luni, noiembrie 25, 2024
AcasăRăzboi în Ucraina"Aruncarea în aer a hidrocentralei Kahovka este o cacealma rusească. Ar lăsa...

„Aruncarea în aer a hidrocentralei Kahovka este o cacealma rusească. Ar lăsa Crimeea fără apă”

-

Dictatorul Vladimir Putin se deplasează peste tot, ca un nebun necontrolabil, cu așa-numita „valiză nucleară”. Colonelul Oleg Jdanov, fost ofițer al Grupului Forțelor Armate Sovietice din Republica Democrată Germană (RDG), susține într-un interviu acordat postului de radio Novosti Vremia că tiranul de la Kremlin a avut acces la „butonul roșu” chiar și în poligonul militar de antrenament din Riazan.

Misterioasa valiză este cărată în spinare de fiecare dată de unul dintre asistenții loiali ai lui Putin, „pentru a folosi armele nucleare de oriunde, în orice moment, fără a reveni la postul de comandă”, spune colonelul Oleg Jdanov.

Acesta avertizează că puterea de la Moscova a transferat o asemenea tehnologie apocaliptică în Coreea de Nord încă de pe vremea URSS, continuând apoi s-o facă și în timpul Federației Ruse. Mai mult, Moscova a început să construiască o centrală nucleară în Iran, sub pretextul programului Peaceful Atom.

Colonelul ucrainean dezvăluie și adevăratul motiv pentru care sceleratul Putin l-a numit comandant în „operațiunea specială” din Ucraina pe generalul Serghei Surovikin: ca să-l lichideze din cauza pierderilor suferite pe front, apoi să anunțe că acesta „s-a împușcat cu curaj”. Ofițerul ucrainean este ferm convins că Surovikin va fi catalogat drept principalul responsabil pentru înfrângerea ocupanților în regiunea Herson.

- Advertisement -

„Astăzi nu există nici măcar teste practice privind capacitatea armelor moderne antirachetă, precum IRIS-T sau NASAMS, de a intercepta aceste rachete iraniene. Va fi o problemă pentru noi”

Novosti Vremia: Să începem conversația cu știri despre două țări profund sancționate, care ajută Rusia. Departamentul de Stat al SUA a anunțat că, pentru a duce războiul, Federația Rusă caută resurse-cheie în Coreea de Nord, la Kim Jong Un. Ce știm despre potențialul lor militar?

Col. Oleg Jdanov: Se știe foarte puțin despre potențialul militar al Coreei de Nord, este o țară foarte închisă. Știm numărul total al forțelor lor armate și parțial despre prezența armelor. Mai știm că au tehnologii pentru rachete. Astăzi, racheta lor zboară, conform testelor, cu 800-900 de kilometri pe oră. Dar ei spun că poate ajunge până în Statele Unite și că poate zbura pe o distanță de până la 10.000 de kilometri.

Novosti Vremia: Reprezentantul Forțelor Aeriene din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei, Iuri Ignat, a spus că în Ucraina nu există acum apărare antirachetă și apărare aeriană care ar putea contracara rachetele balistice ale Iranului, că Forțele Armate ale Ucrainei caută metode pentru a le contracara. Acest lucru se întâmplă pe fundalul știrilor conform cărora Iranul intenționează să furnizeze Rusiei rachete sol-sol Zolfaghar și Fateh-110. Ce știți despre aceste rachete?

- Advertisement -

Col. Oleg Jdanov: Nu doar că susțin ceea ce a spus Iuri Ignat, dar pot chiar să și adaug ceva. Aceste rachete au o particularitate aparte: au o parte principală negativă și ea se separă de rachetă în segmentul final al traiectoriei. Cred că astăzi nu există nici măcar teste practice privind capacitatea armelor moderne antirachetă, precum IRIS-T sau NASAMS, de a intercepta aceste rachete iraniene. Aceasta va fi o problemă pentru noi. O altă caracteristică a celei de-a 110-a rachete este că zboară 300 de kilometri. Judecând după anii precedenți, rachetele care zboară la astfel de distanțe sunt foarte greu de interceptat. De ce? Pentru că timpul de zbor este foarte scurt, iar reacția sistemelor de apărare antiaeriană sau antirachetă trebuie să fie instantanee pentru a avea timp să lanseze o antirachetă.

„Dacă Rusia a vrut să transfere tehnologie nucleară, atunci a făcut-o. Tocmai a început să construiască o centrală nucleară în Iran și, sub pretextul programului Peaceful Atom, a adus toate tehnologiile acolo”

Novosti Vremia: Cum este posibil ca Iranul sau Coreea de Nord să producă ceva, având în vedere că aceste țări sunt sancționate de mai bine de 50 de ani? Înseamnă asta că cineva a continuat să le furnizeze piese pentru ca ele să-și producă propriile arme?

Col. Oleg Jdanov: Este un secret deschis. Alături de Coreea de Nord sunt China și Federația Rusă. Știm că o parte din tehnologia Coreei de Nord a fost transferată din Uniunea Sovietică și apoi din Federația Rusă. Nu este adevărat că vor face o singură rachetă și o vor lansa împreună. Nu, ei au un arsenal, au un stoc de aceste rachete. Nu putem spune exact câte sunt, dar există. Același lucru este valabil și în Iran. Dacă Rusia a vrut să transfere tehnologie nucleară, atunci a făcut-o. Tocmai au început să construiască o centrală nucleară în Iran și, sub pretextul programului Peaceful Atom, au adus toate tehnologiile în Iran.

Astăzi, Iranul are un centru nuclear, care este ascuns adânc în munți, protejat. Și acolo va fi înființat un centru de îmbogățire a uraniului. Până în prezent, experții notează că Iranul este la un pas de a crea un focos nuclear. Din câte am înțeles, le lipsește ultima componentă: aceasta este tehnologia de producere a încărcăturii nucleare în sine. Este posibil (exprim asta ca versiune) ca Federația Rusă să fie solicitată de Iran să-i transfere această tehnologie. Prin urmare, Iranul a decis să elimine orice cale de ieșire de la sancțiuni și să devină o țară mai mult sau mai puțin democratică, deschisă… și a mers fără probleme în direcția furnizării de echipamente către Rusia.

„Surovikin poate începe bombardarea Hersonului cu artileria grea, lansând ultimatumuri pentru ca noi să oprim ofensiva. Nu vor părăsi malul drept al Niprului până nu-i vom doborî cu forța”

Novosti Vremia: Să discutăm despre ceea ce se întâmplă în regiunea Herson. Acum există multe dovezi că rușii își retrag trupele de elită din Herson, scoțând tot ce au furat. Din această cauză, au apărut mai multe teorii. De exemplu, una dintre ele este că, după ce au părăsit Hersonul, vor să lovească malul drept cu o bombă nucleară. Ce credeți despre asta? Puteți face un comentariu?

Col. Oleg Jdanov: Este puțin probabil ca întrebarea să fie despre armele nucleare. După părerea mea, pur și simplu pregătesc o apărare densă acolo, se vor lupta pe malul drept. Aceasta este o informație neoficială, dar cred că poate fi de încredere: Putin a dat ordinul „Niciun pas înapoi!”. Cert este că pentru ei ar fi un dezastru să predea un cap de pod pe malul drept. N-aș spune că retrag unități de elită. Ei pot retrage unele unități pentru a consolida alte zone. Dar au crescut în prezent numărul de grupuri de pe malul drept. Și, în acest fel, își retrag serviciile speciale, reprezentanții FSB, ai Gărzii Naționale și colaboratorii.

În opinia mea, Hersonul poate deveni un oraș ostatic în ceea ce privește descurajarea ofensivei Forțelor Armate ale Ucrainei. Comandantul trupelor ruse din Ucraina, Serghei Surovikin, supranumit „Măcelarul”, poate începe bombardarea cu „covor” (tehnică de bombardare aeriană care constă în lovirea unor zone mari, adesea urbane, de pe teritoriul inamic, pentru a distruge moralul populației și a slăbi rezistența, liniile de comunicații, infrastructura, centrele logistice – n. red.) sau bombardarea cu artileria grea asupra Hersonului, lansând ultimatumuri pentru ca noi să oprim ofensiva. Credeți-mă: pur și simplu nu vor părăsi malul drept până nu-i vom doborî cu forța.

„Aruncarea în aer a hidrocentralei Kahovka este o cacealma. Se vor alege doar cu minusuri. Centrala reglează nivelul apei pentru a umple Canalul Crimeei de Nord. Aceasta este apa pentru Crimeea”

Novosti Vremia: Canalele de Telegram pro-Kremlin scriu că nu exclud vești foarte proaste, că tot noiembrie va fi foarte greu pentru ei. Despre ce credeți că este vorba?

