Amendă „nemiloasă” a PSD-CNA pentru PSD-RTV: zero lei pentru fake news-ul „Românii, încolonați ca sclavii în Germania”

2
3246

CNA a sancționat RTV doar cu avertisment pentru una dintre cele mai scandaloase minciuni lansate de televiziunile de propagandă din România, anunță Paginademedia.ro. Pe 12 aprilie 2020, România TV și Antena 3 au prezentat imagini cu sute de români încolonați la muncile câmpului, în Germania, ca fiind la zi (în plină pandemie), deși erau din 2016!

„Românii au ajuns la muncă în Germania, încolonați ca sclavii”, a scris pe burtieră România TV, rulând niște imagini vechi de patru ani și date ca fiind actuale. Televiziunea fugarului Sebastian Ghiță dădea de înțeles că oamenii încolonați pe ogorul din Germania erau cei care tocmai plecaseră, cu două-trei zile înainte, de pe aeroporturile din Cluj-Napoca și Sibiu.

Subiectul a fost dezbătut vineri de Consiliul Național al Audiovizualului (CNA). Concluzia: postul a fost sancționat doar cu o somație (avertisment).

Propunerea de somație a venit din partea lui Radu Herjeu și a fost votată toți ceilalți membri ai CNA, cu excepția lui Radu Călin Cristea, care a votat împotrivă.

Imaginile discutate astăzi la CNA, vechi de patru ani, au fost date și de Antena 3, care și-a asumat însă greșeala și a rectificat informația în aceeași zi: „Totul s-a întâmplat în anul 2016, însă, în urma unei greșeli, pe care echipa Antena3.ro și-o asumă în totalitate, imaginile au fost prezentate ca fiind filmate în această dimineață”.

Știrea mincinoasă prezenta un filmuleț în care „mii de români” erau duși pe un ogor, în Germania, încolonați, „în plină pandemie” și fără să respecte „distanțarea socială”. Ei nu aveau nici măști de protecție, dar acest amănunt nu a fost subliniat, pentru că strica fake news-ul.

Cel care a dezvăluit minciuna de la RTV și Antena 3 a fost profesorul Vasile Țiplea din Iued (județul Maramureș), care a postat imaginile pe Facebook în 2016, când lucra și el ca zilier în Germania. Acesta a scris: „Doresc să vin cu o explicație a unei postări care conține o filmare făcută de mine în anul 2016, atunci când eram împreună cu mulți consăteni la muncă sezonieră în agricultură, în Germania”.

Reprezentanta RTV, mincinoasă și la CNA: „Tind să cred că sunt imagini actuale, pentru că oamenii purtau mănuși”

În discuțiile de la CNA, reprezentanta RTV, Roxana Niculescu, s-a apărat printro nouă minciună: „Demersul nostru a fost să arătăm că la nevoie oamenii trebuie protejați. Nu știu să vă spun dacă imaginile sunt de 5-6e sau de zece ani. Tind să cred că sunt actuale, pentru că cei care apar poartă mănuși. Indiferent de când ar fi, cine ne garantează nouă că acum românii nu stau la fel la coadă?!”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

2 COMENTARII

  1. dar aia de la aeroportul din cluj cum erau ???>..si ala era fake-news??…acum pleaca trenuri in austria cu romance la lucru,tot fake-news??…si noi stam in case …v-au trebuit doua luni sa faceti un plan de redresare a economiei ,sa veniti cu el in parlament !!!..ati gasit cheile??…deschideti tara !!!…ca ne ia dracu’..

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here