Noi proteste în Iran. „Ne mint că dușmanul nostru este America, dar dușmanul nostru este chiar aici!”

0
3244

Crește tensiunea în Iran! Protestatarii și chiar unele ziare pun o presiune tot mai mare pe conducătorii țării, cerându-le să demisioneze după ce au doborât avionul ucrainean și au încercat să ascundă crima. Reacția autorităților e clasică: duminică au scos și mai mulți polițiști pe străzile din Teheran.

Postările de pe Twitter arată că duminică, în mai multe orașe, au loc noi proteste, potrivit Reuters. „Ne mint că dușmanul nostru este America, dar dușmanul nostru este chiar aici”, scandează protestatarii strânși în stradă lângă Universitatea Amirkabir din Teheran.

Ziare ale regimului critică regimul!

Marea surpriză o reprezintă faptul că unele ziare, deși proprietatea statului fundamentalist, au început să critice tot mai dur regimul de la Teheran.
„Cereți-vă iertare și dați-vă demisia!”, a scris pe prima pagină, duminică, ziarul moderat „Etemad”, arătând că „dorința poporului” este ca responsabilii pentru gestionarea dezastruoasă a crizei avionului ucrainean trebuie să plece.
Protestele au erupt sâmbătă, după ce Teheranul a recunoscut că armata sa a doborât din greșeală aeronava ce decolase de numai câteva minute. Autoritățile iraniene negaseră vehement, timp de trei zile, că ar fi de vină pentru moartea celor 176 de oameni.
Președintele iranian a spus că a fost vorba de o „greșeală dezastruoasă”. Mânia populară a crescut, însă, după ce un comandant din Gărzile Revoluționare a declarat că a spus conducerii țării încă din prima zi că avionul a fost lovit de o rachetă.

Un alt ziar moderat, „Jomhuri-ye Eslami” („Republica Islamică”), a publicat un editorial în care scrie: „Cei care au întârziat dezvăluirea motivului pentru care s-a prăbușit avionul, afectând încrederea oamenilor în conducere, ar trebuie dați afară sau să-și dea demisia”.

Criticile venite din partea presei și manifestațiile din stradă pun o presiune tot mai mare pe liderii iranieni, după ce, în noiembrie, au avut loc cele mai sângeroase proteste de după Revoluția Islamică din 1979, soldate cu peste 300 de morți și 7.000 de arestați.

În timp ce protestele de sâmbătă se extindeau în orașe mari, precum Shiraz, Isfahan, Hamedan și Orumiyeh, președintele american Donald Trump a scris pe Twitter: „Urmărim protestele voastre îndeaproape și suntem inspirați de curajul vostru”.

„Nu mai poate exista un alt masacru asupra manifestanților pașnici, și nici o întrerupere a internetului. Lumea este cu ochii pe voi”, a avertizat Trump conducerea de la Teheran.

Ambasadorul britanic Robert Macaire a fost reținut pentru câteva ore de polițiști iranieni, pe motiv că „incita la proteste lângă o universitate”.

Ministrul britanic de externe, Dominic Raab, a condamnat arestarea ambasadorului, adăugând că Iranul „poate continua să mărșăluiască spre statutul de paria sau să ia măsuri de reducere a tensiunilor și de angajare pe o cale de discuții diplomatice”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here