Nu se mai termină tragediile şi accidentele în care serviciile de urgenţă gestionate de Raed Arafat şi oamenii săi dau rateuri care post costa vieţi. După incompetenţa criminală de la Colectiv, a devenit clar pentru orice observator de bun-simţ că pierderile de vieţi omeneşti nu pot fi evitate atâta timp cât nimic nu se schimbă la vârful Inspectoratului de Stat pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU sau ISU), controlat cu mână forte de Arafat. Cazul fetiţei de la Govora este cel mai recent exemplu.
Fetiţa de 11 ani a suferit un traumatism cranian server deschis după ce maşina condusă de tatăl ei, aflat sub influenţa alcoolului, s-a izbit de un grad de pe marginea unui drum din staţiunea Băile Govora, după care s-a răsturnat.
Fetița a fost preluată de o ambulanţă SAJ în stare de inconştienţă şi transportată la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean Vâlcea, unde a stat aproape cinci ore înainte de a fi trimisă către Bucureşti.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Ambulanţei Vâlcea, doctorul Adrian Popescu, medicii au luat decizia să o transfere pe micuţă, aflată în comă de gradul 3, pe cale terestră cu o ambulanţă a serviciului judeţean, după ce elicopterul SMURD chemat în ajutor a decolat înainte ca pacienta să fie adusă la locul de întâlnire.
Adrian Popescu a precizat că s-a luat în calcul şi varianta de a solicita o ambulanţă cu terapie intensivă mobilă din judeţele învecinate pentru transferul fetiţei la Bucureşti, în condiţiile în care SMURD Vâlcea a primit de câteva luni o ambulanţă dotată pentru astfel de intervenţii, dar care nu poate fi folosită pentru că nu s-au găsit până acum medici care să coordoneze echipajul de pe o astfel de maşină.
Explicațiile Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă
„Ca urmare a informaţiilor apărute în spaţiul public cu privire la întârzierea executării misiunii de salvare a unei fetiţe de 10 ani, lipsa sincronizării echipajului de pe ambulanţă cu personalul aflat la bordul elicopterului SMURD, în vederea transferului pacientei până la cea mai apropiată unitate spitalicească, timpul îndelungat de aşteptare în Unitatea de Primiri Urgenţe Râmnicu Vâlcea, dorim să informăm corect şi pertinent opinia publică, dată fiind transparenţa pe care Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă o are permanent în activitatea sa şi implicit în astfel de misiuni în asigurarea asistenţei medicale de urgenţă a populaţiei”, se arată într-o postare de pe pagina de Facebook a ISU.
Conform sursei citate, dispeceratul din Râmnicu Vâlcea a primit, la ora 15.47, un apel la 112 care anunţa un accident produs la Băile Govora, în care a fost implicată o fetiţă de 10 ani. La locul accidentului au fost trimise două echipaje, unul de prim ajutor aflat la 6 kilometri de locul accidentului, care a ajuns la 15.55, precum şi un echipaj cu medic care a plecat de la Râmnicu Vâlcea la 15.48, ajungând la locul accidentului la 16.03.
„La sosirea echipajului cu medic, pacienta în vârstă de 10 ani, aflată în comă, se afla deja în ambulanţa de prim ajutor SMURD, fiind imobilizată cu guler cervical. Medicul decide să însoţească fetiţa în ambulanţa de prim-ajutor, iar pe drumul către cea mai apropiată unitate spitalicească, echipajul a fost nevoit să se oprească de mai multe ori pentru aspirarea căilor respiratorii şi asistarea fetiţei care era inconştientă, întâmpina vărsături, în urma accidentului suferind un traumatism cranio-cerebral. Medicul de pe ambulanţă a încercat să efectueze intubaţia însă fară succes şi astfel a decis continuarea drumului către spital, un demers corect fiind în interesul salvării pacientei”, susţine ISU.