Col. Oleg Jdanov: Aceasta este o operațiune de apărare. Putem începe ostilități ofensive mai active. Suntem în ofensivă acolo. Da, foarte încet și cu grijă, dar ne putem intensifica acțiunile. Prin urmare, ei se pregătesc pentru o luptă defensivă puternică pentru a proteja capul de pod de pe malul drept.

Novosti Vremia: Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și consilierul din Biroul Președintelui, Mihailo Podoliak, au scris că rușii ar fi intenționat să arunce în aer hidrocentrala Kahovka pentru a opri contraofensiva noastră. Ce pot câștiga ei din asta?

Col. Oleg Jdanov: Nu vor câștiga nimic. Chiar și din harta pe care au făcut-o deja se vede clar ce va inunda și cât de mult va inunda: malul stâng suferă mai mult. Și aceasta este coasta pe care o controlează. Părțile lor vor suferi – acesta este primul lucru. În al doilea rând, creșterea nivelului apei se va realiza în 72 de ore, în circa trei zile. Apoi apa se va diminua și, după alte trei sau patru zile, ea va reveni la niveluri normale. Aceasta este o măsură temporară. Da, va fi un val, vor fi inundații, dar aceasta nu este o inundație care va dura o săptămână sau mai multe pentru a face imposibilă mutarea sau crearea unui fel de dezastru natural. Se vor alege doar cu minusuri. Canalul Crimeei de Nord. Nu există stație de pompare pentru ridicarea nivelului apei. Centrala Kahovka reglează nivelul apei pentru a umple Canalul Crimeei de Nord. Și aceasta este apa pentru Crimeea. Există o problemă cu răcirea reactoarelor de la centrala nucleară Zaporojie. Deci, cred că este o cacealma. De obicei, folosesc amenințări pentru a șantaja Ucraina, dar și comunitatea internațională.

„Putin însuși va arăta cu degetul spre Surovikin și va spune: «Vedeți? A eșuat cu totul. Cât timp eram responsabil de operațiune, totul a fost bine, am capturat Ucraina și am câștigat»” 

Novosti Vremia: Experții Institutului American pentru Studiul Războiului au dedicat o parte a raportului și retragerii militarilor și oficialităților de pe malul drept al Niprului. În opinia lor, Ministerul rus al Apărării este îngrijorat că nu ar trebui să se repete retragerea în panică, așa cum a fost cazul în regiunea Harkov. Dar este extrem de greu de imaginat că sunt pur și simplu gata să renunțe la Herson sau la malul drept al Niprului, având în vedere că pentru ei a fost o mare victorie și singurul centru regional pe care acum îl controlează. Dacă vorbim despre generalul Surovikin, acesta este comandantul-șef. A devenit o persoană publică. Înainte de asta, nu ne-a fost prezentat cineva anume. Cum evaluați discursul său?

Col. Oleg Jdanov: El a încercat să amenințe prin acest discurs, dar nu știe să prezinte informații și, de fapt, a provocat doar apariția „memelor”. Surovikin și prompterul reprezintă cea mai populară „memă” de pe Internet în ziua de azi. A încercat să creeze o față amenințătoare și o amenințare, a vorbit despre „decizii dificile”. Din câte am înțeles, el a lăsat să se înțeleagă tocmai faptul că vor distruge Hersonul sau că vor arunca în aer barajul Kahovka, ori că vor lua alte măsuri pentru a face imposibilă înaintarea Forțelor Armate Ucrainene către râul Nipru.

Novosti Vremia: Acest general mediatizat va fi folosit ca țap ispășitor? Ce soartă îl poate aștepta pe acest Surovikin?

Col. Oleg Jdanov: Surovikin nu strălucește în inteligență. Vedem că nu poate lega două cuvinte. Și, într-adevăr, ați spus corect că a fost adus în sfera publică ca să fie un paratrăsnet pentru atmosfera negativă care se va revărsa în legătură cu desfășurarea „operațiunii militare speciale”, așa cum numesc ei războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Putin însuși va arăta cu degetul spre el și va spune: „Vedeți? A eșuat cu totul. Cât timp eram responsabil de operațiune, totul a fost bine, am capturat Ucraina și am câștigat. Și apoi s-a oferit, a spus că va face totul repede, va câștiga, dar de fapt a pierdut și a greșit totul”. Așa văd eu acest tablou. I se poate întâmpla orice, până în punctul în care vor spune ulterior că „s-a împușcat cu curaj”.

