Marii producători de petrol din Golful Persic îi dau din nou o mână de ajutor lui Putin și anunță că vor reduce „preventiv“ extracția, pentru a ține sus prețul carburanților. Exact același lucru îl anunțase deja Rusia. Petrolul a rămas printre puținele surse de venit substanțial ale regimului de la Moscova, odată cu embargoul pus de țările occidentale după invazia Ucrainei.
Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Kuweit au dat publicității duminică un comunicat comun, prin care informează că vor opera o reducere „coordonată“ a producției de petrol, aceasta fiind o „măsură de precauție“ cu care vor asigura „stabilitatea pieței“, scrie AFP. E vorba de o reducere a extracției de 772.000 de barili pe zi care va intra în vigoare luna viitoare și va fi menținută până la sfârșitul anului.
Exact în aceeași zi (duminică), Rusia a anunțat că prelungește până la sfârșitul lui 2023 reducerea producției de petrol cu 500.000 de barili pe zi. Spre deosebire de aliații arabi, care invocă stabilitatea pieței, rușii recunosc direct că e vorba de un răspuns la sancțiunile occidentale.
Prețul barilului de petrol ajunsese pe 17 martie la sub 68 de dolari/barilul, cel mai scăzut nivel din 21 decembrie 2021 încoace (adică dinainte de începerea războiului), o adevărată catastrofă pentru rușii care speraseră la o cu totul altă evoluție a situației.
Imediat după anunțul făcut de Rusia și cele trei țări arabe, prețul petrolului brut a înregistrat o creștere, ziua de luni începând de la aproape 80 de dolari/barilul.
Este o evoluție interesantă a relațiilor dintre producătorii de petrol din Golf și Rusia, după ce în 2020 lumea asistase la un veritabil război ruso-saudit al producției de petrol, care dusese prețurile foarte jos.
Între timp, lucrurile s-au schimbat și în octombrie anul trecut Casa Albă a acuzat direct Arabia Saudită că ajută Rusia să țină sus prețul barilului de petrol și, prin aceasta, să finanțeze războiul din Ucraina. Conducător al Arabiei Saudite este, de câțiva ani, prințul Mohammad bin Salman, personajul care a comandat uciderea disidentului Jamal Khashoggi, ademenit în consulatul saudit din Istanbul și tăiat de viu cu fierăstrăul de agenții Riadului.
Rusia a mizat, odată cu începerea invaziei în Ucraina, că va pune presiune pe lumea democratică prin explozia prețurilor la gaze și petrol. În prima parte a lui 2022, această strategie a avut succes și în întreaga lume s-au înregistrat prețuri fără precedent la materiile prime. Pe 8 martie 2022, la aproape două săptămâni după începerea invaziei, prețul barilului de petrol a ajuns la 120 de dolari.
Statele Unite au făcut demersuri atunci pe lângă țările arabe să mărească producția de petrol, ca să scadă prețul, dar s-au lovit de refuzuri, astfel că Guvernul de la Washington a eliberat o mare cantitate de petrol din propriile rezerve strategice, ca să stabilizeze piața.
Între timp, situația s-a normalizat și din iunie 2022 cotația barilului de petrol a tot scăzut, până când a ajuns la minimul ultimelor 16 luni la mijlocul lui martie. Acum, însă, arabii și rușii pun iar presiune pe piață reducând producția.