Vreme de iarnă în România. Cod galben în 17 județe din țară. Vânt puternic și ninsoare

0
1136
Iarna Botosani
Masini blocate pe un drum public din județul Botoșani din cauza căderilor masive de zăpadă din zonă - Foto: ISU Botoșani

Avertizare ANM: Cod galben în 17 judeţe din ţară. Sunt aşteptate fenomene meteorologice diverse: vânt, ninsori şi viscol. Mai multe drumuri au fost închise din cauza căderilor masive de zăpadă, iar la munte este pericol mare de avalanșe. În România, a venit iarna!

București

Temperaturile în Capitală vor marca o scădere de la o zi la alta, începând de vineri seara, ajungându-se la minime de minus 2 grade, iar de sâmbătă vor cădea precipitaţii mixte şi, ulterior, sub formă de ninsoare, potrivit unei prognoze meteorologice speciale pentru municipiul Bucureşti, emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), conform Agerpres.ro.

Județul Botoșani

Mai multe drumuri sunt închise circulaţiei din cauza ninsorii, iar pe unul dintre drumuri patru maşini au rămas blocate.

În unele zone, stratul de zăpadă depus pe şosea ajunge la un metru. Prefectura anunţă că două drumuri judeţene au fost închise circulaţiei publice, duminică, în urma cantităţilor mari de zăpadă depusă pe şosele. Patru maşini au rămas blocate pe Drumul Judeţean 294 Gulioaia-Dângeni. 

„Ca urmare a înrăutăţirii condiţiilor meteo, ca măsura de siguranţă s-a decis ca drumul DJ 293 Mileanca – Codreni – Putureni – Coţuşca să fie închis circulaţiei publice. Tot ca urmare a înrăutăţirii condiţiilor meteo, ca măsura de siguranţă s-a decis ca drumul DJ 294 Gulioaia – Dângeni să se închidă circulaţiei publice până se va debloca”, au transmis, duminică după-amiaza, reprezentanţii Prefecturii Botoşani, citați de Mediafax.

Județul Neamţ 

Două maşini au rămas blocate, duminică, pe DJ 155B, din direcţia Timişeşti spre Urecheni. Potrivit autorităţilor, pentru scurt timp, drumul a fost închis circulaţiei. La faţa locului au intervenit echipaje de la Drumurile Judeţene, de la Primăria Timişeşti, dar şi pompieri de la Detaşamentul Târgu Neamţ. Drumul a fost deschis circulaţiei pe un sens, iar la ora transmiterii ştirii se lucrează pentru deszăpezirea ambelor sensuri de mers.

O familie din Arad a rămas blocată cu maşina în munţi. A fost nevoie de ajutorul jandarmilor din Neamţ, după ce maşina s-a blocat pe un drum montan, închis circulaţiei, aflat la poalele Ceahlăului.

„Jandarmii montani recomandă celor aflaţi la munte în această perioadă să se informeze asupra stării vremii, itinerariului, a condiţiilor climatice locale, să fie echipaţi corespunzător, să-şi doteze mijloacele de transport pentru circulaţia în condiţii de iarnă”, conform Mediafax.

Județul Sibiu

Meteorologii avertizează că există un risc foarte mare de avalanşă în Munţii Făgăraş, generat, în principal, de stratul însemnat de zăpadă proaspătă şi vântul puternic care se va semnala la altitudini de peste 1800 metri.

Potrivit Buletinului nivometeorologic pentru perioada 29 – 30 decembrie, în Munţii Făgăraş, ninsorile însemnate cantitativ depuse în ultimele 24 de ore au condus la creşterea stratului de zăpadă cu circa 80 cm în zona înaltă şi cu 40-50 cm la altitudini mai joase. În cursul zilei de duminică, va continua să ningă şi se vor mai depune în medie 15-20 cm de zăpadă proaspătă, iar vântul puternic de la peste 1800 m va crea noi plăci de vânt.

„Principalele riscuri sunt reprezentate de stratul însemnat de zăpadă proaspătă, instabilă care în locurile adăpostite are dimensiuni considerabile, precum şi de plăcile de vânt ce se vor forma în special pe versanţii cu orientare nord-vestică, nordică şi nord-estică. Declanşarea avalanşelor, inclusiv a celor spontane, este posibilă la orice supraîncărcări iar în zonele adăpostite, cu acumulările cele mai mari, pot antrena un volum însemnat de zăpadă”, se precizează în buletinul meteorologic.

Potrivit sursei citate, la peste 1800 m, stratul instabil de zăpadă proaspătă de tip pulver, căzută în ultimele 24 ore măsoară circa 80 cm şi este depus peste cruste de gheaţă şi stratul vechi, în general consolidat, care măsoară circa 70-80 de cm. În zonele adăpostite, zăpada transportată va continua să formeze depozite însemnate, înălţimea troienelor putând depăşi 2 metri.

Județul Prahova

În Masivul Bucegi există, de asemenea, un risc însemnat de avalanşă, în condiţiile în care, la peste 1800 m, stratul instabil de zăpadă proaspătă, măsoară pe alocuri peste 25 cm. Acest strat nou de zăpadă este depus peste cruste de gheaţă şi stratul vechi, de aproximativ 15-20 cm. În zonele adăpostite, zăpada transportată va continua să formeze depozite însemnate.

Ninsorile care se vor mai semnala duminică, în prima parte a nopţii, vor scădea treptat în intensitate. Se vor mai depune în medie până la 10 cm de zăpadă proaspătă iar vântul puternic de la peste 1800 m va forma noi plăci de vânt, precizează ANM.

În toate masivele va continua să ningă şi se va depune strat de zăpadă proaspătă, de tip pulver, instabil, de dimensiuni mai însemnate în Carpaţii Meridionali şi Orientali. Vântul va sufla moderat, cu rafale de peste 60-70 km/h în zonele înalte unde va viscoli şi spulbera zăpada, formând plăci de vânt şi depozite mai însemnate de zăpadă. La supraîncărcări, pe pante cu înclinaţie mare şi cu strat mai consistent, se pot declanşa avalanşe de dimensiuni mici. În Carpaţii Meridionali se pot declanşa avalanşe medii şi chiar mari, inclusiv spontane în zonele cu acumulări însemnate de zăpadă proaspătă.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Cum își plătesc vacanța turiștii din Poiana Brașov? Un nou sport național: aruncarea bancomatelor în aer

* Un avion Wizzair din Craiova s-a apropiat la doar 60 de metri în aer de o aeronavă Air Europa!

* În vremea lui Trump, val de violențe împotriva evreilor. 5 înjunghiați în locuința unui rabin

* VIDEO. O mai țineți minte pe Steluța Cătăniciu? Credeați c-a dispărut? S-a întors și îl amenință pe Orban

* Rusia ne pregătește „un PSD mai agresiv”! Orlando anunță un nou proiect politic, Pleșoianu s-a retras și el să lucreze…

* Bolnav în România! O pacientă a lui Beuran ia foc pe masa de operație. Spitalul Floreasca ascunde incidentul

* Culmea vitezomaniei de sărbători! Șeful Poliției Vâlcea, lăsat fără permis de subordonații săi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here