„Pentru a dezamorsa măcar puțin situația din Belarus, Lukașenko vizitează întreprinderile cu lucrări explicative”

Novosti Vremia: Susțineți că formarea unui grup de luptă în Belarus este posibilă mai aproape de primăvara lui 2023. Pe de altă parte, unii analiști spun că tot comportamentul uzurpatorului este atipic: Lukașenko și generalii săi au plecat într-un tur al întreprinderilor din Belarus și le-au spus muncitorilor de acolo că Occidentul și Ucraina vor să atragă Belarusul în război. Este ceva îngrijorător?

Col. Oleg Jdanov: Poate nu ar trebui să ne îngrijorăm, dar să fim atenți la aceste evoluții. Cert este că Lukașenko, pentru a forma această grupare, care va fi sub auspiciile Federației Ruse, se va subordona Statului Major al Forțelor Armate Ruse, ca forță de apărare a Statului Unit. Iar Lukașenko a fost nevoit, pentru a nu-și împărți forțele armate, să anunțe mobilizarea parțială în zonele rurale. Și, pentru a nu produce o explozie socială, el este nevoit să călătorească și să explice de ce mobilizează trupe astăzi și ce vor face acestea: „Belarus poate fi atrasă în război și, prin urmare, un anumit număr de populație trebuie mobilizată pentru a fi transferată în subordinea Federației Ruse”. Pentru a dezamorsa măcar puțin situația din Belarus, Lukașenko vizitează întreprinderile cu lucrări explicative.

„Belarusul a reluat două proiecte de cercetare în ultima lună și sporește producția de drone. Un tip este de recunoaștere și lovitură, iar celălalt este kamikaze”

Novosti Vremia: Lukașenko a vizitat și terenul de antrenament din regiunea Brest. Acolo i s-au prezentat dronele numite Peacekeepers. Se presupune că au fost create de Goskomvoenprom din Belarus. Ce știm despre dronele lor?

Col. Oleg Jdanov: Au fost două sau trei dezvoltări în Belarus, dar nu au ajuns la finalitatea lor logică și au fost întrerupte în urmă cu câțiva ani. Și acum, conform informațiilor noastre, au reluat două proiecte de cercetare în ultima lună și sporesc producția de drone. Un tip de drone este de recunoaștere și lovitură, iar celălalt este o dronă kamikaze, așa cum este numită popular.

Novosti Vremia: Putin ar fi venit în regiunea Riazan, la terenul de antrenament, pentru a verifica starea mobilizaților, și ar fi tras cu o pușcă cu lunetă. Oamenii atenți au observat că Putin s-ar putea deplasa probabil prin Rusia cu așa-zisa valiză nucleară. Este cu adevărat posibil ca el să călătorească totuși cu o valiză nucleară? Sau poate este o valiză pentru altceva? Să ne amintim, are așa ceva.

Col. Oleg Jdanov: 50% la 50%. El este președintele unui stat nuclear, are o valiză cu coduri mereu la îndemână. Aceasta este o procedură normală atunci când pleacă într-o călătorie, chiar și prin țară, dar asistentul poartă această valiză în spate pentru ca el, în calitate de șef al unei țări nucleare, să poată da ordin să folosească arme nucleare de oriunde, în orice moment, fără a reveni la postul de comandă.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Ponta îl laudă pe Iohannis pentru salvarea infractorilor: „A reușit ce n-am reușit nici eu cu Crin de «marțea neagră», nici Dragnea cu OUG 13”

* Avertisment apocaliptic: „România intră în incapacitate de plată în perioada următoare dacă Ministerul Finanțelor, condus de PSD, va face împrumuturi cu 10% dobândă! Luni ne-am împrumutat la 9,7%!”

RECHIZITORIU. Ghiță colecta șpăgile pentru PSD, beneficiar direct Ponta. „Poate vrei să te calce vreo mașină, tâmpitu’ dracu’!”

Propagandă rusească extremă la Fugar TV: „România ar fi de 10 ori mai bogată în afara Uniunii Europene! RoExit! RoExit! RoExit!”

* „E festival, râde toată Europa de Cristoiu, Ciutacu, Budeanca și Răzvan Dumitrescu”. RTV și Antena 3 „CNN”, studiu de caz al lui Raed Arafat în conferința Disinfo 2022, la Bruxelles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -