vineri, aprilie 19, 2024
AcasăLumeaAviația rusă, sabotată de hoția din sistem. Au fost furate piese de...

Aviația rusă, sabotată de hoția din sistem. Au fost furate piese de schimb pentru MiG-29 chiar din fabrica fondată de Putin!

-

Un inamic neprevăzut a sabotat aviația pe care mizează dictatorul Vladimir Putin în planurile sale războinice: hoția din industria strategică a Rusiei. Șase angajați ai fabricii Rostec, fondată de liderul de la Kremlin în 2007, au pledat vinovați în fața instanței pentru furtul masiv de piese destinate aeronavelor de luptă MiG-29.

Conform site-ului Gazeta.ru, ancheta a debutat în 2019, când Serviciul de Securitate al Rusiei (FSB, succesorul KGB) a reținut un fost militar care a acționat ca intermediar în revânzarea pieselor de schimb. Prins asupra faptei, acesta a făcut o înțelegere cu investigatorii și a deschis astfel un canal ilegal de comercializare a pieselor cu scopul destructurării „comunității criminale a inginerilor”, cum o denumește Gazeta.ru.

MiG-29 sunt avioane de vânătoare cu reacție, din cea de-a patra generație, proiectate în URSS și introduse în dotarea Forțelor Aeriene Sovietice din anul 1983.

Prejudiciu de 250.000 de euro după sustragerea unor componente: palete ale turbinei, bucșe, conducte de combustibil, pârghii, dopuri, receptoare

Prejudiciul este estimat la peste 17 milioane de ruble (aproape 250.000 de euro). Toți membrii grupului infracțional lucrau în cadrul Întreprinderii de Construcții de Mașini „V. V. Cernîșev” din Moscova, aflată în subordinea corporației Rostec, se arată în comunicatul emis de Tribunalul Tușinski din Moscova.

- Advertisement -

Rostec este specializată în fabricarea de înaltă precizie a motoarelor pentru avioane și elicoptere.

Din materialele dosarului penal reiese că alți trei angajați ai fabricii sunt acuzați de furt de piese pentru MiG-29, dar și de crearea și participarea la o comunitate criminală, potrivit articolului 201 din Codul penal al Federației Ruse. Aceștia ar fi sustras marfa în perioada iunie 2017 – iunie 2019.

„Membrii comunității au furat câteva sute de piese: sectoare ale paletelor turbinei, bucșe, conducte de combustibil, pârghii, dopuri, receptoare și multe altele. Cui i-au fost vândute toate aceste piese nu este clar, acuzații tac în legătura cu asta”, scrie Gazeta.ru.

- Advertisement -

„Creierul” afacerii este chiar șeful complexului de montaj mecanic al Întreprinderii Cernîșev

Conform celor de la FSB, „creierul” afacerii ar fi un fost angajat al corpului administrativ, unde e amplasată conducerea principală a fabricii, pe numele Aleksei Paponov.

În rechizitoriul întocmit de procurorul Daria Alenkova se precizează: „La un moment neprecizat, dar nu mai devreme de 2015 și nu mai târziu de iunie 2017, într-un loc neprecizat și în împrejurări neprecizate, Paponov, șeful complexului de montaj mecanic al Întreprinderii Cernîșev, ale cărui atribuții au inclus managementul general al producției, testării și reparațiilor echipamentelor de aviație, a primit o ofertă de la Andrei Sergeechev, care nu este angajat al întreprinderii, de a vinde în mod regulat și contracost piese și unități de asamblare care nu sunt disponibile gratuit pentru motoarele de aeronave RD-33 instalate pe aeronavele de luptă MiG-29”.

Paponov a mai lucrat ca inginer de reparații la Întreprinderea Unitară de Stat Tușino, la Biroul de proiectare a construcțiilor de mașini „Soiuz”, pe un salariu lunar de 50.000 de ruble (700 de euro). Soiuz este un dezvoltator de sisteme hipersonice și motoare de aeronave, primind odinioară finanțare semnificativă de la Ministerul Industriei și Comerțului din Rusia.

Conform unor surse din fabrica Rostec, mulți angajați lucrau în două locuri: și la Întreprinderea Cernîșev, dar și la Biroul de proiectare al construcțiilor de mașini Tușino „Soiuz”. Când finanțarea de la stat a fost oprită și muncitorii nu și-au mai primit salariile, „Soiuz” a intrat în fază de lichidare.

Bunurile sustrase din fabrică erau predate unui șofer

Ca să-și recupere datoriile, circa 300.000 de ruble de persoană (aprox. 4.200 de euro), unii salariați s-au profilat pe furtul de piese pentru MiG-29, sub coordonarea lui Aleksei Paponov.

Procuratura rusă arată cum funcționa organizația: „Paponov a coordonat conducerea principală a grupului, în care a atras-o pe șefa biroului din departamentul de tehnologie a informației, Natalia Turișceva. Ea a căutat piese care ar putea fi furate și le-a ascuns de contabilitate, a atras și coordonat acțiunile unei angajate a atelierului, Olga Ulanovskaia, care a furat direct piesele, apoi le-a predat lui Vladimir Semenov, șeful secției complex de ștanțare mecanică. Semenov a păstrat piesele în depozitul fabricii și le-a predat la momentul potrivit șoferului Alexander Poliakov. În grup a fost inclus și Andrei Borisov, specialist al complexului de asamblare mecanică. În plus, «dorind să crească volumul activității criminale», Paponov i-a atras pe șeful biroului de producție și dispecerizare, Stanislav Sizov, și pe adjunctul său, Serghei Entin. Au furat și ei piese și le-au predat șoferului. Apoi, șoferul Poliakov a scos piesele din fabrică și i le-a predat lui Sergheechev pentru vânzare ulterioară. Acesta din urmă a avut un complice în timpul vânzării – un mecanic al complexului de asamblare mecanică de la uzina Cernîșev, Valeri Gaprindașvili. Depozita, transporta și preda piese clienților, primind bani pentru ele”.

La proces, Paponov a pledat doar parțial vinovat, spunând că multe dintre acuzațiile procurorilor n-au fost dovedite și că se bazează numai pe presupuneri. Paponov este singurul dintre învinuiți care se află în prezent într-un centru de arestare preventivă. Ceilalți inculpați sunt în arest la domiciliu.

„Caracatița” a fost destructurată de FSB printr-un pensionar militar

De la întreprinderea „V. V. Cernîșev” au mai fost sustrase în trecut piese, cum ar fi paletele turbinei motorului MiG-29, a dezvăluit un angajat pentru Gazeta.ru. „Sunt cel puțin trei dosare penale deschise pe această speță. Practic, au furat paletele turbinei motorului MiG-29. Acești luptători ruși, pe lângă armata rusă, sunt acum în serviciu în străinătate – în țările din CSI, precum și în India, Iran, Cuba, Ucraina și altele. Inclusiv țările din fostul Pact de la Varșovia operează aceste MiG-uri, dar din cauza situației politice nu le pot cumpăra, așa că trebuie să meargă pe căi ocolitoare (să cumpere componentele)… Germania, Polonia, Ucraina – toate aceste țări zboară cu asemenea MiG-uri”.

Pentru a destructura organizația, cei din FSB au ajuns mai întâi la un întreg lanț de intermediari implicați în achiziționarea și revânzarea componentelor aeronavelor militare, inclusiv la un militar pensionar, Anatoli Iaropolov. După ce a fost reținut, i s-a pus în vedere că trebuie să coopereze dacă nu vrea să-și petreacă restul zilelor în închisoare. Iaropolov a fost inginer-șef, implicat activ în repararea și întreținerea aeronavelor, chiar a celor spațiale.

La momentul arestării sale, Iaropolov încerca să achiziționeze 32 de lame și componente pentru un motor de avion militar pentru a le revinde apoi unui cetățean ucrainean. „În octombrie 2019, Livențov a venit la clădirea Academiei Ruse de Științe de pe Leninski Prospekt pentru o întâlnire programată de Iaropolov, pentru a achiziționa trei sectoare ale paletelor aparatului de duză a turbinei de înaltă presiune, pentru 8.100 de dolari. Livențov, electrician de profesie, a venit în Rusia să lucreze, inclusiv să lucreze pe șantiere. La întâlnirea cu pensionarul Iaropolov, Livențov a spus că trei sectoare ale paletelor aparatului de duză al turbinei de înaltă presiune care urmează să fie instalate pe motoarele de avioane MiG-29 vor fi vândute în Dubai, unde are deja o comandă pentru un tren de aterizare, probabil pentru un avion militar din seria Su. Potrivit anchetatorilor, Livențov a fost membru al unui «grup format de persoane», în care i s-a atribuit rolul de «cumpărător de componente» pentru motorul aeronavei RD-33. În plus, el a trecut în repetate rânduri granița din Kazahstan și Ucraina, iar anchetatorii au găsit corespondență cu potențiali furnizori de componente în telefonul său. În aprilie anul trecut, Livențov a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru încercarea de a introduce palete de turbine de la un motor MiG-29 din Rusia în Emiratele Arabe Unite”, a mai dezvăluit Gazeta.ru.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* ANALIZĂ. Minciunile lui Putin au deraiat energetic bătrâna și aproape sclerozata Europă. Toleranța și cinismul german cu iz de „ribbentrop-ism”. România, fără soluții alternative

* Ironia prin care cancelarul german l-a ridiculizat pe Putin chiar la Moscova. Blajinul Scholz a fost mult mai eficient decât ambițiosul Macron

* NATO crede că „retragerea” unor trupe ruse de la granița cu Ucraina e o păcăleală. „Anunță că retrag trupe, dar armamentul rămâne acolo”

* Băsescu: „De ce susținem Ucraina? Dacă privim pe hartă, vedem că după Ucraina urmăm noi” / „Putin a pierdut. Nu va invada Ucraina”

* Ghinea (USR): „Ciolacu, Rafila, puneți mâna la muncă, putorilor!” / „S-au isterizat pentru că le-am dat de muncă prin PNRR și sunt puturoși”

* Radu Moraru: „M-am decis să fiu liderul pe care-l căutați! Vreau să preiau funcția de președinte al României!”

* A murit, la 62 de ani, „deputatul moților”. În 2019 a venit din spital pentru a vota căderea Guvernului Dăncilă

* TVR a scăpat de „propagandistul roșu”, Ionuț Cristache. Mutat de la ora 21 la 17, acesta nu și-a atins ținta de audiență și, prin urmare, nu i-a fost prelungit contractul

* Cum a scăpat de pușcărie Valeriu Zgonea (PSD) în ciuda dovezilor evidente ale traficului de influență. Rolul decisiv al CCR și al „legilor lui Dragnea”

* Comisia Europeană dă șah-mat PSD-ului în subiectul pensiilor: „Doar un dezastru natural poate duce la renegocierea PNRR”

* SERIAL: „Sfârșitul Ceaușeștilor” (86) / Secretul din pădure

- Advertisement -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -