Manuel García-Castellón, judecător al Curţii Supreme din Spania, a deschis o anchetă, pe care o păstrează secretă, despre implicarea unui grup legat de serviciile de informații ruse în acţiunile separatiste din Catalunya, care au ca efect sabotarea statului spaniol din interior. Investigațiile au fost încredințate Comisiei de Informare Generală a Poliției Naționale, specializate în lupta împotriva terorismului.
Ancheta se concentrează asupra unui grup militar de elită numit „Unitatea 29155”, pe care serviciile de informații din mai multe țări de pe continent îl consideră responsabil pentru manevre de destabilizare în diferite state din Europa.
Presupusa intervenție a Unității 29155 a spionajului rus, care este cercetată acum de Curtea Supremă, este legată de procesul de destabilizare a Spaniei prin acţiunile separatiste din Catalunya, după cum a confirmat pentru ziarul EL PAÍS o sursă judiciară și două surse din Poliție.
CDR, ERT şi Tsunami Democràtic, organizaţii investigate pentru terorism
García Castellón este magistratul care instrumentează în prezent un dosar greu împotriva militanţilor pro-independența Catalunyei, regiune autonomă din nord-estul Spaniei, la graniţa cu Franţa.
Într-unul dintre cazurile aflate în anchetă, nouă membri ai organizaţiei radicale Comitetelor de Apărare ale Republicii (CDR) au fost deja reținuți în „Operațiunea Iuda„. Respectivii ar fi creat un grup violent numit Echipele de Răspuns Tactic (ERT); aceştia, susţin anchetatorii, ar fi folosit din abundenţă „material explozibil”, cu ajutorul căruia puteau produce atacuri teroriste în Barcelona şi alte oraşe catalane.
Un „tsunami” împotriva Spaniei
În acest caz, mai este investigată şi aşa-numita organizaţie „Tsunami Democràtic„. Cercetată şi ea tot pentru implicare în acţiuni teroriste, este una dintre cele mai active mișcări civice în protestele din Catalunya, după condamnarea liderilor separatişti catalani, la 14 octombrie anul acesta.
Organizaţia a provocat asaltul asupra aeroportului „El Prat”, din Barcelona, şi blocarea autostrăzii AP-7, provocând daune imense economiei spaniole.
Sursele consultate de jurnalişti refuză să confirme dacă investigarea activităților agenților secreţi ruşi ai Unității 29155 este inclusă în acest macro-dosar privind violenţele din Catalunya. Dar, dincolo de această legătură, anchetatorii insistă că investigaţiile se concentrează asupra posibilelor lor „manevre de destabilizare” a statului spaniol prin intermediul acţiunilor forţelor separatiste din Catalunya.
Cazul Sergey Skripal şi otrava rusă
Existența acestui grup militar rus de elită a ieșit la iveală în mass-media independente rusești, dar a avut un impact internațional în octombrie anul trecut, când The New York Times l-a asociat cu numele său militar și a publicat un raport cuprinzător despre presupusa implicare a agenților săi în unele acțiuni cu impact global.
Printre acestea, figura otrăvirea din martie 2018 a fostului spion rus Sergey Skripal și a fiicei sale Yulia în Regatul Unit al Marii Britanii, caz foarte mediatizat la vremea aceea, care a stârnit furia marilor ţări occidentale împotriva regimului Putin şi a dus la sancţiuni internaţionale aplicate Rusiei.
La câteva luni de la atacul acesta, guvernul britanic a acuzat în mod oficial doi presupuși membri ai Departamentului de Informații Centrale (GRU în acronimul său în rusă), serviciu secret al Forțelor Armate ruse, identificaţi ca fiind Alexander Petrov și Ruslan Boshirov (nume false), care s-ar fi aflat în spatele atacului care a costat viața unui vecin al lui Skripal și a determinat ca el și fiica sa să cadă grav bolnavi după contactul cu gazele toxice.
Implicare în lovitura de stat din Muntenegru
Au fost manevre de destabilizare în alte câteva țări. Această unitate de elită este legată de o lovitură de stat nereuşită, din Muntenegru, în octombrie 2016. Doi foști spioni ruși, Eduard Sismakov și Vladimir Popov, au fost condamnați în absență de o instanță din Muntenegru la pedepse cu închisoare pentru implicare această tentativă.
Mai multe servicii secrete occidentale leagă de asemenea Unitatea 29155 de dubla încercare eșuată de a asasina un traficant de arme bulgar, în 2015, și de o campanie de destabilizare în Republica Moldova.
Kremlinul a negat întotdeauna orice relație cu aceste fapte. Presa de propagandă de la Kremlin a ridiculizat informațiile publicate în presa occidentală pe tema acestui grup de elită al spionajului rus, a cărui implicare în acţiunile se secesiune din Catalunya devine tot mai evidentă.
