Belarus intră în „era Ceaușescu”: cetățenilor li se interzice să mai iasă din țară. Sub pretextul epidemiei de Covid (pe care până acum a negat-o!), Lukașenko a izolat complet statul

3
1427
Alexandr Lukașenko e la putere de 27 de ani și vrea să mai rămână încă 14

Belarus a interzis “temporar” ieșirea din țară pentru toți cetățenii săi, inclusiv cei care au domicilii sau permise de ședere în străinătate, anunță BBC. Statul ex-sovietic condus cu mână de fier de Alexander Lukașenko în ultimii 27 de ani se transformă astfel într-un fel de Românie de dinainte de 1989.

După noile reglementări, din Belarus mai pot ieși foarte puține persoane, numai cu avizul expres al organelor de Securitate și al Guvernului. Demnitarii care fac deplasări oficiale sunt una dintre categoriile exceptate.

Comitetul pentru Frontiera de Stat a decis instituirea unor restricții foarte severe, izolând practic țara de restul lumii după scandalul deturnării avionului Ryanair de către regimul Lukașenko.

Ruperea statului Belarus de restul lumii a fost inițiată de Lukașenko după ce a deturnat o aeronavă Ryanair ca să captureze un jurnalist disident aflat la bord

O aeronavă care transporta pasageri de la Atena la Vilnius a fost forțată de Belarus să aterizeze la Minsk săptămâna trecută, pentru a fi capturat un jurnalist opozant al lui Lukașenko aflat la bord. În deturnarea aeronavei au fost implicați și 4 agenți KGB (FSB), conform mărturiilor. Cei 4 erau la bordul avionului, filându-l pe jurnalistul din Belarus. Turnul de control de la Minsk a anunțat echipajul Ryanair că are o bombă la bord și i-a recomandat să aterizeze de urgență.

Avionul s-a oprit în Belarus, pasagerii au fost evacuați. La revenirea oamenilor în aeronavă, după ce “s-a constatat” că fusese o alarmă falsă, lipseau însă 6 persoane: cei 4 agenți ruși, jurnalistul și prietena acestuia.

Cazul a născut un scandal uriaș la nivel internațional, iar Ucraina și Uniunea Europeană au interzis accesul aeronavelor din Belarus pe teritoriile lor – ceea ce face ca acum singurul loc unde pot zbura avioanele regimului Lukașenko să fie Rusia. De asemenea, majoritatea marilor companii aeriene ale lumii au anulat călătoriile către și dinspre Belarus.

Regimul Ceaușescu reînviat după 30 de ani în Belarus: din România se ieșea, până în 1989, doar în cazuri excepționale și numai cu aprobarea expresă a Securității și a Partidului

Lukașenko a trucat rezultatul ultimelor alegeri prezidențiale, desfășurate anul trecut, și apoi a reprimat uriașele manifestații de stradă pornite împotriva sa. Sprijinit de Putin, s-a menținut la putere și a înăsprit regimul represiv, care acum seamănă cu ce se întâmpla în România lui Ceaușescu. Sub dictatorul comunist care a condus țara noastră între 1965 și 1989, din România se putea ieși numai în două feluri: cu aprobarea Securității sau ilegal, riscându-ți viața.

În primul caz, controlul era foarte strict, chiar și o simplă călătorie în Bulgaria necesitând aprobări speciale și motive foarte temeinice (delegație în interes de serviciu, vizită de stat).

În cel de-al doilea caz era o loterie, pentru că granița era foarte bine păzită, grănicerii aveau ordin să împuște orice fugar și mulți oameni și-au găsit sfârșitul înecați în Dunăre sau pe fâșia de frontieră dintre țara noastră și Iugoslavia sau Ungaria.

Nici străinii prinși în Belarus nu scapă așa ușor: trebuie să petreacă mai întâi 10 zile în autoizolare

Revenind în 2021, Belarus și-a închis granițele după ce Comitetul pentru Frontiera de Stat a raportat că s-au primit “multe cereri de a părăsi țara pe baza permiselor de ședere eliberate de țări străine”. Practic, după ce Lukașenko a înăsprit regimul opresiv, iar Uniunea Europeană a pus la izolator țara, oamenii care au posibilitatea vor să fugă cât mai au timp.

Din acest moment, Belarus mai poate fi părăsit doar de oamenii care au reședință permanentă în țări străine sau dețin și cetățenia altui stat.

Pretexul pentru această măsură incredibilă pentru Europa secolului XXI este epidemia de coronavirus. Exact într-un moment în care numărul cazurilor a scăzut peste tot în Emisfera Nordică, Lukașenko a decis că amenințarea e mare și trebuie izolată țara. Restricțiile vizează și străinii aflați în Belarus. Aceștia pot ieși din țară doar după 10 zile de autoizolare.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Sergiu Toader, din Noua Zeelandă, despre „Tolontan și «caracatiţele» lui necâştigătoare”. O bijuterie stilistică, o reparație necesară

Misterele atacului mafiot la Arad. Ioan Crișan creștea somn african și crocodili în 22 de bazine încălzite cu apă termală

Șoșoacă: „Veți fi pseudo-oameni, o altă specie! Vaccinul îl înlocuiește pe Dumnezeu, modifică structura ADN-ului! Provoacă avorturi, sterilitate. Experimentul va dura până în decembrie 2023”

Dan Puric, delir conspiraționist: „S-a dat ordin să se stingă pandemia… la cei care ascultă de ordine pe unitate”

Tatăl celor 3 fete omorâte cu tomoxan vrea să se spânzure. El a adus otrava de la stână, unde muncește cu ziua

Revoluție la Primăria Capitalei! Nicușor Dan anunță că se trece de la condica de prezență „pe caiet” la cardul de acces. Miza: stoparea chiulului

Adrian Năstase recunoaște că doi securiști grei l-au sfătuit să-l aducă pe Cozmin Gușă în PSD: generalul Iulian Vlad și turnătorul Dan Voiculescu

Metrul pătrat de gazon din Sectorul 6 s-a ieftinit de 5,5 ori după venirea lui Ciucu în locul lui Mutu la Primărie!

* „Rechinul” a fost „vândut” de bodyguardul său craiovean, și el infractor periculos, dar care ar fi devenit colaborator al FBI

* Furie în Italia: ucigașul judecătorului Giovanni Falcone a fost eliberat „pentru bună purtare”! A participat la peste 100 de asasinate. A răpit, omorât și dizolvat în acid un copil de 11 ani

3 COMENTARII

  1. Cică Putin ii sare în ajutor cu 500 de milioane de dolari… Oare de ce nu-i dă ruble ? „Capitalismul e putred și pe marginea prăpastiei „- de aia ! Au închis granițele pentru că cetățenii trebuiesc apărați de exploatarea și nenorocirile din capitalism !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here