Există câteva mari provocări pentru țara noastră în anul care stă să înceapă. Economia fragilă va fi supusă unor mari presiuni din partea sistemului politic care va trece prin două rânduri de alegeri. Situația internațională poate, de asemenea, crea conjuncturi tensionate pentru țara noastră, dar cel mai greu va fi să facem față unui dezastru natural sau al unuia de natură socială.
-
Guvernul Orban să nu reușească să facă alegeri anticipate și să provoace nemulțumirea oamenilor din cauza unei guvernări sterile.
Acesta e unul dintre cele mai mari pericole în ce privește politica internă. O guvernare care va dezamăgi nu va face decât să readucă PSD sau o nouă alianță PSD, Pro România, ALDE și UDMR din nou la putere. E foarte important ca Ludovic Orban să folosească susținerea de care se bucură și, mai ales, ura populară față de PSD. Aceasta însă nu va ține o veșnicie. Cel mai mare pericol pentru România e reprezentat de cele două rânduri de alegeri care îi pot readuce pe social-democrați din nou la putere cu consecințe devastatoare asupra democrației.
Ludovic Orban: „Încercăm să convingem partenerii politici să susţină organizarea de alegeri anticipate. Să fie clar, este foarte dificil, cu actualul Parlament, să se adopte legi care să fie legile aşteptate de oameni. De multe ori, Parlamentul parcă adoptă legi în ciuda Guvernului.”
-
O presiune prea mare asupra bugetului din cauza cheltuielilor cu pensiile și salariile bugetarilor.
Această presiune reală blochează investițiile și duce la stagnarea dezvoltării. Într-o conjunctură economică negativă la nivel mondial, ar putea provoca brusc șomaj sau incapacitate de plată. PSD a lăsat economia României într-un echilibru precar, fiind expusă la orice posibilă criză internațională.
Florin Cîțu, ministrul finanțelor: ”Știți foarte bine ca pentru anul acesta sau pentru anul viitor construcția bugetului porneste de la un deficit de 4 la sută. Da, există un set de măsuri, pe care dorim să le luăm, de la pensii speciale, la salarii demnitari și da, și la eliminarea acelui cumul de pensii la stat, este o măsură care nu își are rostul (…) Toate reducerile de cheltuieli analizate vor duce deficitul la 3,5% din PIB în anul 2020”.
- De asemenea, România nu e pregătită să facă față unui cutremur major, inundațiilor sau oricărui alt cataclism.
În ciuda propagandei, spitalele românești s-au dovedit incapabile să administreze o situație de urgență. Păstrarea în funcție a lui Raed Arafat va provoca o adevărată criză în cazul unei posibile provocări majore pentru serviciile de urgență.
Raed Arafat, secretar de stat IGSU: „Niciodată, pentru un dezastru, o ţară nu va fi pregătită perfect. Aici trebuie să înţeleagă toată populaţia că, în cazul unui dezastru, momentul este al solidarităţii. Trebuie efectiv – şi zic deschis această treabă – să nu-i mai asculte pe cei care încearcă să inflameze spiritele, care încearcă să creeze un beneficiul din situaţia de dezastru pe orice linie, interese fie ele politice, fie ele altele, şi să se concentreze pe a se ajuta între ei şi a colabora cu autorităţile. Asta este important.”
-
Rusia rămâne un mare pericol pentru România și în 2020.
Politica agresivă a lui Vladimir Putin față de statele din Europa de Est, a se vedea tensiunile cu Polonia din ultimele zile, în care liderul rus îi acuză pe polonezi de antisemitism și pact cu Hitler, nu va ocoli România. Oricând e posibil ca Moscova să declanșeze sau să provoace un conflict diplomatic major cu România. Diplomația de la București ar trebui să fie pregătită pentru orice situație.
Alina Inayeh, Șefa Biroului German Marshall Fund pentru România: “… noi cu toții ne aflăm în pericol. Pentru că nu vorbim numai de un pericol militar. Atunci când vorbim despre Rusia, nu vorbim despre un pericol militar, în pofida acumulării de arme din Crimeea, din Marea Neagră și așa mai departe. Pericolul dinspre Rusia este de natură cibernetică, este de o natură hibridă, este război informațional, războiul economic, mașinațiunile politice pe care Rusia le face în toate aceste țări.”
-
Brexit-ul încă o necunoscută pentru cei aproape un milion de români care lucrează și trăiesc în Marea Britanie.
Relația dintre Regatul Unit și UE e departe de a se fi clarificat o dată cu alegerile generale din decembrie. Urmează un an de negocieri dure, iar la mijloc sunt prinși cetățenii români care lucrează acolo. De ei depinde într-o bună măsură stabilitatea economic a României și stabilitatea materială a sute de mii de familii aflate în țară care primesc bani din străinătate.
Bogdan Aurescu, ministrul de externe: ”Trebuie spus faptul că aceste alegeri din 12 decembrie clarifică perspectiva ieșirii Marii Britanii cu acord, pentru că asta este foarte important, un Acord de Retragere care prevede garanții pentru drepturile cetățenilor europeni, inclusiv pentru drepturile cetățenilor români.”
- Intrarea Republicii Moldova sub pulpana lui Vladimir Putin reprezintă un alt pericol pentru România în 2020.
