Profesorul Valentin Naumescu, probabil cel mai bun specialist român în relații internaționale, scrie alarmat că trebuie să ne pregătim de etapa decisivă a războiului din Ucraina, până la sfârșitul toamnei lui 2023 urmând să se stabilească denodământul acestui sângeros conflict pornit de ruși pe 24 februarie anul trecut.
Valentin Naumescu spune că ambele tabere se pregătesc în acest moment de operațiuni ofensive după finalul cărora va fi aproape imposibil să se mai înregistreze mari schimbări teritoriale. Expertul anticipează că, spre sfârșitul anului, se va intra într-o fază a negocierilor, posibil chiar a armistițiului, dar chiar dacă vor mai exista ciocniri locale, linia frontului nu se va mai modifica decât foarte puțin.
În acest context, Valentin Naumescu spune că esențial va fi ca ajutorul militar promis de Occident să sosească în Ucraina cât mai repede. De asemenea, solidaritatea Europei și a Americii cu ucrainenii nu trebuie să se fisureze sau să se diminueze, pentru ca rușii să poată fi învinși.
Livrarea tancurilor și a rachetelor cu rază lungă de acțiune, precum și posibila livrare a avioanelor de luptă, sunt decisive.
Mai jos, textul-avertisment al profesorului Valenti Naumescu.
„Până în noiembrie-decembrie ne va fi tuturor clar cui vor aparține teritoriile ocupate în acest moment de Rusia“
„SĂ NE PUNEM CENTURILE! Începe etapa decisivă a războiului!
Nu este clar dacă războiul se va termina în acest an dar este aproape sigur că următoarele 10-11 luni, adică până la sfârșitul toamnei, vor fi critice și cruciale pentru configurarea deznodământului privind apartenența teritoriilor, de o parte sau de alta.
După acest interval, adică în anii care vin, mari schimbări teritoriale nu vor mai fi posibile, decât probabil discuții privind detaliile și aranjamentele finale din sistemul relațiilor internaționale.
Chiar dacă acest conflict între Rusia și Ucraina se va prelungi în anii următori, posibil și cu ciocniri sporadice, până în noiembrie-decembrie a.c. ne va fi tuturor clar cui vor aparține teritoriile ocupate în acest moment de Rusia.
Nu trebuie să confundăm sfârșitul războiului (armistițiul) cu pacea, adică soluționarea definitivă a conflictului printr-un tratat de pace. Nu va fi pace multă vreme de acum înainte între Rusia și Ucraina.
Ambele părți se pregătesc acum pentru operațiuni militare majore pe linia frontului.
Ucraina își așteaptă tancurile occidentale promise, rachetele cu rază lungă și (posibil) avioanele de luptă performante, iar Rusia își concentrează forțele pentru o nouă ofensivă majoră.
Este o cursă contra cronometru.
Rusia pare mai avansată cu pregătirea unei noi ofensive. Să sperăm că tancurile occidentale nu vor ajunge prea târziu.
Ce vom face noi, UE, NATO, fiecare țară în parte?
Ne vom menține unitatea și solidaritatea cu Ucraina?
Vom crește și vom grăbi ajutorul militar pentru Ucraina, respectiv sancțiunile economice împotriva Rusiei? Cât de eficiente sunt sancțiunile economice? Obosește opinia publică din statele vest-europene față de cauza Ucrainei?
Vom fi suficient de puternici, până la capăt?
*
Urmează vizita (turneul) președintelui Biden în Europa, în marja Conferinței de Securitate de la Munchen, la un an de la începutul invaziei.
S-ar putea să coincidă cu a doua mare ofensivă rusească în Ucraina. Dacă președintele Biden merge a doua oară de la învestire în Polonia, normal ar fi să vină și în România, în sudul Flancului Estic, în regiunea Mării Negre. SUA au deja în Congres o „Strategie la Marea Neagră” iar prezența șefului executivului american aici ar întări acest mesaj strategic ferm al SUA, într-un moment critic și crucial al războiului.“