Administrația PSD a Sectorului 1 a încercat să tragă pe sfoară Armata. Planul de urbanism pus în dezbatere diferă de cel avizat de MApN

0
3443
Primarul PSD Daniel Tudorache a trimis spre avizare, la MApN, un set de documente, apoi, după ce a primit semnăturile, a înlocuit planșele. Armata s-a prins de manevră și acum cere să i se retrimită actele, de data asta în versiunea reală

Ministerul Apărării a constatat că varianta de Plan Urbanistic Zonal pentru care și-a dat avizul în Sectorul 1 a fost modificată ulterior de administrația PSD, care a pus în circulație alte planșe față de cele pentru care primise acordul!

Cazul a fost descoperit de Asociația Salvați Cartierul Dămăroaia și Bucureștii Noi și expus public de europarlamentarul Clotilde Armand, care va candida la primăria Sectorului 1 din partea USR.

Primăria Sectorului 1 a primit aviz de la MApN pentru un PUZ, apoi a modificat planșele pentru care obținuse semnăturile. Armata a aflat și cere acum să i se trimită noua versiune spre reaprobare

Membrii Asociației Salvați Cartierul Dămăroaia și Bucureștii Noi au sesizat că există neconcordanțe între planșele variantei de PUZ Coordonator pentru Sectorul 1 avizate în 2019 de Statul Major al Apărării și planșele variantei lansate apoi pe circuitul public în ianuarie 2020.

“Cineva” din administrația PSD condusă de primarul Daniel Tudorache mizase pe faptul că nu se va sesiza nimeni în privința modificărilor operate pe documente ulterior avizului și modificase planșele care vizau împrejurimile unor unități militare.

Ministerul Apărării a confruntat cele două versiuni de documente – cele pentru care-și dăduse acordul și cele puse ulterior în circuit de administrația primarului PSD Daniel Tudorache – și a descoperit modificări majore. Au apărut noi elemente, schimbări ale regimului de înălțime pentru clădiri (adică blocuri cu mai multe etaje decât aprobase Armata în preajma unităților militare) și schimbări ale funcțiunilor.

După sesizarea acestor lucruri, MApN a notificat Primăria Sectorului 1 să trimită spre reavizare documentația de urbanism pentru PUZ-ul Coordonator, de data aceasta cu planșele reale, depuse la tribunal și la Primăria Municipiului București.

Dacă documentele modificate nu sunt reclamate și contestate de nimeni, intră în vigoare în ciuda faptului că sunt ilegale

MApN a confirmat că planșele PUZ-ului pus în circulație în ianuarie 2020 de Primăria Sectorului 1 nu mai corespund cu cele pe care își dăduse Armata avizul în noiembrie 2019. Practic, după ce s-a luat avizul pe un PUZ corect, „cineva” din primărie a schimbat documentația cu cea agreată de „cine trebuie”

Clotilde Armand a explicat pentru Ziaristii.com că, deși este ilegal ce a făcut administrația PSD Sectorul 1, aceste falsuri pot rămâne așa dacă nu observă și nu reclamă nimeni inadvertențele: “Trebuie să fim foarte vigilenți cu ei. Colegii mei au luat la puricat documentația și au descoperit aceste modificări, pe care le-au sesizat Ministerului Apărării. S-a aprobat ceva și Primăria Sectorului 1 a pus în circulație altceva. E nevoie să sesizeze cineva aceste lucruri, altfel rămân așa cum le-au făcut ei”.

Tot niște asociații au descoperit că, potrivit PUZ-ului lansat de Primăria Sectorului 1 pe circuitul avizării, pe zeci de hectare din Pădurea Băneasa și Parcul Herăstrău urmau să fie construite blocuri. Planul PSD a eșuat pentru că s-a obținut suspendarea Avizului de Mediu în instanță. Ministrul Mediului, liberalul Costel Alexe, n-a avut nicio reacție în toată povestea, fiind acuzat vehement că face jocurile PSD și ale mafiei imobiliare.

Clotilde Armand: “Nu s-a respectat procedura de consultare a publicului. Propunerile ar fi trebuit supuse votului în Consiliul Local”

Clotilde Armand promite că, dacă va câștiga alegerile pentru primăria Sectorului 1, va pune capăt asaltului declanșat de PSD asupra spațiilor verzi și a parcurilor. Conform PUZ-ului elaborat sub mâna lui Daniel Tudorache, zeci de hectare din Parcul Herăstrău și Pădurea Băneasa ar urma să se transforme în cartiere de blocuri ridicate de „șmecheri”

Clotilde Armand a adăugat că Primăria Sectorului 1 a încălcat din start legea, pentru că a trecut peste obligația de a vedea dacă locuitorii au sau nu obiecții: „Realizarea acestui PUZ nu a respectat procedura de consultare a publicului și, în plus, toate propunerile publicului, acceptate sau nu, trebuia să fie supuse votului Consiliului Local, așa cum prevede Ordinul 176/2000 pentru reglementări tehnice, Ghidul privind Metodologia de Elaborare și conținutul Cadru al Planului Urbanistic Zonal – Elaborat de Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului.

Potrivit acestuia, «consultarea populației se realizează prin grija beneficiarului, în cadrul unor expoziții organizate la Consiliul Local (de regulă). Organizarea consultării este anunțată prin mass-media. Reprezentantul Consiliului Local colaborează și ordonează propunerile populației și le înaintează spre analiză Consiliului Local, asigurând ulterior informarea populației asupra deciziilor luate. Introducerea în documentații a propunerilor enunțate de populație se face de către elaboratorul PUZ, după ce acestea au fost supuse discuției și acceptate de catre consiliul local»“.

În circulație sunt nu mai puțin de 9 versiuni ale Planului Urbanistic Zonal!

În acest moment, pe piață sunt în circulație nu mai puțin de 9 versiuni ale PUZ-ului Coordonator pentru Sectorul 1! Este o jonglerie a administrației care derutează lumea. Practic, nu se mai știe care este planul real. Această “alba-neagra” cu PUZ-ul Sectorului 1 este ilegală.

În mod normal, Primăria trebuia să pună în circulație o singură planșă cu planul zonal și documentația aferentă, pe care să o trimită spre avizare tuturor instituțiilor competente și să o pună în dezbatere publică.

Clotilde Armand spune că întreaga manevră are scopuri oculte: “Obținerea avizelor se face după încheierea dezbaterii publice și implementarea (sau nu) a propunerilor venite de la populație. Faptul că ei (n.r. – administrația PSD) au schimbat de nenumărate ori planșele nu face decât să arate modul ilegal în care acționează Tudorache (n.r. – primarul Sectorului 1) și VEGO (n.r. – firma care a elaborat PUZ-ul).

În prezent este afișată pe site-ul Primăriei Municipiului București o versiune schimbată a planșei (n.r. – documentul atașat Planului Urbanistic Zonal), dar nu este însoțită de Regulamentul Local de Urbanism, adică documentul care să specifice clar ce și cum se construiește. Acest lucru creează confuzie și neliniște, fiind o dovadă clară de netransparență și dispreț pentru cetățeni“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.