Primăria municipiului Cluj-Napoca a creat o situație penibilă, scandaloasă, revoltătoare. Cel mai probabil, a făcut-o din ignoranță: a deschis un șantier și a dat jos statuia lui Iuliu Maniu neștiind că duminica viitoare, pe 5 februarie, se împlinesc 70 de ani de la moartea politicianului-martir, iar statuia acestuia este loc de comemorare și pelerinaj.
Statuia lui Iuliu Maniu a fost realizată în 2018 și instalată în Piața Ștefan cel Mare din Cluj-Napoca pe 8 ianuarie 2019, la aniversarea a 146 de ani de la nașterea marelui politician, ca „simbol al democrației și libertății”.
Lucrarea a fost finanțată de familia academicianului Emil Burzo, care acum a avut o reacție tăioasă: „Sunt şocat că au dărâmat statuia lui Maniu. Am vorbit cu Ionuţ Ţene (şeful Biroului Învăţământ cultură culte sport şi societate din Primăria Cluj-Napoca) şi a spus că habar n-a avut. Am vorbit şi cu arhitectul Ionel Vitoc şi mi-a spus că e un proiect european de amenajare a acelei zone şi crede că o să repună statuia tot acolo, dar că nu ştie sigur”.
Vizat de criticile tot mai vehemente ale societății, primarul Emil Boc (56 de ani), fost prim-ministru al României în perioada 2008-2012, a oferit o explicație defensivă, neconvingătoare: „În primul rând, aș dori să-i asigur pe toți clujenii cu privire la faptul că statuia lui Iuliu Maniu reprezintă un monument valoros al orașului nostru și va fi păstrată pe același amplasament. Având în vedere proiectul european aferent străzilor din zona centrală (Kogălniceanu, Baba Novac etc.), statuia a fost luată de pe soclu și așezată lângă zidul bastionului, învelită intr-o protecție de pânză, pentru că prin proiect se reface cota solului și soclul statuii, după care se repune pe poziție. La fel s-a procedat cu statuile lui Eminescu și Blaga în cadrul proiectului din fața Teatrului Național. Luni vom comunica întregul calendar de lucru în zonă pentru informarea tuturor celor interesați. Va asigurăm, încă o dată, de întregul nostru respect și apreciere față de marea personalitate a politicii românești, Iuliu Maniu. Specialiștii nu au recomandat mutarea statuii luate de pe soclu, pe perioada lucrărilor, în vederea evitării oricărui risc de deteriorare”.
Grav este că, așa cum spune primarul Boc, „luni vom comunica întregul calendar de lucru în zonă”, adică pe 30 ianuarie, în condițiile în care statuia a fost dată jos de pe soclu joi, 26 ianuarie! Comunicarea trebuia făcută înainte de începerea lucrărilor. Iar soluția nu e ca luni să se comunice luni că statuia lui Iuliu Maniu va fi repusă la locul ei prin martie sau aprilie, ci să fie făcute eforturi ca statuia să fie reinstalată măcar propvizoriu pentru ziua de duminică, 5 februarie, iar proximitatea ei să fie amenajată civilizat, pentru a putea fi organizate manifestări comemorative în zonă.
Situația de la Cluj-Napoca a provocat multă isterie „de tip AUR-ist” în societate (precum cea a PNȚCD-ului lui Aurelian Pavelescu), dar s-au auzit și voci raționale, precum cea a Partidului Național Țărănesc Maniu-Mihalache, facțiunea pro-europeană a mișcării țărăniste creștin-democrate.
Adresa PNȚ Maniu-Mihalache către Primăria Cluj-Napoca: „Repuneți pe soclu statuia lui Iuliu Maniu înainte de 5 februarie! Reparați greșeala cât nu e prea târziu, astfel încât marele român să poată fi omagiat la 70 de ani de la moartea sa martirică!”
„Către Primăria municipiului Cluj-Napoca
Domnului primar Emil Boc
Consternați de imaginea dezolantă: soclul smuls din pământ și statuia omului politic Iuliu Maniu demolată, pusă la pământ și expusă degradării, într-o zonă de șantier din Cluj-Napoca cu câteva zile înainte de comemorarea a 70 de ani de la moartea marelui patriot-martir în închisoarea de la Sighet, condamnăm lipsa de viziune, ignoranța față de cinstirea eroilor neamului românesc.
Domnule primar Emil Boc, Primăria municipiului Cluj-Napoca era obligată să anunțe în prealabil despre lucrările planificate în locul unde se afla statuia lui Iuliu Maniu și să evite desfășurarea lucrărilor în zonă în perioada marcării a 150 de ani de la naștere și a 70 de ani de la trecerea în nemurire a celui care este un model de umanism și de slujire a interesului național.
În cazul în care la 5 februarie situația va rămâne la fel de deplorabilă, statuia nu va fi repusă pe soclu, iar zona amenajată civilizat, atitudinea autorităților locale din Cluj-Napoca față de memoria marelui patriot-martir și a istoriei României va fi condamnabilă, de neiertat.
Facem apel către Dvs, domnule Emil Boc, primar al municipiului Cluj-Napoca, și la aparatul dvs. administrativ: repuneți pe soclu statuia lui Iuliu Maniu înainte de 5 februarie! Reparați greșeala cât nu e prea târziu, astfel încât marele român să poată fi omagiat la 70 de ani de la moartea sa martirică!
București, 28 ianuarie 2023
Semnatari:
– Partidul Național Țărănesc Maniu-Mihalache – președinte executiv Mircea Taloș
– Fundația Maniu-Mihalache – președinte Anca Zlătescu
– Asociația de Dezvoltare pentru România – președinte de onoare Iulia Gorea Costin
– Asociația Europeană de Strategii Politice – președinte executiv Corneliu Costin
– Asociația Pro-Basarabia și Bucovina – președinte Marian Clenciu”