc cheful de negocieri și fac apel la Preafericitul Daniel, patriarhul BOR, pentru „dialog“.

BOR a început operațiunea de recuperare a comunităților românești din Est, după decenii în care acestea au fost abandonate. Săptămâna trecută a fost anunțată înființarea Bisericii Ortodoxe Române din Ucraina, care are obiectivul de a înființa parohii în comunitățile românești aflate, până acum, sub controlul bisericii ruse.

Cu ceva timp în urmă se înființase și Mitropolia Basarabiei, care a avut un asemenea succes, încât zeci de preoți au trecut la aceasta, părăsind Mitropolia Moldovei închinată Patriarhiei de la Moscova. Mitropolitul Vladimir al Chișinăului, confruntat cu criza de preoți tot mai adâncă, a făcut apel la Patriarhul Daniel, pentru a dialoga pe această temă.

Mitropolitul Vladimir îi scrie Patriarhului Daniel că privește „cu durere“ cum Mitropolia Basarabiei (pro-română) a primit preoții din Mitropolia Moldovei (pro-rusă) deși ar fi făcut „grave abateri morale“. Prelatul se plânge că preoții „au părăsit Mitropolia noastră“ fără să ceară voie.

- Advertisement -

Scrisoarea vine după ce, în Sfântul Sinod al BOR din 29 februarie, s-a reiterat că toți clericii ortodocși români și enoriașii lor din Republica Moldova care revin la Mitropolia Basarabiei sunt bineveniți. „Orice sancțiune disciplinară îndreptată împotriva lor pe motivul apartenenței lor la Biserica Ortodoxă Română este considerată nulă și neavenită, potrivit hotărârii sinodale nr. 8090 din 19 decembrie 1992“, anunță Sfântul Sinod al BOR.

Mitropolia Moldovei (pro-rusă) condusă de mitropolitul Vladimir a reacționat prin scrisoarea către Patriarhul Daniel: „Cu durere privim la modul în care, sub acoperământul Hotărârii Sinodale din 19 decembrie 1992, clericii opriți ori caterisiți pentru grave abateri morale și incompatibilitatea cu slujirea preoțească sunt primiți ca slujitori ai Mitropoliei Basarabiei. Alții, care până mai ieri declarau fidelitate nestingherită Mitropoliei Moldovei, au părăsit Mitropolia noastră fără să ceară carte canonică de eliberare, carte pe care o oferim fiecărui cleric care o solicită. Se cade, Preafericirea Voastră, să privim cu înțelepciune asupra unei situații vătămătoare ce se creează, situație față de care noi suntem deschiși la dialog și cooperare. Nu se va putea instaura pacea și ascultarea în acest teritoriu într-o așa situație. Ne dorim, Părinte Patriarh, să conviețuim în dragoste și pace cu Mitropolia Basarabiei, pledăm pentru un dialog constructiv, însă ne-am izbit întotdeauna de opacitate și înverșunare, întrucât unii pretinși sfetnici și pseudo-sfătuitori ai Mitropoliei Basarabiei antrenați în lucrarea împăciuirii instituțiilor noastre au semănat necontenit zâzanie și discordie. Cu părere de rău, chiriarhul acestei mitropolii a căzut pradă unui grup de influență căruia această situație conflictuală îi este de folos, iar ceea ce îi călăuzește sunt interesele personale“.

Trebuie înțeles că aceste evenimente nu sunt pur și simplu o luptă între două biserici pentru enoriași și influență, ci o acțiune de soft power. România s-a implicat, în sfârșit, după multe decenii de inactivitate, pentru a recupera și aduce la biserica națională etnicii români abandonați atâta vreme și intrați sub influența Rusiei, prin intermediul bisericii de la Moscova. În această cheie trebuie privite și ieșirile isterice din ultimii ani ale mitropolitului Longhin Jar, din Cernăuți, un preot închinat Moscovei care l-a blestemat în mod repetat pe Patriarhul Daniel și a chemat românii să iasă din BOR. Antena 3, România TV și Realitatea TV l-au prezentat pe acest agent rus drept un „preot român persecutat de ucraineni“.

- Advertisement -

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

VIDEO. Șoșoacă a fost repudiată și de propriul tată! „Nu mai vorbește cu mine de când m-am dus nevaccinată și fără «botniță»”

Piedone, prins cu escrocheria: și-a înfipt ginerele în Primăria Sectorului 5, la „vânzarea spațiilor comerciale”! ANI l-a găsit pe primar în conflict de interese

* Simona Halep, victorie și frustrare: suspendare redusă de la 4 ani la 9 luni, dar a stat deja 17 luni! „Încălcările regulilor antidoping n-au fost intenționate”

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -