La chemarea Papei Francisc, dar și a Bisericii Ortodoxe Române, credincioșii din România și din toată lumea sunt îndemnați să spună miercuri, 25 martie, la ora 12.00, rugăciunea „Tatăl nostru”.
Papa Francisc a făcut apel la toţi credincioşii din lume să recite „Tatăl Nostru” pe 25 martie la ora prânzului. Este un gest prin care Suveranul Pontif doreşte să universalizeze rugăciunea ca metodă de combatere a pandemiei de coronavirus, care provocat peste 16.000 de morți și peste 380.000 de îmbolnăviri în toată lumea.
„În aceste zile, în care omenirea tremură în faţa ameninţării pandemiei, mi-ar plăcea să propun creştinilor să-şi unească vocile”, a spus Papa duminică, după rugăciunea Angelus. Sfântul Părinte i-a convocat astfel pe toţi credincioşii din lume să spună rugăciunea „Tatăl nostru”, miercuri, 25 martie, la ora 12.00.
Două zile mai târziu – vineri, 27 martie – Papa va prezida, la 18.00 – ora locală (19.00 – ora României), un moment de rugăciune în Piaţa Sf. Petru.
„Începând de acum, vă invit pe toţi să participaţi spiritual cu ajutorul mass-media. Vom asculta Cuvântul Domnului, ne vom înălţa rugăciunile, vom preaslăvi Sfânta Euharistie, iar la sfârşit voi pronunţa Binecuvântarea Urbi et Orbi, la care se va adăuga posibilitatea iertării universale a păcatelor”, a spus Papa. „În fața pandemiei, vrem să răspundem cu o pandemie de rugăciune, compasiune şi tandreţe. Să ne menţinem uniţi”, a subliniat Suveranul Pontif.
În România vor bate clopotele bisericilor
Sinodul Bisericii Ortodoxe Române (BOR) le cere tuturor credincioșilor ca miercuri, de Buna Vestire, prima sărbătoare importantă a primăverii și una dintre cele mai importante ale creștinismului, să se roage, pe tot cuprinsul țării, la ora 12.00.
Inițiativa BOR este un răspuns creștinesc la chemarea la rugăciune a Papei Francisc.
Cancelaria Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a anunțat:
”Deoarece, în această vreme de grea încercare din cauza epidemiei, clericii şi credincioşii mireni ai Bisericii sunt separaţi spaţial din punct de vedere al locului de rugăciune, totuşi pot fi în comuniune mai ales prin rugăciunea comună la mijlocul zilei.
Prin urmare, clopotele tuturor bisericilor ortodoxe din România vor suna timp de 1-2 minute la ora 12.00 în ziua de Buna Vestire, apoi în fiecare duminică şi în fiecare zi când se săvârşeşte slujbă în bisericile din parohii şi mănăstiri.
În acel moment de rugăciune comună, la casele lor, toţi credincioşii mireni sunt îndemnaţi să rostească rugăciunea «Tatăl nostru», condacul Bunei Vestiri – «Apărătoare Doamnă», precum şi alte rugăciuni, iar preoţii din parohii şi mănăstiri vor citi în plus Rugăciunea specială pentru încetarea epidemiei”.
Tatăl nostru
Tatăl nostru
Care ești în Ceruri
Sfințească-se numele Tău
Vie împărăția Ta
Facă-se voia Ta
Precum în Cer, așa și pe Pământ.
Pâinea noastră cea de toate zilele
Dă-ne-o nouă astăzi
Și ne iartă nouă greșalele noastre
Precum și noi iertăm greșiților noștri
Și nu ne duce pe noi în ispită
Ci ne izbăvește de cel rău
Că a Ta este împărăția
Slava și puterea.
În numele Tatălui,
Al Fiului
Al Sfântului Duh
Amin.
Buna Vestire sau Blagoveștenia
Buna Vestire sau Blagoveştenia este ziua în care Fecioara Maria a primit vestea că îl va naşte pe Iisus. Sărbătoarea este prima zi din postul Paştelui în care este dezlegare la peşte.
Buna Vestire este o sărbătoare cu dată fixă, 25 martie, de la care până la Crăciun, când Fecioara Maria l-a născut pe Iisus, sunt exact nouă luni.
În ziua Bunei Vestiri este marcat momentul în care Fecioara Maria din Nazaret, crescută în templu până la 15 ani şi apoi dată în tutela lui Iosif, căci părinţii ei muriseră, a fost aleasă de Dumnezeu să-l nască pe fiul său şi a primit înştiinţare prin Arhanghelul Gavriil, sărbătorit pe 26 martie.
Roagă-te, azi la ora 12:00 împreună cu întreaga lume. Mulțumește pentru partea plină a paharului tău dar și pentru ce-a goală, care iată, acum ca ți oricând îți permite să o umpli cu ce alegi tu. Ce pui, culegi. Puterea GÂNDULUI, a cuvântului și faptelor tale sunt Creația ta, ești CINE VREI TU SĂ FII! #EuSunt