Agitație la Kremlin: investiție masivă a SUA în securitatea României. Baza aeriană de la Câmpia Turzii, modernizată cu 130 de milioane de dolari

0
7561
Aeronavele americane de la Câmpia Turzii protejează România de agresiuni rusești de tipul celei din Crimeea. FOTO: transilvaniareporter.ro

SUA continuă să investească masiv în securitatea României, în ciuda tuturor eforturilor și amenințărilor Rusiei și ale agenților săi din interiorul țării noastre. Pentagonul plănuiește să modernizeze baza aeriană de la Câmpia Turzii, urmând ca în 2021 să cheltuiască 130,5 milioane de dolari pentru a o transforma în hub NATO la Marea Neagră, scrie G4media.ro.

Suma este prinsă deja în proiectul de buget depus pe masa Congresului, spre aprobare.

Baza aeriană de la Câmpia Turzii ar urma să devină placa turnantă a forțelor aeriene ale SUA în acțiunile din Sud-Estul Europei într-un moment în care Rusia a ajuns să forțeze regulat granița României de la Marea Neagră, pentru a testa capacitatea de reacție.

Investițiile de la Câmpia Turzii, cel mai costisitor proiect din afara granițelor SUA după 2014, de când Rusia a invadat Crimeea

Baza aeriană de la Câmpia Turzii a fost inițial sovietică, în perioada în care URSS a ocupat militar România – până în 1958. Apoi a devenit bază a armatei române. După intrarea noastră în NATO, aici sunt găzduite și aeronave ale forțelor aliate.

Investiția de 130,5 milioane de dolari, de la Câmpia Turzii, ar fi cel mai amplu și costisitor proiect de construcții militare ale SUA în afara granițelor sale din programul European Deterrence Initiative, care a început în 2014, ca răspuns la invazia Crimeei și anexarea acestui teritoriu ucrainean de către Rusia.

Se vor construi piste de aterizare pentru avioane de transport de mari dimensiuni, depozite de combustibil, hangar pentru avioane și va fi crescută capacitatea operațională.

Drone aduse din Polonia la Câmpia Turzii. Americanii știu despre planul rușilor de a invada Odessa și România, în cazul unei dezintegrări a NATO

România a devenit importantă pe flancul estic al NATO mai ales după ce Rusia a invadat Ucraina, în martie 2014. În 2019, SUA a mutat din Polonia la Câmpia Turzii drone, în contexul amenințării tot mai fățișe a rușilor.

În urmă cu câteva săptămâni, generalul Ben Hodges, fostul șef al armatei americane în Europa, a avertizat, într-un interviu acordat ziarului britanic The Times, că Rusia va pândi momenul pentru a declanșa mai întâi o invazie în Odessa, apoi în România.

Vladimir Putin – care tocmai s-a încoronat dictator pe viață printr-un simulacru de referendum – așteaptă momentul în care America se va retrage din Europa sau din NATO, pentru a reocupa teritoriile pe care Rusia le consideră de drept sfera sa de influență. „Dacă ei (n.r. – rușii) consideră că nu suntem solidari, ar putea decide să lanseze o invazie în România sau în (statele) baltice şi să ameninţe cu folosirea armei nucleare pentru a vedea cum răspundem noi”, a explicat Hodges.

Semnalele privind intențiile agresive ale Rusiei, vizibile și în ofensiva subversivă declanșată în Europa, n-au fost ignorate la Washington. După ce președintele Trump a anunțat că retrage 9.000 de soldați din Germania, investițiile în baza de la Câmpia Turzii (alte zeci de milioane de dolari vor fi investiți în 4-5 baze din întreaga Europă) sunt semnalul că SUA nu are de gând să își abandoneze aliații în fața agresiunii rusești.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here