Între timp, elicopterul SMURD de la Craiova a primit, la ora 16.03, o alertă de decolare pentru un accident rutier produs în zona Drăgăşani, judeţul Vâlcea, iar ulterior, la ora 16.17, în urma informaţiilor conform cărora nu mai este necesară intervenţia la accidentul respectiv, dispecerul a redirecţionat elicopterul către locul obişnuit de aterizare din Fedeleşoiu, la 8 kilometri de Râmnicu Vâlcea, deoarece nu există un loc de aterizare special amenajat în apropierea spitalului.
Potrivit ISU, decizia de a nu trimite elicopterul direct la Băile Govora a fost bazată pe informaţia că ambulanţa în care se afla pacienta se îndrepta deja spre Râmnicu Vâlcea. Aparatul de zbor a aterizat în jurul orei 16.40, fiind anunţat medicul aflat cu echipajul de prim ajutor SMURD că nu poate aştepta mai mult de 8-10 minute, întrucât urma să se întunece, iar decolarea devenea riscantă în zona respectivă.
Deoarece medicul care însoţea pacienta a fost obligat să se oprească de mai multe ori pentru a-i acorda îngrijiri suplimentare, a anunţat că nu poate ajunge în acest interval de timp la elicopter, luând decizia să ducă pacienta la Spitalul de Urgenţă Râmnicu Vâlcea.
„În contextul celor relatate, elicopterul a părăsit zona la orele 16.48 iar pacienta a ajuns la UPU Râmnicu Vâlcea la orele 16,56, intrând în investigaţii după ce a fost stabilizată şi intubată, fiind pusa în comă indusă de medicii de la UPU Râmnicu Vâlcea. Menţionăm faptul că în situaţia în care medicul decidea să meargă cu pacienta către elicopter pentru a fi preluată de echipajul aflat la bord, acesta ajungea mai târziu de orele 16.56 având o distanţă suplimentară de parcurs, iar medicul de pe elicopter trebuia să intubeze pacienta şi să o stabilizeze înaintea decolării, ceea ce ar fi însemnat o majorare a timpului de 20-30 minute la faţa locului, devenind imposibilă decolarea, conform procedurii în zona respectivă, înainte de lăsarea întunericului”, se mai arată în postarea ISU.
Reacția lui Raed Arafat
Șeful ISU, secretarul de stat Raed Arafat, afirmă, într-o postare pe Facebook, că din datele preliminare reiese că singurul aspect care ar necesita o explicaţie este timpul parcurs între apelul de urgenţă primit la 15.47 şi momentul alertării echipajului de prim ajutor SMURD, la 15.51, având în vedere că autospeciala de la Serviciul de Ambulanţă a fost alertată la 15.48.
„Însă şi aşa echipajul de prim ajutor a ajuns într-un timp foarte scurt la locul accidentului şi a efectuat manevrele de stabilizare conform competenţelor pe care le au membrii echipajului. Cu siguranţă nu putem vorbi de ‘batjocură’ în acest caz. Redirecţionarea elicopterului a fost o încercare de a da fetiţei o şansă şi este clar că toţi cei implicaţi ştiau că este o limită de timp şi că este posibil să nu reuşească să preia fetiţa la timp şi să decoleze în siguranţă. Nu este prima dată şi nu va fi ultima dată, când o misiune de salvare aeriană se abandonează din motive de siguranţă şi se găsesc alternative care să permită îndeplinirea misiunii în siguranţă pentru toţi, chiar dacă soluţia optimă pentru pacient ar fi fost utilizarea elicopterului”, a justificat Raed Arafat lipsa de sincronizare de Ambulanţa terestră.
Ca de obicei când ISU are probleme, vezi nesicronizarea elicopter-ambulanţă în cazul fetiţei de la Govora, Raed Arafat găseşte tot timpul vinovăţii externe. Niciodată nu este şi nu va fi vina lui sau a subalternilor. Ce garanţie mai sigură poate exista pentru morţii viitorului decât aceea că responsabilii în domeniu nu vor plăti nici măcar cu funcţia?
Da de interventile zilnice ale SMURD in jur de 18000 de asta nu spune nimeni ca este bine .Cite vieti in stare critica sunt salvate zilnic .Asta e normal si mai si functioneaza.