VIDEO. Victimă a mafiei lemnului: „M-au bătut cu topoarele, m-au dezbrăcat în pielea goală, mi-au aruncat hainele în râpă, m-au trimis acasă în fundul gol”

6
8861
Tiberiu Boșutar în ambulanță, în drum spre spital

Activistul de mediu Tiberiu Boșutar povestește, din ambulanță, coșmarul pe care l-a trăit joi după-amiază, într-o pădure din zona Dornelor, județul Suceava: lovit în cap, amenințat că va fi răsturnat în râpă cu tot cu mașină, dezbrăcat la pielea goală.

Când a fost atacat, Tiberiu Boșutar nu era singur, ci împreună cu doi jurnaliști care filmau un documentar internațional despre tăierile ilegale de pădure.

Boșutar s-a destăinuit de pe patul din ambulanța ce-l transporta la Spitalul Județean din Suceava. El a acordat un video-interviu pentru News Bucovina, povestind în detaliu cum a fost „atacat și bătut de sistem”.

VIDEO: Interviul cu Tiberiu Boșutar

Totul a pornit de la un localnic, care i-a sesizat lui Tiberiu Boșutar că în zonă s-ar face tăieri ilegale de lemn.

Boșutar a mers împreună cu cei doi jurnaliști, dar au decis să nu intre în fond forestier fără proprietar și silvicultor.

Mărturia lui Tiberiu Boșutar

„Aproape toți aveau topoare și răngi – «Vă omorâm! Vă omorâm!»”

* „Văd cu un singur ochi, dar sunt viu. Cu siguranță România arată mai rău decât mine. Sunt avariat și bătut de sistem.”

* „Am fost la un fond forestier, cu cameraman, chemat de un localnic. Am sunat un agent forestier să cheme silvicultorul de la cantonul unde am ajuns, că avem o suspiciune. E silvicultorul care ne-a mai atacat de trei-patru ori.”

* „Au venit zeci. Aproape toți aveau topoare și răngi. Au spart toate echipamentele. Noroc că unul dintre jurnaliști, de la pumn, a căzut într-o râpă și a reușit să anunțe la 112.”

* „N-au zis nimic. Au avut topoarele în mână din start. «Vă omorâm! Vă omorâm!» În afară de »Vă omorâm!», eu n-am auzit niciun alt cuvânt de la ei.”

* „M-au bătut direct în față… mi-au dat de m-au zăpăcit.”

* „Culmea: mă cheamă localnicii, mă îndrumă agenții economici și mă bat silvicultorii.”

* „(Bătăușii) mi-au spus că dacă scot o vorbă vin peste mine la Moldovița. Oamenii mi-au spus clar: îmi cunosc familia, știu unde stau. Eu nu mă tem pentru viața mea, dar mă tem pentru ai mei.”

„«Data viitoare, când dau cu ochii de Boșutar, îl leg de mașină și-l trag până rămâne doar piciorul»”

* „Poliția îi cunoaște pe toți, pentru că i-a mai audiat de câteva ori.”

* „Pădurarii care au fost acum au fost de la un ocol privat. Ieri au fost de la un ocol de stat.”

* „Unul dintre cei care m-au bătut foarte tare le-a spus polițiștilor că «data viitoare, când dau cu ochii de Boșutar, îl leg de mașină și-l trag până rămâne doar piciorul». Probabil că polițiștii de la Vatra Dornei știu despre ce e vorba.”

* „Era adevărată și reclamația localnicilor din live-ul de data trecută. Și ăia erau speriați de viața lor. Oamenii și-au retras plângerile de frică, pentru că au știut că n-are cine să-i apere.”

* „Aici nu e vorba de un polițist corupt sau incapabil, nu e vorba de un silvicultor… Au fost atacați jurnaliști străini! Au spart echipamentul, tot. Nu e vorba de un caz izolat. E vorba de un sistem care ne pune piciorul pe cap. Asta-i realitatea.”

* „Celălalt coleg, cameramanul, e plecat cu o Salvare înainte.”

* „În prima fază n-am vrut să accept spitalizarea, dar am început să-mi pierd cunoștința.”

„Sunt jurnaliști care merg în teatrele de război și n-au pățit nimic. Aici, niște silvicultori le-au distrus echipamentul”

* „În afară de bătaie… m-au dezbrăcat în pielea goală, au spus că mașina rămâne acolo și m-au trimis în fundul gol să merg acasă. Asta am trăit eu azi. Umilință, să-și bată joc de noi. N-au umblat prin buzunare. Au luat hainele și le-au aruncat în râpă.”

* „Mi-au rupt cheia din contact, a venit fratele meu cu altă cheie. Și pentru că nu voiam să ies din mașină, erau pe punctul să răstoarne mașina.”

* „Eu sunt viu. Dar oamenii au știut cum să dea. Au dat foarte tare în cap.”

* „Au distrus echipamentul video al unor jurnaliști internaționali. Sunt jurnaliști care merg în teatrele de război și n-au pățit nimic. În zona unde am fost eu, niște silvicultori au distrus echipamentul unor jurnaliști internaționali.”

* „Proprietarul fondului forestier n-a spus nimic. Singurii care ne-au bătut au fost pădurarii. I-am recunoscut din anii trecuți – aceiași oameni ne-au amenințat și ne-au bătut.”

* „Nu reclam un pădurar. Reclam un sistem depășit de situație. Nu mor eu din asta și nu mă las.”

„Probabil că data viitoare veți vorbi cu familia mea, dacă țara nu înțelege despre ce e vorba.”

„Când reclam o infracțiune la 112, tu vii după 20 de ore? Ce să mai găsești după 20 de ore?”

* „Eu sunt pe targă și colegul meu e pe targă, dar România e până la brâu în mormânt, pentru că sistemul este învins de niște șmecheri.”

* „Banul scos din pădure le închide gura la toți și ochii la…”

* „Nu e vorba despre Boșutar, nu e vorba despre un pădurar anume. E vorba despre o țară întreagă pierdută pe mâna noastră. Am închis câte-un ochi și acuma nu ne mai rămâne decât să-l închidem și pe celălalt… ori să avem curajul să ne implicăm.”

* „Azi tocmai ce-am vrut să susțin un localnic care avea curajul să-și asume identitatea. Uite că am fost inconștienți și eu, și el. Și ăștia au venit pe jos, cu topoare în mână… N-am apucat nimic să spunem, nimic… au rupt cheia la ușă…”

* „Când e vorba de infracțiune pe care tu o reclami în flagrant la 112, tu vii după 20 de ore să mai găsești ce? Ce să mai găsești? Garda a venit în Ocolul silvic Râșca după patru săptămâni. Ce să mai găsești? Patru săptămâni de pauză…”

„Așa arată un activist: rupt, jerpelit și încrezător.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* De ce a devenit Gâdea mare susținător al lui Cîțu

* Soluția ieșirii din criză: „Iohannis să-și recunoască greșelile făcute, să renunțe la Cîțu și să refacă alianța cu USR-PLUS. Altfel, PNL se îndreaptă spre dezastru”

* Orban: „Klaus Iohannis poate rezolva criza politică într-un «tête-à-tête» de 15 minute. Nu știu de ce nu o face, e obligația sa constituțională”

* Gheorghe Flutur: „«Festivalul democraţiei» a omorât PNL. Am greșit. Mă rog la Dumnezeu să se termine odată Congresul”

* Conserve politico-mediatice s-au aliat pentru a răsturna „regimul Iohannis”: Năstase, Tăriceanu, Roman, Severin, Vosganian, Marga, Nistorescu, Cristoiu, Dinescu, Bușcu, Știreanu, Savaliuc

* Primar PSD: „Dacă ne obligați să ne vaccinăm, vă așteptăm cu furcile, coasele și securile! Voi fi în prima linie! Sunteți cei mai mari dușmani ai neamului românesc!”

* Covid-19: riscul de a muri este de 11 ori mai mare la cei nevaccinați decât la cei vaccinați. Riscul de spitalizare: de 10 ori mai mare. Riscul de infectare: de 4,5 ori mai mare

* Trioul universitar care a extras un profesor afgan din ghearele talibanilor: Radu Carp – Cristian Preda – Marian Preda. „Era în pericol de a fi linșat de talibani”

* Mălin Bot a câștigat prima bătălia în justiție împotriva avocatului Cuculis. Jurnalistul e liber să-i critice „Șobolaniada anti-Clotilde”

* Fotografii duioase cu Emma Răducanu și tatăl ei, după triumful de la US Open. Sportiva a regăsit liniștea de acasă

6 COMENTARII

  1. Asa arata anarhia intr-un stat mafiot condus de mafioti si marionetele lor: cetateni bagati in spital, jurnalisti bagati in spital, politistii aparand infractorii, europarlamentari ca Vlad Gheorghe amenintati! Suceava contemporana sub conducerea impostorilor liberali, protectorii mafiei lemnului, membrii marcanti ai #echipei castigatoare patronata de cutu si iohannis plus politia infractorilor, sluga a mafiotilor condusa de multipla catastrofa bode.

  2. Mafia padurilor a prosperat sub iliescu si basescu,ei au condus tara 24 de ani,ati uitat?Flutur e creatia FSN ROMAN,PRELUAT DE PETROV IN 2000!PETROV,ACELEASI METEHNE DE MAFIHOT COMUNIST,DOAR A FOST PREFERATUL TOVARASEI DE LA CABINETUL 2,TRIMIS LA ANVERS SA AIBE GRIJE DE AFACERILE SISTEMULUI IN ZONA…PLUS DE FRATELE LUI CEASCA…Acum,flutur credeti ca nu patroneaza decat peste pedelisti acolo?E MANA-N MANA CU FOSTII SECRETARI PCR,IMBOGATITII REVOLUTIEI SI CARE FAC AFACERI GRELE DE CAND SE POZA ILIESCU SI NASTASE IN 2001 CU SEFUL FIRMEI AUSTRIECE DE TAIAT PADURI IN ROMANIA…FLUTUR ARE SCHELETI URIASI ACASA,CA TOTI CEI DIN ECHIPA CITU ,INCLUSIV IOHANNIS! Uitati-va la pesedista vopsita in galben,gorghiu,cum pozeaza cu degetul in sus,spre Cotroceni..sa intelegem ca de acolo vin indicatiile,nu? Alta mafihoata,cu metehne ca ale lui udrea !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here