Guvernul reformator al Maiei Sandu a avut viață scurtă, iar Moldova a intrat total sub influența Rusiei. Asta se vede și se simte. Această ieșire a ei de pe traseul pro european crează o situație de pericol pentru România. O apropiere și mai mare granițele țării a agenților politici ai Moscovei, o apropiere a oligarhilor ruși va crea o situație explozivă în Republica Moldova cu efecte și asupra României.
Sorin Ioniță, Expert Forum: “În justiția moldovenească nu există o masă critică, nu înseamnă că dăm cu bidineaua peste toată lumea și zicem că toți sunt corupți, că nu sunt sau nu toți în aceeași măsură și sunt și oameni care nu sunt corupți în justiție, dar sunt prea puțini, prea dispersați ca să reprezinte o voce, să iasă și să spună lucruri în public sau chiar să manifeste într-un fel, trebuie să stea acolo, în turmă, că altfel sistemul îi rejectează mâine. Așa a funcționat până acum. Ca să spargi o astfel de structură, o astfel de piramidă, trebuie un impuls politic. Așa s-a făcut peste tot. Așa s-a făcut în România, așa s-a făcut în toate țările unde am mers.”
- Rămânerea lui Donald Trump la Casa Albă reprezintă un alt pericol pentru România.
Cu toate că avem o relație excelentă cu SUA, administrația Trump e una care și-a pierdut mult din influența globală. Superficialitatea lui Trump, volatilitatea echipei sale, scandalurile în care a fost implicat, procesul de impeachment au transformat Casa Albă într-o instituție firavă care face eforturi să-și păstreze puterea. Alegerile din SUA de anul viitor vor arăta dacă SUA va reveni o forță diplomatică la nivel global sau criza generată de Trump va continua încă patru ani.
Cristian Diaconescu, fost ministru de externe: “Naționalizarea politicii externe și urmărirea strictă a interesului SUA chiar în ceea ce privește contribuția la NATO nu mai reprezintă niciun secret pentru cei care sunt interesați. Președintele Trump este categoric în acest sens.”
Anul viitor va fi unul plin de provocări pentru țara noastră, dar se poate spune că începe mai optimist decât 2019. Atunci, Liviu Dragnea era la butoane și ducea România într-o zonă gri, manevrând un premier mediocru cum a fost Viorica Dăncilă.
Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!
CITIȚI ȘI:
* VIDEO. Cum își plătesc vacanța turiștii din Poiana Brașov? Un nou sport național: aruncarea bancomatelor în aer
* Un avion Wizzair din Craiova s-a apropiat la doar 60 de metri în aer de o aeronavă Air Europa!
* În vremea lui Trump, val de violențe împotriva evreilor. 5 înjunghiați în locuința unui rabin
* VIDEO. O mai țineți minte pe Steluța Cătăniciu? Credeați c-a dispărut? S-a întors și îl amenință pe Orban
* Rusia ne pregătește „un PSD mai agresiv”! Orlando anunță un nou proiect politic, Pleșoianu s-a retras și el să lucreze…
* Bolnav în România! O pacientă a lui Beuran ia foc pe masa de operație. Spitalul Floreasca ascunde incidentul
* Culmea vitezomaniei de sărbători! Șeful Poliției Vâlcea, lăsat fără permis de subordonații săi
Cel mai mare pericol e deformarea surdă a realităților României care musai vor aduce cu sine numai greșeli în legiferare. Nu văd la ce ne-ar trebui acum alegerile anticipate. La anul în 2020 avem localele și generalele. Voi scrie în fiecare roman despre social democrație și liberali. Nu văd de ce nu ne-am mulțumi cu ce avem.
CIA Langley Virginia
Referitor la anticipate, procedura este dificila mai ales din cauza reglementarilor din Constitutie, si daca ele nu ies, asta nu va fi din vina PNL si Orban, el face tot ce poate, dar daca nu merge, aia e, le avem la termen, in decembrie. Eu zic s-o luam pe rand, in primul rand sa ne facem griji pentru cele locale, sa se desfasoare in doua tururi. Daca nici astea nu vor iesi in doua tururi, si raman intr-un tur, atunci musai ca partidele normale PNL, USR-PLUS, PMP sa le gandeasca integrat prin candidati unici, ca sa se duca dracului psd.
Despre raed arafat, prea multe nu sunt de spus, decat ca maine ramane fara job, ministrul Vela a schimbat organigrama si postul lui a disparut din noua structura a MAI. Asta in ce priveste problemele noastre interne. Vizavi de cutremure si inundatii catastrofale, Dumnezeu sa aiba mila de noi si sa ne ingaduie.
Problemele externe mentionate, Brexit, Putin, Moldova si Trump, sunt situatii fluide si in miscare, insa presedintele Iohannis si ministrul de externe, fostul sau consilier de politica externa, Bogdan Aurescu, sunt de multa vreme cu ochii pe ele, nu putem decat sa presupunem ca absolut sigur vor fi bine gestionate, din moment ce nu mai avem pe-acolo mastodonti bolsevico-securisti ca melescanu, si analfabeti functionali, ca dancila. Asadar, sa avem speranta ca 2020 ne va aduce lucruri bune, eu asa cred.