Agentul călător, cu dublă identitate
În plus, nu este prima dată când există suspiciuni cu privire la presupusa ingerință rusă și spionii acesteia în provocările privind acţiunile independentiste catalane. În februarie anul acesta, presa de investigaţie a publicat diferite documente oficiale ale serviciilor secrete ruse, care au plasat de două ori la Barcelona un ofițer GRU numit Denís Sergeyyev. În ambele călătorise cu identitatea falsă, pe numele Seguéi Fedotov.
La prima dintre aceste călătorii, Fedotov a ajuns în capitala catalană pe 5 noiembrie 2016 și, după ce a petrecut șase zile în Spania, a zburat înapoi la Moscova, prin Zurich. Al doilea sejur a avut loc aproape un an mai târziu, pe 29 septembrie 2017, cu doar două zile înainte de referendumul ilegal de la 1 octombrie.
Cu acea ocazie, ofițerul rus a rămas în Spania până pe 9 octombrie, pentru a se întoarce la Moscova prin Geneva. Nu se înregistrează mai multe vizite în Spania, deși există și alte țări europene, cum ar fi Marea Britanie, unde a mai zburat respectivul, exact cu câteva zile înainte de încercarea de a-l otrăvi pe fostul agent rus Skripal şi pe fiica acestuia.
Spionajul german confirmă implicarea Rusiei
În luna mai a anului trecut, serviciile secrete germane au fost „îngrijorate” în legătură cu sprijinul rusesc pentru independența din Catalunya, după ce au primit informații de la colegii europeni, care au considerat informaţiile „foarte plauzibile” și „convingătoare”.
Apoi, președintele Oficiului Federal pentru Protecția Constituției, Hans-Georg Massen, a profitat de un simpozion organizat la Berlin pentru a-și arăta convingerea că „Rusia încearcă să utilizeze operațiuni secrete pentru a influența opinia publică prin organizații extremiste și radicale”.
Massen a adăugat: „În cazul separatiștilor catalani, implicarea Rusiei a fost raportată prin susţinerea activităților de propagandă” anti-Spania şi pro-indepenţa acestei regiuni.
Cine a stat lângă Puigdemont?
În Spania, Guardia Civil (elita Poliţiei spaniole) a găsit deja legături cu Rusia în cazul unuia dintre personajele implicate în organizarea referendumului ilegal pentru secesiunea Catalunyei: Víctor Terradellas, fost secretar pentru relațiile internaționale ale fostului partid independentist „Convergencia”, și un personaj foarte apropiat de fostul președinte al Generalitat (guvernul autonom catalan), Carles Puigdemont, condamnat deja în Spania şi fugit în Belgia în portbagajul maşinii personale, conduse de soţia lui, românca Marcela Topor, din Vaslui.
Víctor Terradellas este cercetat pentru diversiunea subvențiilor din partea organismelor politice locale Barcelona și a Guvernului autonom. Terradellas, care a servit ca un fel de Rasputin pentru Puigdemont, l-a sfătuit pe președintele de atunci în relațiile internaționale, l-a presat să declare independența și i-a trimis numeroase mesaje pe WhatsApp.
În mesajele pe care le-a trimis pe 26 octombrie, când Carles Puigdemont a trebuit să decidă între convocarea alegerilor sau proclamarea independenței, Terradellas l-a abordat pe politicianul catalan acum fugit în Belgia, pentru a-l întâlni. Tot el l-a asigurat pe Puigdemont că secesionismul poate conta pe sprijinul unui emisar al președintelui rus Vladimir Putin, dacă ar alege să declare independența şi ruperea Catalunyei de Spania.
Ce este GRU
Departamentul de Informații Centrale (cunoscut prin acronimul în rusă sub denumirea de GRU) a fost fondat în 1918, după revoluția bolșevică. Lenin a insistat atunci că ar trebui să fie independent de alte servicii secrete.
Când după prăbușirea Uniunii Sovietice, în 1991, atotputernicul KGB s-a dizolvat, GRU a rămas intact.
Agenția de informații militare a efectuat în mod tradițional operațiuni clandestine pentru a evalua influența Kremlinului. A avut un rol cheie în Războiul Rece. Tot aşa, şi în cele două războaie de independență din Cecenia. Și mai recent, în anexarea Crimeei de către Rusia, în 2014. Unele rapoarte au plasat și agenții GRU în regiunea Donbas din Ucraina, unde separatiștii susținuți de Kremlin se luptă cu forțele ucrainene.
În ultimii 20 de ani, sub mandatele lui Vladimir Putin, GRU s-a remarcat și pentru intervențiile sale în cyberspațiu. Vestul a acuzat agenția de spionaj rusă despre ceea ce consideră o campanie globală de atac cibernetic, care a vizat instituții antidoping, centrale nucleare sau centre de control al armelor chimice.
Rușii sunt esența cancerului pe Terra ! Puțin este diavolul în persoană ! Alături de el, Kim Jong Un, Al Assad … sunt capii terorismului din lume !
Din păcate, având în vedere sprijinul acordat de Putin la alegerile prezidențiale, senilul bătrân Trump joacă un umil rol de măscărici, care nu prinde de loc SUA !