marți, martie 5, 2024
AcasăNewsAdrian Cioroianu îi atacă violent pe cei care critică secretizarea lucrării de...

Adrian Cioroianu îi atacă violent pe cei care critică secretizarea lucrării de doctorat a ministrului Bode. Fostul ministru de Externe a ajuns director la Biblioteca Națională pe linie politică

-

Adrian Cioroianu, directorul Bibliotecii Naționale de la 1 septembrie 2021, când a fost numit “interimar” de ministrul liberal al Culturii din acel moment, lansează atacuri violente, pe Facebook, împotriva celor care critică tentativele de ascundere a lucrării de doctorat a ministrului Lucian Bode. Cioroianu a intervenit pe contul Emiliei Șercan, jurnalista care s-a specializat în demascarea plagiatorilor din elita politico-militară a țării, și a „urecheat-o” pentru că nu i-a cerut părerea. Ulterior, el i-a insultat pe mai mulți oameni care l-au criticat.

Adrian Cioroianu (55 de ani) – care „s-a lipit” de tot felul de funcții publice când a fost PNL la guvernare – i-a scris Emiliei Șercan (45 de ani): „D-nă Șercan, vă mulțumesc, m-ați scutit de câteva replici. Vă rog în mod PUBLIC, de acum, în virtutea bunelor intenții pe care vi le conced, să mă sunați/contactați înainte de a scrie ceva despre mine sau despre BNaR. Într-o postare a dvs din această săptămână ați sugerat câteva lucruri, despre BNaR și despre mine, care pur și simplu nu sunt adevărate. Vă stau la dispozitie oricând, pentru o dezbatere publică”.

Jurnalista i-a răspuns că n-a sugerat nimic, ci doar a citat dintr-un răspuns oficial primit de la Biblioteca Națională și semnat chiar de Cioroianu!

Fostul ministru de Externe în Guvernul Tăriceanu (2007-2008), i-a răspuns obraznic jurnalistei: „De fapt, nu știți ce și nici unde să căutați. V-o spune un profesor univesitar”.

- Advertisement -

Șercan i-a răspuns, logic: „Credeți-mă că știu prea bine unde să caut. Cu toată modestia, din toate articolele mele de până acum se vede că știu unde să caut”.

Cioroianu a intrat în schimburi de replici jignitoare cu diverși comentatori de pe Facebook

Puseul de aroganță i-a atras lui Cioroianu remarci acide și chiar insultătoare de la unii comentatori. Cineva i-a scris că este „un zero fără bară”, iar altcineva i-a amintit că este „sinecurist tupeist”.

Deși se prezintă ca fiind profesor universitar, intelectual și fost demnitar al statului român, Cioroianu a coborât rapid nivelul:

- Advertisement -

* „Stimabile, să fiți dvs. sănătos și să rețineți că sunteți un nesimțit. Plus că sunteți un needucat patent: dacă vă adresați unui 0, deveniți dvs. înșivă un zero, nesimțitule. Eu de regulă răspund oamenilor de bun-simț, dar cu tine am făcut o excepție.”

*”Aici te înșeli tu, ca un hater patetic ce ești. Fiind un om onest, eu nu-mi atrag nimic negativ. Nefiind membru de partid, nu am datorii. Tu ești doar un alt comentator care nu știe despre ce vorbește.”

* „Mai bine pupați dvs. moaștele, la așa curaj ce arătați! Eu nu sunt «implicat politic», nici nu știu ce înseamnă asta, și vă avertizez în temeiul legilor că, în virtutea regulamentelor media sociale, vă pot cere explicarea acestor injurii pe care mi le aduceți.”

Afiliat PNL, a ajuns ministru de Externe ca să comită un șir interminabil de gafe. Apoi a aterizat în studiourile televiziunilor de ținute de oligarhi, ca să lupte cu „tiranul” Băsescu

Adrian Cioroianu s-a făcut remarcat în spațiul public prin activismul său politic, dar și prin gafe majore.

În 2004 a intrat în Senat pe listele Alianței D. A. (PNL-PD), iar în 2007 a devenit europarlamentar pe lista PNL.

În aprilie 2007 a devenit ministru de Externe al României. Timp de un an, cât a exercitat funcția, remarcându-se prin gafe monumentale și momente penibile.

Pe 29 iunie 2007 a confundat Georgia cu Azerbaidjan, iar în octombrie a semnat fără obiecții un act pe care scria că există „limba moldovenească”.

În noiembrie 2007, într-o intervenție în direct la Antena 3, a spus că se gândește că România ar trebui să cumpere un teritoriu în deșertul egiptean pentru a-i deporta pe infractorii români!

În aceeași lună, ceva mai târziu, i-a spus unui infractor român, pe când se afla într-o vizită în Italia: „Să trăiască domnu’ Argint!”, apoi l-a pupat pe obraji pe individul căutat de Interpol.

În vara lui 2012, în perioada când la guvernare era USL, iar referendumul de demitere a lui Traian Băsescu inițiat de Dan Voiculescu și coaliția PSD-PNL eșuase, actualul director al Bibliotecii Naționale a ieșit iar la rampă. Din studioul Realitatea TV, unde era invitat la emisiunile Andreei Crețulescu, istoricul ducea o acerbă „luptă de clasă” cu „tiranul”. În timp ce Dan Șova amenința judecătorii de la Curtea Constituțională, Adrian Cioroianu chema populația la Universitate, la proteste. În studioul de televiziune se făceau acuzații năucitoare: cum că în Institutul Cultural Român (pe atunci condus de Patapievici) s-ar afla oameni vânduți serviciilor secrete și Occidentului.

În 2015, când la putere a venit Guvernul Cioloș (susținut asumat de PNL și mascat de PSD), Adrian Cioroianu a ajuns reprezentantul României la UNESCO.

Scandalul cărții plagiate a lui Copos. Profesorul Brezeanu afirma că decanul Cioroianu a avizat adresa prin care se confirma că volumul deținutului milionar ar fi lucrare științifică

În 2016, numele său a fost implicat într-un alt scandal. Profesorul Stelian Brezeanu, de la Facultatea de Istorie, a spus că Adrian Cioroianu a aprobat personal adresa către penitenciar prin care George Copos era ajutat să-și scadă din pedeapsă cu ajutorul unei cărți plagiate. Părți dintr-o lucrare de masterat depusă la arhiva Facultății de Istorie au ajuns, în mod misterios, în cartea pe care Copos pretindea că ar fi scris-o despre epoca medievală: „Alianțe matrimoniale în politica principilor români din Țara Românească și Moldova în secolele XIV-XVI”.

Profesorul Brezeanu îi fusese coordonator adevăratului autor, Cătălin Parfene, care scrisese lucrarea în 2005. Nu se știe prin ce mijloace, Copos ar fi scris apoi în închisoare o carte în care erau inserate pasaje identice. În 2015, Editura Niculescu a cumpărat tot tirajul cărții. Aceasta a fost apoi avizată și prefațată de același profesor Stelian Brezeanu, care-l coordonase pe Cătălin Parfene.

Conform legii, deținuților li se iau în considerare doar lucrările științifice atunci când li se scade din pedeapsă. Editura care le tipărește are nevoie de un aviz din partea unor specialiști în domeniu, cu acest aviz mergându-se la Administrația Națională a Penitenciarelor. Profesorul Brezeanu, care a semnat prefața celor două cărți cu temă istorică pretins scrise de Copos, a aruncat însă, la vremea respectivă, pisica moartă la șeful său, Adrian Cioroianu: „Decanul meu, Adrian Cioroianu, le-a văzut și totul a fost OK. El a fost de acord cu asta. Adrian a aprobat  ca decan (Cioroianu este decanul Facultății de Istorie de la Universitatea București – n. red.), eu sunt profesor consultant. A aprobat pentru că ăia cereau… De la tribunal, cei de la închisoarea lui cereau ca instituția să aprobe. Evident, a făcut-o Adrian Cioroianu”.

Adrian Cioroianu a negat vehement: „Nu aveam cum să fiu de acord. Ori s-a exprimat dânsul greșit, ori au înțeles greșit ziariștii. Lucrarea nici nu a ajuns la mine, nu e specializarea mea. Nu văd de ce aș fi fost de acord”.

Însă istoricul bizantinolog Brezeanu nu s-a lăsat: „Eu i-am dus hîrtia lui Cioroianu! L-am rugat: «Băi, Adriane, e cineva care…». Cei de la editură mi-au cerut să fac un cuvânt înainte și să aibă garanția că lucrarea are acceptul unui profesor universitar. De aia m-am dus la Adrian. Aveau nevoie de ștampilă și parafă. De unde să scot eu parafa? De la facultate, dacă e posibil, mi-au zis. Atunci m-am dus la Adrian. Dacă el spune că am cerut o adeverință la secretariat, scrieți așa. De asta îmi pare rău, că l-am implicat și pe el. Mă deranjează asta”.

