În timp ce România rămâne singura ţară bananieră din Europa în materie de venituri nesimţite la stat, alte ţări fac ordine în sistemele publice, deşi pensiilor lor speciale erau bine reglementate şi nu atingeau diferenţe de la cer la pământ faţă de oamenii de rând, cum se întâmplă în palatele puterii de la Bucureşti.
Cel mai bun exemplu în acest sens este Franţa. Aici, preşedintele Macron se află într-un război pe viaţă şi pe moarte cu un sistem învechit, puternic birocratizat şi creator de inegalităţi sociale, care nu mai este sustenabil în zilele noastre.
Acesta este motivul pentru care liderul de la Palatul Élysée a demarat un curajos program de reforme în materie de cheltuieli ale statului, prin care îşi propune să elimine măcar o parte a discrepanţelor dintre diferitele categorii sociale.
Proiectul de reformă a pensiilor speciale a provocat, cum era de aşteptat, mai ales într-o ţară foarte „anchilozată” în drepturi sociale ca Franţa, proteste masive, care s-au alăturat deja celebrelor manifestaţii ale „vestelor galbene”.
Pentru a da însă un semnal că „aşa nu se mai poate”, Emmanuel Macron a decis să renunţe el însuşi la un privilegiu vechi din… 1955!
Renunţă la 5.200 de euro net lunar!
Emmanuel Macron a decis să spună adio pensiei viagere de 6.220 de euro pe lună brut (aproximativ 5.200 net), pe care ar fi putut s-o încaseze după ce va fi părăsit președinția Republicii.
Decizia, dezvăluită de ziarul Le Parisien și confirmată duminică de Palatul Elysee, este un gest simbolic în plin conflict în privința reformei pensiilor din Franța. Acesta urmărește să demonstreze că egalitatea de tratament în timpul pensionării și eliminarea privilegiilor se aplică oricui, inclusiv șefului statului.
Reformele au provocat, începând cu 5 decembrie, trei zile mari de proteste naționale și o grevă nedeterminată în transportul public, care afectează viaţa francezilor în timpul sărbătorilor de Crăciun. În ianuarie, Guvernul și sindicatele vor relua negocierile.
Legea din 3 aprilie 1955, adoptată înainte de înființarea celei de-a V-a Republici, stabilește că foștii șefi de stat primesc, la ieșirea din funcție, un salariu echivalent cu cel al unui membru al Consiliului de Stat.
Acum două săptămâni, când a prezentat detaliile reformei pensiilor, premierul Edouard Philippe a explicat că, în viitor, cei cu funcții alese ar trebui să se supună acelorași reguli ca și restul francezilor. Pe baza acestei declarații, Le Parisien a întrebat la preşedinţie dacă acest lucru este valabil pentru actualul şef de stat. Iar răspunsul primit din partea președinției a fost afirmativ: Emmanuel Macron renunță la un privilegiu istoric.
Președinția franceză prezintă renunțarea la pensia de viață ca o consecință logică a reformei pensiilor. Una dintre axe ale reformei este unificarea într-un sistem unic, egal pentru toți lucrătorii, a tuturo celor 42 de scheme de pensii actuale. Unele dintre aceste regimuri, așa-numitele „speciale”, includ beneficii pentru anumite categorii de salariaţi, de exemplu angajaţii de la sistemul public de cale ferată, care se pot retrage din câmpul muncii la… 52 de ani! Legea din 1955, deși se aplică persoanei singulare a președintelui Republicii, ar putea fi inclusă în categoria „regimurilor speciale” destinate să dispară.
42 de sisteme de pensii!
„Reforma pensiilor se va aplica şi președintelui, care nu va mai primi, la sfârșitul mandatului, sumele prevăzute de legea din 1955”, a confirmat o sursă de la Palatul Elysée. „Dispozițiile legii din 1955 vor sfârși prin revenirea la normalitate. Președintele Republicii va ajunge în acest mod, în conformitate cu modalitățile care vor fi studiate rapid, spre sistemul universal de pensii la care lucrează acum Guvernul, unul pe puncte de cotizare pentru toți francezii”, a relatat aceeaşi sursă.
Acest sistem are în vedere o nouă metodă de calcul al pensiei, prin puncte care se vor acumula de-a lungul vieții de muncă. Acesta va fi aplicat din generația care are acum 44 de ani; Macron a împlinit sâmbătă 42 de ani.
Decizia lui Macron este un gest „exemplar și coerent”, potrivit Palatului Elysée, și este însoțit de decizia, anunțată deja de Macron înainte de intrarea în funcţie în 2017, de a demisiona din orice altă demnitate publică după ce îşi termină mandatul. De asemenea, președintele nu va intra nici Consiliului Constituțional odată ce va părăsi funcția. Nici Nicolas Sarkozy şi François Hollande, predecesorii lui Macron, nu au intrat în acest organism public remunerat consistent.
România a dat în mintea populiştilor din Hexagon
Gestul lui Emmanuel Macron a fost primit cu scepticism de opoziție, care în loc să salute decizia a căutat explicaţii aberante potrivit ideii „în orice lucru bun se ascunde un rău”. „Este insuportabil: numai marii domnii, cei foarte bogați și importanții își pot permite acest tip de libertăţi”, a reacționat Jean-Luc Mélenchon, liderul unei formaţiuni de extremă stânga populistă. Suspiciunea este că Macron își folosește demisia şi renunţarea la un venit special garantat ca argument pentru a impune sacrificii conaționalilor săi.
În România în schimb, PSD rămâne în continuare protectorul pensiilor nesimţite, care iau de la săraci ca să dea la cei bogaţi oricum.
Marcel Ciolacu, liderul partidului, s-a bucurat că Parlamentul a respins o tentativă a USR de a vota eliminarea pensiilor speciale. „Bună încercare, dar noi suntem în continuare vigilenţi”, a spus azi Ciolacu, arogant şi batjocoritor faţă de votanţii PSD, marea lor majoritate oameni nevoiaşi, care nu vor pensii nesimţite în România.
Dacă PSD prin glasul acestui măscărici de Marcel Ciolacu a votat împotriva eliminării PENSIILOR SPECIALE , flacaule ești un oportunist și atât am va spun ați pierdut prin mine și încă 1000 susținători PSD!
Sa va ia dracul de nenorociți de PSD , cei care sunteți la vârful PSD-ului!!!
Ați înșelat Așteptările celor câteva sute de mii de membri PSD , in marea lor majoritate oameni onesti, muncitori , care acum nu văd cu ichi buni pe mâna cui a sjuns partidul social democrat !!!!!
Un adevăr Aubagne: are surse de venit.
Orice președinte are drept la pensie specială în legea statului respectiv. Atribuțiile unui Șef de Stat sunt mai grele ca ale unui parlamentar. Verificarea legii impune resurse de memorie consumate. 4 ani sunt grei. 8 ani sunt o nenorocire. Creierul lui Băsescu după 10 ani a scăzut în greutate cu 50 grame. Se zbate să-și revină la o formă acceptabilă. Dar, la vremuri noi firesc e să avem oameni noi.
Va renunta si Iohanis, daca a renuntat Macron????
Dacă ne scapă de comuniști, lui Iohannis îi vom face și statuie !!
Suntem singura țară bananiera pentru că am rămas singura țară condusă de comuniști.
Macron renunta la pensia de fost presedinte pt ca are pensie de fost bancher, ca fost presedinte va deveni automat membru al Consiliului Constitutional (Curtea Constitutionala) cu salariul de rigoare si, in plus ca fost prededinte va fi invitat sa tina conferinte pe bani foarte multi!