„Ai grijă de tine, prieten drag!” Xi Jinping și Putin au anunțat, pe parcursul vizitei chinezului la Moscova, că vor să schimbe ordinea mondială: „Când suntem împreună, suntem motorul acestor schimbări”

2
537
Xi Jinping și Putin la Kremlin, în fața unei fresce cu boieri medievali ruși

Vizita la Moscova efectuată de președintele Chinei, Xi Jinping, nu i-a dat lui Putin atât de mult pe cât spera acesta, dar a reprezentat oricum o bornă importantă în cristalizarea blocului anti-democratic. Xi Jinping și Putin au anunțat în mod explicit că vor să schimbe actuala ordine mondială și că au de gând să reprezinte, împreună, motorul acestei schimbări.

Putin și-ar fi dorit să obțină de la Xi Jinping o implicare mai mare și o solidarizare a Chinei cu Rusia în privința războiului din Ucraina. Dar chinezii, măcar la nivel declarativ, au pretins că sunt neutri. Afirmația nu i-a convins pe americani, Casa Albă spunând că în acest moment China nu e deloc imparțială și că ar trebui să presez Rusia să se retragă din Ucraina, ca să încheie conflictul.

„Schimbări care nu s-au petrecut în 100 de ani au loc acum“

Xi Jinping a prezentat un așa-zis program de pace în 12 puncte, pe care Putin l-a lăudat, dar în care nu se menționează nicăieri retragerea trupelor rusești din Ucraina. Chinezii cer pur și simplu încetarea ostilităților, fără să vorbească de teritoriile ocupate. Cu alte cuvinte, frontiera să rămână cea stabilită prin forță în acest moment. În mod evident, atât Ucraina, cât și SUA au respins această propunere pro-rusă.

Mult mai important a fost însă subiectul noii ordini mondiale. Xi Jinping și Putin au convenit că trebuie ca actuala ordine mondială să fie distrusă și făcută una nouă. „Schimbări care nu s-au petrecut în 100 de ani au loc acum. Când suntem împreună suntem motorul acestor schimbări“, a perorat Xi. Putin i-a răspuns: „Sunt de acord!“. Chinezul a încheiat: „Ai grijă de tine, prieten drag!“.

Comunicatele lansate de cele două părți au întărit ideea unei Axe Beijing – Moscova care se construiește pentru a ataca ordinea mondială stabilită după Al Doilea Război Mondial.

Guvernul Chinei a menționat: „Ei (Putin și Xi Jinping – n. red.) împărtășesc viziunea că această relație a mers cu mult mai departe decât natura bilaterală și a ajuns de o importanță critică pentru peisajul global și viitorul omenirii“.

Rușii anunță că ei luptă, de fapt, pentru o lume „mai justă și democrată“, care să se bazeze pe ONU și pe dreptul internațional!

În stilul lor caracteristic, rușii au dus mult mai departe tupeul, invocând faptul că luptă pentru democrație, o lume justă care să respecte dreptul internațional și scopurile ONU! „Lucrăm în solidaritate la formarea unei lumi multipolare mai juste și democrate, care ar trebui să se bazeze pe rolul central al ONU, al Consiliului său de Securitate, pe dreptul internațional, scopurile și principiile Cartei ONU“, a anunțat Kremlinul.

Americanii au constatat, prin John Kirby, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, că Rusia și China „vor să schimbe regulile“ ordinii mondiale actuale, dar că între cele două state nu poate fi vorba de o alianță reală, ci de o „căsătorie din interes“. Explicația e una simplă, pe fond: Rusia și China își dispută pe tăcute sfera de influență asupra Asiei Centrale, în special asupra fostelor republici sovietice din această zonă. Mai mult decât atât, obiectivul final al Chinei, o chestiune de perspectivă urmărită în ultimii 80 de ani, rămâne preluarea Siberiei de la Rusia.

Rușii știu acest lucru și fac eforturi uriașe să stopeze declinul demografic din această zonă, precum și de a o rusifica mai mult. Rușii care se stabilesc în Siberia au facilități foarte mari, cu condiția să nu părăsească această regiune. Dar chiar și așa ponderea populației care e mai apropiată de chinezi decât de ruși rămâne predominantă. Siberia e o zonă uriașă, foarte puțin locuită, care deține bogății naturale formidabile, astfel că miza nu e doar una strict teritorială.

Acesta este și motivul pentru care, înainte de începerea războiului, mai mulți intelectuali ruși au semnat o scrisoare deschisă în care-l avertizau pe Putin că intrarea în conflict nu va face decât să arunce Rusia în brațele principalului său inamic, singurul care vrea, de fapt, dezmembrarea țării pentru că urmărește să ocupe părți din teritoriul său.

Momentan, China are însă interesul ca Rusia să rămână în război și să o aibă alături în acest efort de contestare a ordinii mondiale. Beijingul „nu a condamnat” invazia rusă și „nu a încetat să cumpere petrol rusesc”, a mai arătat John Kirby după întâlnirea Putin – Xi. Americanul a mai acuzat Beijingul că „răspândeşte propaganda rusă” în legătură cu faptul că războiul din Ucraina ar fi rezultatul agresiunii occidentale.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Donald Trump arată cum ar aduce pacea în „cel mult o zi”: ar lăsa Rusia să rupă bucăți din Ucraina! Fox News a cenzurat în favoarea fostului președinte

* Donald Trump zice că va fi arestat marţi! El invocă „scugeri ilegale de la biroul procurorului districtual din Manhattan, corupt şi extrem de politizat”

* Minciunile putiniste aduc amenzi grele RTV-ului lui Ghiță & Ciutacu: 75.000 de lei pentru „Zelenski nazist, tâmpit, diavol, nenorocit” / Mircea Toma (CNA): „Este un discurs al urii, extrem de periculos. Vorbim deja despre o chestiune de siguranță națională”

* Propaganda rusă anunță mincinos pentru a 7-a oară, prin Cozmin Gușă, că România „a început mobilizarea rezerviștilor” pentru a intra „în războiul lui Biden – Nuland – Zelenski”

* România lui Iohannis: a scăpat de pușcărie și Darius Vâlcov, „creierul“ lui Dragnea. A luat șpagă 4 milioane de lei, dar „fapta s-a prescris“!

* Record mondial: Guvernul lui Iohannis a ajuns la peste 200 de secretari de stat, de 5 ori mai mulți decât are Japonia! Grindeanu (PSD) are 9 secretari de stat, iar Boloș (PNL) – 7

* Culisele războiului din PNL: Iohannis, ținta reală a atacului lansat chiar de omul său, Rareș Bogdan, la adresa lui Aurescu. În tabăra liberală e panică din cauza prăbușirii în sondaje

* A mai fugit un PSD-ist corupt: baronul de Neamț, Ionel Arsene, condamnat la 6 ani și 8 luni de închisoare pentru luare de mită și trafic de influență

Doar în ultimele două luni, Guvernul Ciucă a înființat 26 de noi posturi la Secretariatul General, cu salarii medii de 14-16.000 de lei pe lună!

* Colonelul Turcescu și-a găsit locul: s-a angajat la televiziunea clanului Firea-Pandele! Milionarul putinist va fi plătit generos de locuitorii orașului Voluntari. Va fi coleg cu Oana Lovin și Mădălin Ionescu, prietenii ambasadorului Kuzmin

 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.