Întreaga poveste, apărută pe 9 aprilie 2015 în ProSport, poate fi citită AICI.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Regimul Iohannis-PSD vrea să adopte legile justiției înainte să vină observațiile și recomandările Comisiei de la Veneția! Europa e sfidată pe față

* VIDEO. Bravura izmenelor cu batistuță: Rareș Bogdan amenință Europa cu o blocadă și o criză alimentară! Iohannis: „L-a luat puțin valul”

* Comisia Europeană avertizează regimul Iohannis-PSD că pierdem banii din PNRR dacă nu renunță la maltratarea Legii Avertizorului de Integritate! Trebuie eliminate prevederile care-i favorizează pe corupți

* De ce cad MiG-urile: mai multe s-au stricat după ce Armata a cumpărat kerosen de proastă calitate de la un fost partener de afaceri cu Sebastian Ghiță și cu generali SRI

* Se fâsâie încă o fumigenă rusească: nu va fi nicio criză energetică la iarnă! Țările UE au depozitele pline cu gaz peste 90%, iar prețul gazelor a scăzut la mai puțin de jumătate față de luna august

* Crezul lui Turcescu: „Sper să câștige Rusia!”. Colonelul a spus-o mai alambicat, cititorii au sintetizat

* VIDEO. „Podul lui Putin”, care leagă Crimeea de Rusia, a fost rupt în două! Un camion-capcană a dărâmat calea rutieră, 7 vagoane-cisternă au aruncat în aer calea ferată

* „Lui Putin nu-i pasă de 500.000 de cadavre. Pentru el, reprezintă 2% dintre cei pe care i-ar putea recruta. Are o rezervă de 25 de milioane de oameni, în caz de mobilizare totală”

- Advertisement -

4 COMENTARII

 1. Foarte buna rememorarea unor fapte elocvente din CV-ul colectionarului de functii cu beneficii la institutii ale statului pe care o puneti la dispozitia cititorilor. Dati-mi voie sa adaug alte doua elemente din biografia istoricului de „5 minute” :
  1. Cioroianu Adrian a aparut in atentia publicului prin 1991-1992 in emisiunea lui Iosif Sava -cel care promova mai in surdina ce este drept tezele proto-croniste ceausiste inainte de 1989 la TVR – adus de manutza de Zoe Petre, fiica rezidentului NKVD in Romania Acad. Dan Condurache. Aceasta il prezenta pe bunul nostru om ca pe un tanar de super-talent al disciplinei ocrotite de muza Clio.
  2. Este invitat permanent la emisiunea contestatului Prelipceanu de la Digi24 impreuna cu ginerele lui Sergiu Andon – avocatul Varanului si cu un „analist politic” provenit tot din menajeria antenelor. Una dintre marotele pe care le tot vantura Cioroianu in aceste emisiuni este asa zisa marea valoare de diplomat a slugii putiniste Javrov si mentionarea obsesiva la superlativ a profesionalismului scolii diplomatice ruse create de calaii stalinisti Molotov, Vishinschi si mai aproape de noi Gromyko.
  In fond ce pretentii sa avem de la ministrul de externe al top-modelului de revista socialista CaCTP , cel care organiza la Palatul Victoriei sedinte comune cu guvernul iredentistului si slugii putiniste Orban, care ceda patrimoniul Fundatiei Gojdu statului vecin si neprieten, care in sfidare fata de alianta occidentala il invita in 2015 pe kgb-istul Nariskin – balbaitul din preziua invaziei- sa stea in prezidiul unei conferinte organizate de Senatul Romaniei ?

 2. Adrian Cioroianu – fripturist si fofilator imbracat in haina pompoasa de mare istoric. Bine ai mai trait adriene in toti anii astia, ba ministru, ambasador, sef la biblioteca. Cine te recomanda? Nu familia, nici un frate al tau mai mare, ci partidul de cocalari din care faci parte. Diploma nu canta incearca la opera. Textele tale de birjar nu tin decat la aia pe care i-ai impresionat cu aliura de Don Juan.

 3. Auzisem despre el ca e un storic de elita, dar l-am vazut la o emisiune tv impreuna cu niste istorici adevarati. Umbla cu cioara vopsita. Desi problema in discutie era din domeniul lui, era clar ca nu cunostea temeinic subiectul.
  Pariez ca si el a plagiat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -