vineri, aprilie 19, 2024
AcasăRăzboi în UcrainaANALIZĂ. Cultul personalității lui Putin: cum a revenit Rusia la Tătuc. Liderul...

ANALIZĂ. Cultul personalității lui Putin: cum a revenit Rusia la Tătuc. Liderul suprem e un semizeu: n-are viață personală, nu face lucruri omenești și nu apare în show-ri TV. El doar veghează la bunăstarea națiunii și nu e niciodată vinovat de nimic

-

Rusia s-a întors la cultul personalității conducătorului suprem într-o manieră inimaginabilă pentru un om care trăiește într-o societate democratică normală, arată o analiză a jurnalistului Volodimir Tretiak, de la site-ul War Translated. Propaganda de stat a influențat mintea poporului rus într-o asemenea manieră încât un sondaj făcut la începutul lunii august arată că peste 60% dintre locuitori îl sprijină pe Putin indiferent dacă acesta ar decide mâine să oprească războiul din Ucraina sau să escaladeze și mai mult ostilitățile.

Site-ul War Translated se ocupă, de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, cu traducerea în limba engleză a informațiilor care circulă în universul ex-sovietic, pe canalele de Telegram, site-urile și televiziunile în limbile slave din acest spațiu, adăugând și analize ale evenimentelor, evoluțiilor și situațiilor create aici.

În anumită măsură, analiza felului în care Putin este perceput azi de poporul rus seamănă cu scurta descriere făcută în urmă cu câteva luni de istoricul Armand Goșu într-un interviu acordat fizicianului Cristian Presură în emisiunea „Arhivele viitorului”: e vorba de un cult al personalității care se apropie mai degrabă de cel al lui Brejnev decât de cel al lui Stalin.

Jurnalistul de la War Translated este însă mai exhaustiv: Putin are azi, în Rusia, mai degrabă alura unui semizeu. Poporul nu-l vede niciodată făcând lucruri obișnuite, umane. El nu apare în talk-show-uri TV – acolo unde însă toată lumea îl laudă –, nu apar imagini cu el mâncând, stând cu familia sau mergând pe bicicletă, așa cum se întâmplă cu liderii și politicienii din țările democratice. Putin este undeva, deasupra tuturor, iar rușii știu că el veghează permanent la bunăstarea poporului, la fericirea națiunii pe care o apără de lacomul Occident. „Putin, în Rusia, s-a făcut pe sine însuși un fel de Dumnezeu, o persoană sfântă“, descrie jurnalistul Tretiakov această evoluție a cultului personalității construit în jurul dictatorului de la Kremlin. În fapt, asistăm la un fel de hibrid al propagandei din epoca țaristă cu cea din epoca sovietică.

- Advertisement -

Tocmai pentru că este mai degrabă o persoană sfântă, un lider suprem cocoțat deasupra nevoilor și preocupărilor omenești, Putin nu e niciodată vinovat de nimic. Chiar și atunci când greșește, rușii consideră că alții sunt de vină, pentru că l-au dezinformat. Acest tip de propagandă le poate stârni amintiri românilor trecuți de 40 de ani: ei își pot aminti cum, pe vremea comunismului, Securitatea făcea să circule în rândurile populației legende conform cărora dictatorul Ceaușescu nu era vinovat de penuria alimentară, de frigul din case, de sărăcie, de lipsa medicamentelor și de mizeria cruntă din spitale. Ceaușescu, spuneau zvonurile lansate printre oameni, habar n-avea de aceste lipsuri pentru că era mințit de cei din jurul său. El era omul bun înconjurat de ticăloși.

Aceeași tehnică de manipulare este folosită acum de FSB (fostul KGB) și în Rusia, dar cu mijloacele moderne de influențare a oamenilor – inclusiv prin intermediul televiziunilor și al influencerilor de pe Telegram, rețeaua de socializare cel mai folosită în spațiul ex-sovietic.
Diferența fundamentală între Rusia și lumea democrată este că la ruși oamenii simt că datorează ceva președintelui și nu invers. În Rusia, președintele pune la îndoială oamenii, nu oamenii președintele, explică Tretiakov. Este rezultatul secolelor de dictatură în care a trăit acest popor și care i-au format cultura, mentalitatea, tradițiile. Din acest motiv, europenii nu pot înțelege cu adevărat Rusia, adaugă jurnalistul.

Mai jos, textul lui Volodimir Tretiak publicat pe Twitter și pe site-ul War Translated.

- Advertisement -

„Cum îl percep majoritatea rușilor pe Putin?

Voi încerca să înțeleg ce cred oamenii din Rusia despre Putin. Gândurile mele se bazează pe experiența mea de a citi/ urmări internetul rusesc și pe conversațiile din viața reală cu rușii.

Percepția președintelui în Rusia este complet diferită de cea din orice democrație. Cred că persoana crescută și care trăiește într-o societate democratică nu își poate imagina dimensiunea dezastrului.

Aș spune că Putin, în Rusia, s-a făcut pe sine însuși un fel de Dumnezeu, o persoană sfântă.
În primul rând, el a negat public orice relații personale cu oamenii. Nu are o soție (oficial din 2013), iar copiii săi au nume de familie diferite. El evită întotdeauna întrebările despre ei.

Putin este întotdeauna singur. Probabil că aceasta implică faptul că președintele este implicat în întregime în datoria sa. Se simte ca și cum ar îndeplini o misiune sfântă.

În al doilea rând, președintele Rusiei este, în cele din urmă, în afara vieții obișnuite, în afara oricărui context ocazional. El nu poate apărea în emisiunile de noapte, așa cum au făcut președinții americani, sau în emisiunea de propagandă rusească de la T.V., unde toată lumea îl laudă.

Unul dintre puținele contexte pentru interviu, pe care ni le putem imagina, este un interviu într-un palat, ca în imaginea următoare.

De asemenea, nu-l veți vedea pe Putin mergând pe bicicletă sau făcând ceva în public, așa cum fac liderii țărilor europene.

Al treilea lucru esențial: Putin nu este niciodată vinovat de nimic. Asta este ceea ce există în mintea oamenilor. Obișnuiam să urmăresc niște reportaje rusești din locuri sărace. Dar niciodată nu îl învinuiesc pe președinte pentru asta.

De exemplu, uitați-vă la acest bărbat mai în vârstă din Kamchatka din videoclipul Vdud de pe YouTube. El trăiește ca un boschetar într-un apartament comunal, dar spune: „Îmi place Putin. A restaurat armata”.

El este mulțumit de ocuparea Crimeei (vezi imaginile). Nu sunt sigur că a fost vreodată acolo și nu va merge niciodată acolo. Este la jumătate de lume distanță: 8000 km în linie dreaptă.

El dă vina pe guvernul local pentru această viață mizerabilă.

Și ăsta e un lucru obișnuit în Rusia. Oamenii dau vina pe unii politicieni, dar rareori îl văd pe Putin responsabil pentru problemele lor.

P.S. Steagul american de pe jacheta lui și poza lui Stalin din fundal face ca totul să fie și mai înfiorător.

Iată un alt exemplu, aruncați o privire la acest stream ciudat al lui Girkin (cunoscut sub numele de Igor Streklov, acesta este un lider separatist din Donbass care a condus milițiile pro-ruse în 2014 și acum e un important influencer militar pro-rus – n. red.) în care invită diferite persoane. Numele de familie al celuilalt tip este Alksnis, un fost colonel și politician.

El spune: „cine a îndrăznit să-i spună președintelui nostru că avem 2000 de UСAV-uri (drone de luptă – n. red.) moderne?”. El s-a referit la o conferință de presă din 2021 în care Putin a spus asta. Deci, în 2022, s-a dovedit că aceste cifre erau false.

Probabil că el consideră că este imposibil ca un președinte să răspândească informații false. Și chiar dacă o face – altcineva este vinovat, dar nu Putin.

Apropo, Girkin nu a spus niciodată un cuvânt rău despre Putin. Unii se întreabă de ce i se permite să spună atâtea. Eu cred că acesta este principalul motiv.

Diferite grupuri nu cred că președintele poate fi vinovat de ceva.

În timp ce scriam acest text, am găsit întâmplător o știre care îmi confirmă punctul de vedere. Nivelul de obediență în Rusia este de neimaginat pentru occidentali: „Dacă Putin oprește războiul mâine – 68% dintre ruși vor susține această decizie;

Dacă Putin cheamă mâine la cucerirea Kievului – 60% îl vor susține.

Da, aceștia sunt oarecum aceiași oameni. Nu au nicio idee despre ce se întâmplă și sunt gata să sprijine orice decizie pe care o ia Putin”.

După ce am observat mulți ruși, cred că marea diferență între sistemele democratice și Rusia este că rușii simt că îi datorează ceva președintelui lor și nu invers. Nu președintele lucrează pentru oameni, ci oamenii lucrează pentru președinte.

Bineînțeles, nu oamenii pun la îndoială deciziile președinților, ci președinții pun la îndoială oamenii.

Este un sistem asemănător cu 1984 (romanul distopic al lui George Orwell – n. red.) sau cu orice altă carte anti-utopică. Atât de rău stau lucrurile. Așadar, Putin a reușit să construiască un sistem în care mulți îl văd ca pe o persoană sfântă, cu o misiune sacră.

În acest moment, ne putem raporta și la împărați, care se comparau adesea cu zeii și lucrurile sfinte. Apropo, recent, Putin s-a comparat cu Petru I.

Germanii au suferit o dictatură vreo 14 ani, pe când rușii suferă de secole. Au existat slăbiciuni ale acestui sistem, dar au fost de scurtă durată. Iar această obediență enormă ar putea explica și o mare parte a dictaturii din spațiul post-sovietic.

Din păcate, de când a început războiul, încă mai întâlnesc oameni care spun: „Ei bine, ambele părți sunt rele”, „SUA au bombardat Irakul”, „America vrea să înceapă al treilea război mondial” etc. Ei nu înțeleg ce este Rusia.

În general, este greu să prezici evoluțiile viitoare, dar știm că într-o zi, dictaturile se prăbușesc.“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Generalul Marcenko: „Pentru a recupera Crimeea, va trebui să distrugem podul. Să le luăm ocupanților șansa de a-și întări trupele”

* Ucrainenii l-au aruncat în aer pe Krikulenko, fost deputat de Donețk, cu clubul său de noapte cu tot

* „Când vă lamentați de prețul energiei, amintiți-vă prețul pe care fiecare ucrainean îl plătește pentru pacea voastră!”

* Asasinii GRU trimiși de Putin să-i ucidă pe ministrul Apărării și pe șeful GRU din Ucraina au fost arestați de serviciile secrete de la Kiev

* Partizanii ucraineni din Crimeea le-au livrat rușilor plăcinte cu otravă pentru șobolani. 8 invadatori au murit pe loc, iar 18 sunt la terapie intensivă

* După divorț, Putin și-a făcut miliardară fosta soție, pe banii rușilor. Liudmila trăiește în Occident fără niciun fel de sancțiuni

* Fiica patronului de la Realitatea Plus, osanale grețoase aduse catastrofei Firea: „De fiecare dată a dat dovadă de onestitate” / „Până şi cei care au votat USR plâng acum după dvs.”

* Parchetul Militar se jură că de data asta chiar îi înfundă pe Iliescu, Voican și generalul Rus (media de vârstă: 87 de ani). „Dosarul Revoluției” a fost retrimis în judecată

* Simona Halep e în finală la Toronto și revine în Top 10 mondial după un an!

* VIDEO. La nici 18 ani, David Popovici a devenit cel mai rapid înotător din istorie! Record mondial la 100 de metri liber

 

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -