sâmbătă, mai 18, 2024
AcasăNewsAustria nu i-a băgat în seamă pe Bode și pe Rareș Bogdan:...

Austria nu i-a băgat în seamă pe Bode și pe Rareș Bogdan: anunță oficial că se va opune aderării României la Spațiul Schengen. La Bruxelles se negociază acum o altă soluție

-

Așa-zisele “negocieri dure” și „presiuni” anunțate de ministrul de Interne, Lucian Bode, și europarlamentarul Rareș Bogdan au fost ignorate de Austria, care joi a informat, chiar înaintea votului din Consiliul JAI, că se va opune prin veto aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen. Acest deznodământ reprezintă un eșec de proporții pentru președintele Klaus Iohannis și coaliția PSD-PNL aflată la guvernare de mai bine de un an. Comisia Europeană și partenerii din UE care se zbat să bage România în Schengen negociază acum un scenariu de ultim moment.

Până la urmă, votul pentru acceptarea în Spațiul Schengen de la 1 ianuarie 2023 îl va primi doar Croația, care a intrat în UE în 2013 și a făcut cerere de aderare la Schengen în 2016.
Pentru România, partenerii din UE sunt pe cale să obțină de la Austria un compromis – țara noastră ar urma să primească joi acceptul de a adera la Spațiul Schengen pe etape, cu termene precise și unele condiții clare, dezvăluie G4Media citând surse oficiale. E un compromis pe care Austria, strânsă cu ușa de toți ceilalți membri ai Spațiului Schengen, e silită să-l accepte.

România va trebui să-și sporească siguranța și controlul la granițe, iar Comisia Europeană va trebui să se implice mai mult în forța Frontex. Acestea sunt clauze cerute de Austria.
Deocamdată rămâne însă neclar alt aspect: situația României ar trebui discutată „la pachet” cu cea a Bulgariei. Dar Bulgaria se confruntă cu mai multe reticențe, inclusiv din partea Olandei. Cancelarul austriac Karl Nehammer a menționat miercuri că aderarea României și Bulgariei trebuie judecată în tandem. Asta înseamnă fie că România și Bulgaria vor primi, până la urmă, același calendar de aderare, fie vor fi decuplate în ședința Consiliului JAI, fie vor fi amânate împreună.

Cancelarul austriac Karl Nehammer s-a folosit, de fapt, de dorința Uniunii Europene de a vedea România în Spațiul Schengen pentru a încerca să obțină propriile garanții de securitate. Șeful Guvernului de la Viena a spus clar acest lucru, reproșând miercuri că Austria, deși e o țară mică, are acum tot atâția imigranți ilegali ca și Germania, dar și că Austria n-a fost ascultată de Comisia Europeană.

- Advertisement -

O hotărâre decisivă în privința aderării României la Spațiul Schengen se va lua în cursul zilei de joi.

Indiferent cum ar suna aceasta, scandalul din ultimele zile a reprezentat un eșec major pentru președintele Klaus Iohannis. Acesta și-a început în 2014 mandatele la Cotroceni cu două obiective majore, unul pe plan intern – proiectul „România Educată” – și unul pe plan extern – aderarea la Spațiul Schengen. Primul proiect este, după opt ani, un dezastru. România este în cea mai proastă situație din ultimele decenii la capitolul educație. Cel de-al doilea se dovedește un fiasco, oficialii români fiind incapabili să convingă pe toată lumea că țara noastră merită să fie în Spațiul Schengen.

Decizia de a primi România în această organizație nu a fost luată pentru că, în ultimii 8 ani, s-ar fi îmbunătățit ceva la capitolele luptă anticorupție, reformă sau siguranța frontierelor, ci pentru că UE are nevoie de țara noastră în contextul războiului din Ucraina. Singura țară care se opune rămâne Austria, care are propria sa agendă internă.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

VIDEO. Putinist de frunte, Robert Turcescu se înscrie hotărât și în armata propagandei chineze! Minciuni comuniste pe care le promovează fără nicio rezervă: „China nu e o dictatură, așa cum se vorbește în Occident. E o țară extrem de liberă în exprimare” / „În China există o preocupare poate excesivă pentru om. În Occident – uriașe afaceri și cras dezinteres pentru viața și confortul oamenilor” / „Lumea se îndreaptă spre o dominație culturală, economică, mă tem că nu și politică” a Chinei

* Clișeele propagandei putiniste, folosite în acte oficiale ale Ministerului de Finanțe, condus de PSD! Invazia Rusiei în Ucraina e denumită „operațiune specială” și „conflictul ucrainean”

* Băieții de AUR ai propagandei putiniste în România. Scurtă istorie a unei trădări naționale

* Șefa Comisiei Europene le cere țărilor din Balcanii de Vest să se decidă: ori cu UE și democrația, ori cu Rusia, China și tirania!

* Listele negre făcute de putiniștii români. Politicieni, medici, jurnaliști, artiști și sportivi „vacciniști” sunt somați să-și ceară scuze, fiind comparați cu „criminalii Revoluției”!

* „Mineriada” din TVR se îndreaptă spre directorul Turturică. Gașca Săseanu – Chioțea – Olaianos încearcă „execuția” Nadinei Vlădescu

* Portugalia râde, dar Ronaldo plânge. Noul rege e Gonçalo Ramos – trei goluri și o pasă decisivă, la 21 de ani, într-un teribil 6-1 cu Elveția. Programul complet al „sferturilor”

- Advertisement -

4 COMENTARII

  1. Politicienii, vai de ei, au fost lăsați să se descurce singuri. Abia acum, evaluând pagubele, mediul de afaceri s-a trezit. Numai intelectualii nu! Deși situațiunea spirituală e plină de haz măcar pentru cititorii istoricilor recenți: țara de azi a lui Oliver Jens Schmitt nu primește în Schengen țara lui Lucian Boia, chiar în timpul Târgului de Carte Gaudeamus!

  2. Astia doi sunt precum Farfuridi si Branzovenescu. Unul o manivela la o televiziune de unde a dat din coate bine pana langa Premierul de la Grivco, altul un pupacios de dosuri basesciene. Ambii aveau 15 ani la lovitura de stat a KGB-istului Iliescu din 1989, niste puiuti de comunisti care nu s-au curatat in anii care au urmat. S-au parfumat cu aceeasi putoare ruseasca importata de bolsevicii tatucului PSD.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -